Jeszcze filmu nie widziałem, ale poza MALOWANYM PTAKIEM znam kilka innych relacji ocaleńców na polskiej wsi (m.in. relację Renaty Zajdman-Skotnickiej). Kosiński nic nie wymyślił specjalnie - odczarował sielankowy obraz polskiej wsi podczas okupacji, gdzie najbardziej dochodowym biznesem poza szmuglem żywności do miast było ukrywanie tzw. "Żyda" (tj. Polaków żydowskiego pochodzenia, bo po 1942 roku tylko dobrze zasymilowani mieli szansę na ukrycie, jeśli mieli kosztowności lub dużą sumę pieniędzy, albo bezcenne znajomości - a tak naprawdę te trzy rzeczy). Tak, to byli nasi przodkowie i swoje tajemnice zabrali w większości do grobu.
Stąd może histeryczna reakcja nie tylko polskich nacjonalistów, ale większości, bo każdy przeciez miał przodków na wsi - tej wsi opisywanej przez Kosińskiego?.
Chyba lepiej, żebyś z tymi prorosyjskimi poglądami był migrantem z Rosji niż Polakiem. Dla Polaka to wstyd, dla Rosjanina jakiś rodzaj patriotyzmu.
Część Polski wstydzi się nauki (więc i mnie)
a część rasizmu (więc ciebie).
Obaj jesteśmy wstydem Polski, tylko dla różnych części.
Prawie przeczytałeś, co napisałem, ale jednak nie do końca. ;)
Nieczytanie to jeszcze jedna wartość konserwatywna? Bo w sumie w tekście może być coś lewicowego, lepiej nie czytać. :D
Jest tutaj taki co twierdzi, że Polacy są zoofilami. No wszak ,,prawda o naszych przodkach".
Ty napisałeś, że o przodkach. Czyli mam rozumieć, że teraz już Polacy zoofilami nie są. A dlaczego? Czyżby kosiński im prawdę napisał i ich sumienie ruszyło?
Tee, shadow, ty tak sam z siebie udzielasz się pod każdym postem? Masz taką misję, czy po prostu płacone od posta?
Mam wiedzę to ją wykorzystuję.
Dlaczego miałbym się nie dzielić swoimi wiadomościami.
Twoja wiedza jest ,,genialna". Posiadłeś wszelką, jedyną ,,prawdziwą" wiedzę. Oto twoi ,,nauczyciele", ,,autorytety":
Icchak Szamir (,,Polacy wyssali antysemityzm z mlekiem matki"), sef fbi (byli naziści i mieli swoich pomocników w Niemczech, Polsce i na Węgrzech), Gross (,,Polacy zabili więcej Żydów niż Niemców"). To oni dają ci ,,korepetycje", to oni zapewnili ci ,,wykształcenie", to oni zadbali abyś ,,obiektywnie oceniał wydarzenia". Dzięki nim stałeś się ,,wykształciuchem" i zarażasz swoja wiedzą innych na FW.
Istny cyrk na kółkach.
Ha, ha, ha. Eskimosi sprzedają broń muzułmanom, a nam zabraniają utrzymywać jakiekolwiek kontakty z Irańczykami. Dla Eskimosów liczy się tylko kasa:
https://wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/7837960,gorski-karabach-armenia-od woluje-ambasadora-tel-awiw-sprzedaz-broni-azerbejdzan-izrael.html
LEWACY WSZELKIEJ MAŚCI, APELUJĘ DO WAS: OPAMIĘTAJCIE SIĘ!!!!! BARBARA NOWAK MÓWIŁA O »polskich nazistach«, A KAŻDY WIE, ŻE GŁODNEMU TO CHLEB NA MYŚLI. WIĘC ONA MÓWIŁA O TYM, CZEGO BY PRAGNĘŁA, CHCIAŁA. ŚWIAT POTRZEBUJE »polskich nazistach«, A OJKOFOBY, LEWICOWCY, ,,EUROPEJCYKI” I KOSMOPOLICI Z POLSKI CHCĄ MU TEGO ZA WSZELKĄ CENĘ DOSTARCZYĆ. WYMIENIENI PRZEZE MNIE DOSTAJĄ ATAKÓW OBRZYDZENIA JAK SŁYSZĄ O TAKICH RZECZACH, JAK PATRIOTYZM, KONSERWATYZM, KATOLICYZM, W OGÓLE: CHRZEŚCIJAŃSTWO. MAJĄ ALERGIĘ NAWET NA SŁOWO: ,,rodzina” CZY ,,płeć”. WY BĘDZIECIE BRONIĆ B. NOWAK, ŻE TO PRZEJĘZYCZENIE, ŻE TO ROBIENIE Z IGŁY WIDŁY. ALE WG FREUDA przejęzyczenia, zapominanie o różnych rzeczach- wszystko to ma drugie dno, którym są nieświadome motywacje, uczucia, życzenia. NOWAK NASŁUCHAŁA SIĘ RÓŻNYCH BREDNI I NIMI NASIĄKŁA. Wyżej wymienieni: APELUJĘ DO WAS, PRZESTAŃCIE WCISKAĆ TEN KIT O ,,NAZISTACH” BEZ NARODOWOŚCI LUB Z POLSKIM RODOWODEM, O ,,POLSKICH OBOZACH”, BO TAKIM SPOSOBEM UDOWADNIACIE, ŻE nowelizacja ustawy o IPN Z 2018 BYŁA POTRZEBNA, A WYCOFANIE JEJ – BŁĘDEM.
Patrzcie co bredzą już w ,,New York Post”:
https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-skandaliczne-slowa-w-amerykanskiej- prasie-zareagowala-polska,nId,7901538#iwa_source=newsfeed_next CO WY DOROBILIŚCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:D No i widzisz, że jesteś rasistą? :D
Nie, nie chodzi mi o to, że był (bo już dawno nie żyje) Żydem.
Gdybyś przeczytał choć tekst na wiki, co zaproponowałem, dowiedziałbyś się o poważnych kontrowersjach od strony naukowej, jakie wzbudza praca Freuda. Może być chwytliwa, ale nie jest przykładem teorii naukowej, opiera się na różnych uprzedzeniach - z części z nich zresztą Freud sam się wycofywał, jak z uznania homoseksualizmu za chorobę.
Już od dawna wiadomo, że Freud fabrykował dane (a jego psychoanaliza nie kończyła się takimi sukcesami, jak twierdził), a wiele z tez wysuwanych przez Freuda to czcze spekulacje.
---------
Podsumowując:
Spośród przeróżnych lewaków ateistów żydowskiego pochodzenia, jakich miałeś do wyboru, powołałeś się akurat na takiego, który zdobył rozgłos, ale z nauką miał o wiele mniej wspólnego, niż się zdaje nieukom. :)
frojdy, nie frojdy, hyrkany geniuse, nie hyrkany, nowacka powinna się sama podać do dymisji, i żadne tłumaczenia hyrkanów i innych gebelsiaków ją nie obronią. https://kwejk.pl/obrazek/4104740/przejezyczenie.html
Swoją drogą gdy się czyta trolla z prawicy, to sam język wskazuje, jak mało ten człowiek po prostu rozmawia z ludźmi.
Normalni ludzie "Andrzej, masz czas po pracy?" albo "Fajny film wchodzi o kin niedługo", natomiast prawica "hyrkany geniuse nie kyrkany gebelsiaki" :D
Trochę jak gaworzenie.
:) jeszcze się nie zdarzyło, żebyś przeczytał, o czym pisałem :)
Jak tam Freud? :D Co Freud mówi o prawicowych zboczeńcach?
To jak w końcu z tym Freudem? Głupoty czy mądrości mówił. Bo to mi tak wygląda jakby hyrkan jak babka na dwoje wróży: jak o prawicowcach to dobrze mówił, a jak o przejęzyczeniach (takich jak Nowacka) to źle mówił.
Ty się na niego powołujesz, a ja pytam, czy wiesz, na co się powołujesz. :)
I co, dla odmiany nie masz pojęcia?
TY DRANIU JEDEN, CHOĆ RAZ PRZYZNAŁBYŚ ŻE NOWACKA POSTĄPIŁA ŹLE I NALEŻAŁABY SIĘ JEJ DYMISJA. Piękny jak Giertych. Męski jak Juzefaciuk. Jurny jak Niesiołowski. Rodzinny jak Myrcha. Kulturalny jak Lempart. Silny jak Nitras. Prawdomówny jak Tusk. Uczciwy jak Grodzki. Wykształcony jak Hartwig. Utytułowany jak Kotula. Utalentowany jak Jachira. Anty nazistowski jak Nowacka. Elokwentny jak Zielińska. Ekologiczny jak Trzaskowski. Sprawiedliwy jak Bodnar. Bezstronny jak Kalisz. Patriotyczny jak Sienkiewicz. Trzeźwy jak Kierwiński. Kochający wszystkich jak Owsiak. OTO WYBORCA PO.
Za przejęzyczenie dymisja? :)
To proporcjonalnie za to, że zwyczajnie wspierasz politykę Putina powinieneś iść do paki.
Jak ty pójdziesz do paki, będę nalegał na dymisję pani minister. A póki co to ty jesteś w tym kraju problemem, nie jej przejęzyczenia. :)
:) Gdy w Polsce:
- kiepska jest służba zdrowia
- problemy ma edukacja
- prawicowi politycy u władzy od kilku kadencji rozkradają majątek narodowy
- społeczeństwo się starzeje i dobrze byłoby ściągnąć trochę siły roboczej zagranicznej, to
antyszczepionkowy, prowirusowy przeciwnik edukacji straszący ludzi, że uczenie biologii niszczy dzieci, popierający przestępstwa ksenofob
mówi mi, że postawa prospołeczna i proedukacyjna to problem. :D
:D
Dziś już nie rozbawisz mnie bardziej niż tym tekstem, że problem Polski to "za mało rasizmu". :)
imigranci nigdy nie pracują. Pracują ci co później protestują w ramach "żółtych kamizelek". Nie chcę w polskiej żadnej rzekomej siły roboczej. Później będziemy musieli utrzymywać nierobów, jak jest we Francji.
No, to masz znów niusa z bloga. ;) Gdyby nie to, że mijam pracujących imigrantów codziennie, to mógłbym uwierzyć człowiekowi piwnicowemu.
Ale cóż, nie uwierzę. :)
To ty jesteś Tadek Batyr? No nie możliwe. Ale z drugiej strony... może chcesz swoich przeciwników politycznych ośmieszyć udając jednego z nich i wciskając ciemnotę. Taki prowokator, który jak kret wchodzi w szeregi przeciwników politycznych i mówi taki bzdury, że ludzie się zniechęcają do lewaków.
Ludzie się nie muszą zniechęcać do lewaków, w tym kraju od kilku kadencji lewica nie ma prawie żadnych wyborców.
Ludzie wybierają antyszczepionkowych szurów i, jak widać, kiboli. ;)
Naprawdę nie muszę robić niczego, by w tym kraju ludzie wybierali przestępców zamiast kandydatów lewicy.
Sławomir Mentzen rośnie w siłę. lewaki nie przekraczają progu wyborczego. Jest coraz lepiej. Mnie się wydaje, że lewica dlatego jest taka niepopularna, bo widzą co takie hyrkany piszą. Dziękuję ci za to. Serio.
Bo mnie ciekawi inteligencja ludzi, którzy głosują na Mentzena z powodów gospodarczych, a Mentzen zatrudnia na śmieciówkach poniżej minimalnej. :D
Lewica jest niepopularna, bo
- mówi o tolerancji
- mówi o nauce
- mówi o prawach człowieka.
A prawica mówi, że ustawki są ok. :)
Chyba oczywiste, co wybiorą tacy ludzie jak ty.
Wykształconych jest mało, więc lewica ma mało wyborców.
Nie, nic podobnego.
Ciekawość to zjawisko lewicowe.
Ty mi napisałeś, że ciekawość świata, nauka, to wszystko spiski lewicy, bo nauka geografii powoduje RÓWNOLEŻNIKOWANIE dzieci.
A nauka fizyki ich NIUTONOWANIE w zuym zachodnim układzie SI. :)
Siedzisz w średniowieczu i absolutnie nie ciekawi cię nic, co poza średniowiecze wystaje.
Lewica jest niepopularna, bo
- mówi o tolerancji
- mówi o nauce
- mówi o prawach człowieka. 1) - mówi o tolerancji. TE BIDOKI, LEWAKI. MÓWIĄ LEWAKI O TOLERANCJI. TAK, TOLERANCYJNA LEWICA. TO JAK WYRZUCONO Z PRACY GINĘ CARANO NAJLEPIEJ DOWODZI TOLERANCJI LEWAKÓW. 2) - mówi o nauce. TAK, CI ,,NAUKOWCY" WYMYSLILI JUŻ 16 DODATKOWYCH PŁCI. ZA KAŻDĄ NOBLA PRZYZNAĆ. 3) - mówi o prawach człowieka. NIECH SIĘ ZAJMIE LEWICA PRAWAMI HOMOSEKUALISTÓW W KRAJACH MUZUŁMAŃSKICH. W siedemdziesięciu państwach na całym świecie homoseksualizm nadal uznawany jest za przestępstwo. W jedenastu z nich za kontakty seksualne z osobą tej samej płci grozi kara śmierci. TAK, PEWNIE W POLSCE. HYRKANEK W TO WIERZY. WY LEWAKI ,,SKUTECZNIE" WALCZYCIE O PRAWA PEDERASTÓW I LESBIJEK. TAK, ,,WALCZYCIE" SPROWADZAJĄC MUZUŁMANÓW DO EUROPY. A CI SWOJE OBYCZAJE (BICIE CHRZEŚCIJAN I HOMOSEKSUALISTÓW) PRAKTYKUJĄ W EUROPIE.
Nie wiem, jakie masz obywatelstwo, ale mentalnie masz poglądy typowo rosyjskie.
Przeciwko UE, przeciwko Polsce, przeciwko wiedzy, rasizm, ksenofobia. Najgorsza dzicz.
Rzeczywiście dzicz. Rzucają w polską Straż Graniczną kamieniami, drągami, zapalonymi gałązkami. Pędzeni jak bydło przez białoruską bezpiekę. Rozumu nie mają. Tylko agresja. Mentalnie jesteś w średniowieczu. Ta sama ciemnota. Tak samo ta twoja dzicz. Jesteście siebie warci.
Jesteś analfabetą? :D Napisałem jasno, że nie.
Co prawak to nawet swojego języka nie rozumie.
Jaki znasz język, prawaku?