Mały Wielki Człowiek

Little Big Man
1970
7,9 10 tys. ocen
7,9 10 1 10479
7,8 13 krytyków
Mały Wielki Człowiek
powrót do forum filmu Mały Wielki Człowiek

Mały Wielki Człowiek, czyli formuła taka jak w Forrest Gump, ogromny potencjał, a wychodzi kiszka z mlekiem. To znaczy nie było tak najgorzej, bo film ratuje Dustin Hoffman i indiańskie historyjki, ale już po 20 minutach burzyłem się w milczeniu przed ekranem na te skoki czasowe bez ładu, bez składu, brak jakiejkolwiek logiki, błędy a wręcz przekłamania historyczne, słaby montaż. Nie do końca przypadła mi do gustu też ta konwencja raz śmiesznie, raz strasznie, bo wyszło to bardzo słabo. Strasznie przereklamowany film, tacy drudzy Poszukiwacze.

MessiFederer

Widzisz, ja ten film oglądałem w podstawówce i jakoś nie miałem problemu z zaburzoną chronologią, przeplatającymi się planami czasowymi, groteską. Może po prostu film był za trudny dla Ciebie?

ocenił(a) film na 6
Gats_2

A gdzie ja napisałem, że miałem problem z zaburzoną chronologią? Napisałem tylko, że było to przeprowadzone bez ładu i składu. Widziałem setki trudniejszych filmów niż ten, poza tym to taki typowy argument 'o, skrytykował film który lubię, z pewnością go nie zrozumiał hehe'.

ocenił(a) film na 3
MessiFederer

Zgadza się, bardzo przereklamowany film. To, że grały tam gwiazdy spowodowało że ludziom poprzewracało się w głowach i bardzo wysoko go oceniają. Tymczasem poziom tego filmu jest przerażająco niski. Miał potencjał ale reżysersko poległ... ponadto fabuła też mocno naciągana. Troszkę jak słaby film przygodowy dla napalonych nastolatków. Postacie mocno przerysowane np. tego oszusta wytarzanego w pierzu i smole czy generała.... Wielki zawód i strata czasu.

ocenił(a) film na 10
kyle_reese

powiedzieć, że Arthur Penn poległ reżysersko to duża rzecz, naprawdę, myślę, że Peckinpah by się nie odważył :) :)

ocenił(a) film na 3
piciu6

ehh ta ślepa wiara w autorytety....
Jak mówił Lew Tołstoj: "Wiara w autorytety powoduje, że ich błędy przejmujemy za pewniki".

ocenił(a) film na 10
kyle_reese

to nie kwestia wiary, to kwestia wiedzy .

ocenił(a) film na 10
piciu6

A na mnie film zrobił duże wrażenie i oceniłem go na 10/10.Według mnie wyżej wymieniony film jest dużo lepszy od Foresta Gampa.Nie przepadam za aktorstwem Toma Hanksa za to wysoko cenię aktorstwo Dastina Hoffmana.

p.s. zdobyte oskary o niczym nie świadczą.