7,2 59 tys. ocen
7,2 10 1 58519
7,2 31 krytyków
Mad Max 2 - Wojownik szos
powrót do forum filmu Mad Max 2 - Wojownik szos

Po średnio ciekawej, nudzącej części pierwszej dostałem naprawdę dobre kino akcji.
Świat po apokalipsie, ludzie żyjący w sposób koczowniczy - do tego kicz lat 80 :) Przypomina 'Wodny świat' Costnera, z tym że film Millera jest o wiele lepszy.
Mad max 2 zaczyna się kiepsko - nawiązanie do pierwszej części - niemal zerowe. Jakaś wojna nuklearna itd. - opowiedziana na clipach z drugiej wojny światowej i urywkach Mad Maxa 1 :)
Na szczęście potem jest lepiej. Mamy tu outsidera który miesza się w wojnę bandytów z koczownikami, ciekawych choć kiczowatych bohaterów, no i akcję, rozpierduchę na total przez cały film. Pomysłowe sceny kraks i śmierci - nie to co w jedynce, gdzie tylko śmierć ostatniego bandziora była ciekawa.
Polecam.

użytkownik usunięty
Bruce_Lee

Dokładnie, piękna wypowiedź, podpinam się, 10/10

ocenił(a) film na 9

Ja też!

ocenił(a) film na 6
Bruce_Lee

Twoja wypowiedz napaliła mnie na ten film. Mam nadzieję ,że się nie zwiodę :)

ocenił(a) film na 9
Danio31b

jak lubisz kino akcji lat 80, ten klimat, to się nie zawiedziesz :)

ocenił(a) film na 9
Danio31b

Nie ma takiej możliwości:)

ocenił(a) film na 6
Loramski

Szczerze ?? oglądałem go jakiś czas temu i troszkę się jednak rozczarowałem ,momentami(poza akcją) wydawał się nawet gorszy od jedynki, no ale cóż może zły dzień miałem .Kiedyś jeszcze obejrzę

ocenił(a) film na 9
Danio31b

Ale rozumiem, że nie widziałeś go 15 czy 20 lat temu? Bo od tego czasu jednak sporo filmów akcji powstało i potem jak się podobny ogląda, to już nie robi aż takiego wrażenia. Ale kiedy wchodził do kin to był oryginał 1 klasy. Ja go widziałem później, jakoś na końcu podstawówki z 18-20 lat temu i od tego czasu oglądam za każdym razem jak leci, mam sentyment do niego. Dlatego też słabo oceniam Wodny świat, bo pojechali na Mad Max2, tylko z pustyni na wodę się przenieśli i fabuła bardziej przewidywalna była. Ale masz rację - trzeba mieć też nastrój żeby obejrzeć na luzie

ocenił(a) film na 9
Bruce_Lee

Bardzo dobra uwaga - nie ma pieprzenia, sama akcja! Dlatego właśnie też kocham ten film

ocenił(a) film na 9
Loramski

Jeszcze teraz, jak jestem po dwóch Falloutach, dodatkowo uwielbiłem ten film :D

ocenił(a) film na 9
Bruce_Lee

Ja też, nie wiedziałem tylko, że jeden z motocyklowych kaskaderów nieźle się porozbijał - nie wiem czy oglądałeś filmiki jak to robili, w razie co to są na youtube. Uwielbiam w tym filmie Wellsa - jest ucharakteryzowany niesamowicie, zresztą cała ekipa wygląda tam nieziemsko

ocenił(a) film na 10
Bruce_Lee

Ja najpierw obejrzałem Mad Max 2 i byłem pod wielkim wrażeniem jako szczyl. Potem obejrzałem część trzecią, duuużo słabszą.
Tak puszczali w telewizji, więc większego wyboru nie miałem. Potem w wypożyczalni udało się wyhaczyć jedynkę. I tu duży zawód - po genialnej "dwójce" liczyłem na niezły prequel, a tu zonk. Nuda, nuda i jeszcze raz nuda. Jak dla mnie istnieje tylko Mad Max 2, reszta to popłuczyny.

ocenił(a) film na 9
Mordechaj_Sauerland

Jedynka to naprawdę nuda... i ten styl kręcenia znany z telewizyjnych romansideł :/ a trójka to fakt, popłuczyny po świetnej dwójce.

ocenił(a) film na 8
Bruce_Lee

Mnie się tam pierwsza cześć bardziej podobała jednak.

ocenił(a) film na 9
Bruce_Lee

Jedyne z czym nie mogę się zgodzić to z tym openningiem, który jak dla mnie lepiej wyjść nie mógł. Ta ponura muzyka, ochrypły głos narratora i ten czarno-biały klimat wprowadzają w nastrój. Wiem, że co prawda intro składa się z archiwalnych nagrań II w. św. oraz z urywków 1-nki, ale gdyby nie ono to ludzie zadawaliby pytania typu: "Czemu w pierwszej części Max mieszka w domku nad morzem, je kanapkę z masłem orzechowym i paraduje w czystej błękitnej koszuli, z kolei w "dwójce" już nie ma domu, odżywia się psią karmą oraz chodzi w podartej, brudnej skórze?" ;-)

A sam film jest naprawdę w dechę i myślę, że to jest jeden z nielicznych sequeli, które wypadają lepiej od poprzednika pod każdym względem. Czuć zdecydowanie większy budżet i większy wkład w produkcję porównując do "jedynki". Idealny klimat beznadziejności świata, dużo ciekawsi przeciwnicy, zapadająca w pamięć muzyka Briana May'a oraz świetne aktorstwo Mela, który przez te 2 lata naprawdę zmężniał. Końcowy pościg zwłaszcza daje czadu! Max idealny!
9/10

kryst007

Paaanie, Prawdziwym MadMaxem i zdecydowanie lepszym od Mela jest Feministka Furiosa a Max Toma to jej synek-oferma. DO BOJU BABOLE! :D

ocenił(a) film na 9
Bruce_Lee

Jedynka była trochę bardziej w klimacie thrillera.Ogólnie mi się nawet podobała,jednak ta część to tak jakby zupełnie inna historia i klimat.Dwójeczkę stawiam wyżej.Zayebista akcja.Ciekaw jestem najnowszej części...

ocenił(a) film na 9
simon3333

Najnowszej czesci wlasnie najblizej do dwojki! Nie ma ani tandetnego romansidla znanego z jedynki ani glupich bajeczek znanych z trojki... Klimat wlasnie znany z Wojownika Szos, rozne fantazje postapokaliptycznego swiata, same maszyny lat 50-70 nieraz posklejane w przecudne pojazdy i akcja, akcja, AKCJA! trzyma pod napieciem, przeraza i intryguje. Co ciekawe, efektow komputerowych jest bodaj... 10%? Co oznacza iz rezyser krecil film starymi metodami, utrzymal klimat retro przy dzisiejszych standardach. Naprawde polecam, odkrycie roku.

ocenił(a) film na 9
Bruce_Lee

Właśnie te stary metody kręcenia (bez CGI) bardzo lubię.Dodatkowo uwielbiam filmowanie o długich kadrach i bez efektu trzęsącej się kamery....
Myślę że za jakiś tydzień/dwa obejrzę najnowszą część.Czekam na jakość Blu-ray z DTS... aby mieć pełen wypas....
Pozdro :)