PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=420062}

Męka

Torment
2008
2,4 431  ocen
2,4 10 1 431
Męka
powrót do forum filmu Męka

film "Męka" w swojej kategorii wypada naprawdę przyzwoicie. Nie chce mi się komentować niezasłużenie niskiej oceny 2,3; pewnie wielu ludzi na tyle sugerowało się tą notą, że już przed obejrzeniem niemal wiedzieli, że "nie wypada" dać więcej niż 1/10.
"Męka" posiada to, co powinien posiadać tego typu film; dobra scenografia, wyczuwalny klimat odludzia, minimum postaci, a co jeszcze ważniejsze, dobrze tonowane napięcie, przez co film nie nudzi, pomimo swojej prostoty fabuły i przewidywalności.
Poza tym świetna, zapadająca w pamięć charakteryzacja klauna-mordercy (w filmie klaun wygląda znacznie ciekawiej niż to coś na plakacie), na dodatek jeszcze kilka krwawych i mocnych jak na tego typu horror scen.
Film nie jest przerażający, ale wiadomo że tego się nie oczekuje; horrory przerażają współczesnego widza może do 16. roku życia. Jeśli nie spodziewać się nie wiadomo czego, jakiegoś wybitnego filmu z głębokim przesłaniem, to "Męka" jest moim zdaniem pozycją wartą uwagi dla fanów tego rodzaju horrorów.

ocenił(a) film na 8
guliver_filmweb

Dla bardziej wtajemniczonych/zainteresowanych tematem; w tym filmie ma miejsce dobrze zrealizowane tzw. przekazanie środka magicznego, czyli najczęściej dosłownie przekazanie jakiegoś przedmiotu głównemu bohaterowi/bohaterce przez inną postać, który to przedmiot odegra istotną rolę w fabule. Zastosowanie takiego zabiegu świadczy chociaż minimalnie na korzyść filmu i jest kolejnym argumentem, żeby nie klikać bezmyślnie 1/10 przy tym tytule. Chyba każdy kto obejrzy, domyśli się, jaki to przedmiot.

guliver_filmweb

No ciekawe :) Przekonałeś mnie do seansu, skoro wszyscy przeciw a jeden za :)

ocenił(a) film na 1
guliver_filmweb

. No po twoim wpisie miałem ochotę obejrzeć jeszcze raz dokładnie i przeanalizować każdy szczegół. Niestety nie dałem rady.
Nadal uważam że jest to najgorszy horror jaki kiedykolwiek widziałem a widziałem ich bardzo wiele. Dawanie takiemu czemuś 8 pkt to świadczy o kompletnym braku szacunku dla prawdziwych twórców.