Mój piękny syn

Beautiful Boy
2018
7,3 56 tys. ocen
7,3 10 1 56238
6,3 57 krytyków
Mój piękny syn
powrót do forum filmu Mój piękny syn

Mój piękny syn to bardzo dobrze zagrane i niezwykle emocjonalne kino, które bez wątpienia dostarczy wam wzruszeń. To przejmująca opowieść o tym, że czasem miłość i ciepło rodzinnych więzi to za mało, by ustrzec dziecko przed rzeczywistością. Jednocześnie film Groeningena nie zapuszcza się w głębsze rejony opowieści o zmaganiu z nałogiem i jego destrukcyjnym wpływie, dotykając ich zbyt powierzchownie. W rezultacie Mój piękny syn pozostaje kinem bardziej emocjonalnym niż zmuszającym do refleksji.

Cała recenzja: http://kulturacja.pl/2019/01/moj-piekny-syn-recenzja/

ocenił(a) film na 7
Recenzje_Simona

Moim zdaniem film nie zapuszcza się "w głębsze rejony opowieści o zmaganiu z nałogiem i jego destrukcyjnym wpływie", bo pokazuje obraz widziany z perspektywy ojca. Człowieka, który musi wybrać i odpowiedzieć sobie na pytania: co mogę zrobić? co powinienem zrobić? czy ja w ogóle mogę mu pomóc? co z resztą mojej rodziny?
I mi się osobiście ten obraz bardzo podobał.

"W rezultacie Mój piękny syn pozostaje kinem bardziej emocjonalnym niż zmuszającym do refleksji."
Ale chyba jedno nie wyklucza drugiego?

ocenił(a) film na 5
Kaiser_3

Ale mi osobiście też się podobał, w żadnym miejscu go nie krytykuję, raczej podkreślam, że nie zadziałał na mnie, jako opowieść o destrukcyjnym wpływie nałogu, a bardziej jako opowieść o rodzinnej więzi, dojrzewaniu i walce. Jest w tym dramaturgia, są emocje, refleksji mniej. I choć zgoda, jak mówisz, jedno nie wyklucza drugiego, nie jest to film, który mną wstrząsnął i został na długo po seansie. Przy czym kluczowe jest to, że wcale nie taka musiała być intencja twórców. Opowiedzieli tę historię w ten sposób i bardzo dobrze, wyszła rzecz poruszająca i chwała im za to :)

ocenił(a) film na 7