Jeszcze filmu nie widziałem, ale poza MALOWANYM PTAKIEM znam kilka innych relacji ocaleńców na polskiej wsi (m.in. relację Renaty Zajdman-Skotnickiej). Kosiński nic nie wymyślił specjalnie - odczarował sielankowy obraz polskiej wsi podczas okupacji, gdzie najbardziej dochodowym biznesem poza szmuglem żywności do miast było ukrywanie tzw. "Żyda" (tj. Polaków żydowskiego pochodzenia, bo po 1942 roku tylko dobrze zasymilowani mieli szansę na ukrycie, jeśli mieli kosztowności lub dużą sumę pieniędzy, albo bezcenne znajomości - a tak naprawdę te trzy rzeczy). Tak, to byli nasi przodkowie i swoje tajemnice zabrali w większości do grobu.
Stąd może histeryczna reakcja nie tylko polskich nacjonalistów, ale większości, bo każdy przeciez miał przodków na wsi - tej wsi opisywanej przez Kosińskiego?.
LEWACY WSZELKIEJ MAŚCI, APELUJĘ DO WAS: OPAMIĘTAJCIE SIĘ!!!!! BARBARA NOWAK MÓWIŁA O »polskich nazistach«, A KAŻDY WIE, ŻE GŁODNEMU TO CHLEB NA MYŚLI. WIĘC ONA MÓWIŁA O TYM, CZEGO BY PRAGNĘŁA, CHCIAŁA. ŚWIAT POTRZEBUJE »polskich nazistach«, A OJKOFOBY, LEWICOWCY, ,,EUROPEJCYKI” I KOSMOPOLICI Z POLSKI CHCĄ MU TEGO ZA WSZELKĄ CENĘ DOSTARCZYĆ. WYMIENIENI PRZEZE MNIE DOSTAJĄ ATAKÓW OBRZYDZENIA JAK SŁYSZĄ O TAKICH RZECZACH, JAK PATRIOTYZM, KONSERWATYZM, KATOLICYZM, W OGÓLE: CHRZEŚCIJAŃSTWO. MAJĄ ALERGIĘ NAWET NA SŁOWO: ,,rodzina” CZY ,,płeć”. WY BĘDZIECIE BRONIĆ B. NOWAK, ŻE TO PRZEJĘZYCZENIE, ŻE TO ROBIENIE Z IGŁY WIDŁY. ALE WG FREUDA przejęzyczenia, zapominanie o różnych rzeczach- wszystko to ma drugie dno, którym są nieświadome motywacje, uczucia, życzenia. NOWAK NASŁUCHAŁA SIĘ RÓŻNYCH BREDNI I NIMI NASIĄKŁA. Wyżej wymienieni: APELUJĘ DO WAS, PRZESTAŃCIE WCISKAĆ TEN KIT O ,,NAZISTACH” BEZ NARODOWOŚCI LUB Z POLSKIM RODOWODEM, O ,,POLSKICH OBOZACH”, BO TAKIM SPOSOBEM UDOWADNIACIE, ŻE nowelizacja ustawy o IPN Z 2018 BYŁA POTRZEBNA, A WYCOFANIE JEJ – BŁĘDEM.
Patrzcie co bredzą już w ,,New York Post”:
https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-skandaliczne-slowa-w-amerykanskiej- prasie-zareagowala-polska,nId,7901538#iwa_source=newsfeed_next CO WY DOROBILIŚCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Inna rzecz, taki patriotyzm.
Widzisz, problem polega na tym, że nie rozumiesz tego pojęcia. Patriotyzm polega na tym, by robić dobre rzeczy dla ojczyzny.
Natomiast nie polega na tym, by szkodzić ojczyźnie, a potem kłamać, że tego nie było albo było dobre.
Twoi przodkowie donosili na Żydów. Przez to do dziś wszyscy wiedzą, że Polacy współpracowali z okupantem przy eksterminacji Żydów. Zrobili to, żeby rozkradać majątki sąsiadów. A teraz potomstwo złodziei kłamie, że nic takiego nie było. I cały uczący się historii świat słyszy, że Polacy wtedy kradli, a dziś jeszcze kłamią.
To nie jest patriotyczne. Patriotycznie byłoby z okupantem walczyć, a nie go wspierać. Patriotycznie byłoby mówić prawdę o zbrodniach, a nie je ukrywać. :)
Pozdro!
hyrkan rozkradał majątki. To już wiem skąd masz pieniądze na nieróbstwo. Nie wiemy czy twoi przodkowi byli w ub, czy w nkwd. Nie obchodzi mnie to.
Dajże spokój, ten twój rasizm już mi spowszedniał. A co do złodziejstwa, to takich jak ty jest wielu.
Świetnie, a migranta nazywasz "nietoprzem".
Oskarż mnie jeszcze, że jestem kibolem albo przedsiębiorcom zatrudniającym na śmieciówki.
Cokolwiek prawicowego wymyślisz, pokaż mi, jak tym gardzisz. :)
Nie dorastasz kibolom do pięt. Totalna patologia. Z domu to wyniosłeś. Poza tym co z twoim językiem polskim, pisze się >>przedsiębiorcą<<.
A pod jakim względem wolisz kiboli?
Bo ja nie robię ustawek, nie prowadzam prostytutek do hoteli, nie rozprowadzam narkotyków (częste u kiboli, za to wielu siedzi).
Które z tego cenisz najbardziej?
Trzask z ,,centroprawicowy". Tak, z trzaska centroprawica taka jak z makarona ,,centroprawica" we Francji. ,,Centroprawicowiec" co chce aborcji w Konstytucji. Wy lewaki macie chorobę psychiczną, że każdego postrzegacie jako ,,rasistę", ,,nazistę" itd. Pamiętam jak wariaci-lewacy tacy jak ty twierdzili, że Hók Norris jest ze ,,skrajnej prawicy". No jest z GOP, a Republikanie to połowa społeczeństwa. Jak połowa społeczeństwa może być skrajna?
Już znam twoją tajemnicę. Ogarnęła cię średniowieczna ciemnota. Oślepłeś i każde zdanie zaczynasz od słowa "widzisz".
Poznałem w życiu dziesiątki ludzi z Afryki i Azji. Z niektórymi zobaczę się w przyszłym tygodniu.
Mogłem obserwować zagranicznych studentów i zagranicznych pracowników. Imigrantów z Ukrainy.
I żadna z tych osób nie spędzała życia na pisaniu bełkotu na jakimś forum. ;)
Żadna z tych osób nie pisała rasistowskich głupot, żadna nie miała takiego odpału, żeby pisać komuś pod kilkudziesięcioma komentarzami teksty, które się do tych komentarzy nie odnoszą.
Za to widziałem też wiele psów i psy musiały zasikać teren, który uznały za swój. ;)
Szybkie porównanie migrantów, ciebie i psów. :)
Uwielbiam psy, szczególnie te kundelki. Co z tego, że nie są rasowe. Zdemaskowałeś mnie: jestem wielbicielem psów i kotów. Tak, przyznaję się. Jestem fanatykiem psów. Uwielbiam zwierzęta. Pies, najlepszy przyjaciel człowieka. Tak, to wszystko prawda. Przyznaję się.
Jak tam te twoje spotkania? Najlepiej byłoby jakbyś wybudował wehikuł czasu i przeniósł się w przeszłość, najlepiej do średniowiecza. Wtedy spotykałbyś się z ludźmi swojego pokroju.
mysle ze sporo z tej ksiazki to prawda. Chlopstwo bylo proste, wierzyło w przesądy, latwo bylo nimi manipulowac itd. A nasz naród dziś próbuje się wybielić. Prawda jest taka, ze nie wszyscy ratowali Zydow. Niektorzy wrecz donosili (nawet mialam takiego sasiada, ktory w czasie II WS donosil na ludzi mieszkajacych w okolicy, ktorzy ukrywali Zydow. Na starosc zostal sam, tak go cala okolica nienawidzila). Trzeba pamietac, ze kazde spoleczenstwo to caly przekroj ludzi. Nie mozna powiedziec ze wszyscy byli dobrzy, wspaniali i kochani. Byli dobrzy, ale byly tez szuje wspolpracujace z Niemcami, a potem z Komunistami.
Nic na to nie poradzimy, a kolega Shadow niech sie tak nie piekli. Takie sa fakty.
Co ty bredzisz????????????? Dobrze się czujesz? ,,Sporo (...) prawdy" - tak sporo prawdy w majakach Kosińskiego.
Przez całe dzieciństwo stykałem się z tymże ,,chlopstwem" i nie spotkałem ani jednego sodomity, homoseksualisty ani pedofila.
Jesteś odcięty od rzeczywistości facet. Jestem z tej miejscowości w której był ratowany Kosiński z rodziną(Dąbrowa Rzeczycka) i mieszkam we wsi obok z tej samej parafii do dziś. Znam mnóstwo ludzi którzy znali tych, co ratowali rodzinę Kosińskich. Nikt z nich, dosłownie nikt nie potwierdzi ze ktokolwiek w jakiś sposób w tamtych czasach był zwyrolem, zboczeńcem, zoofilem, pedofilem, czy sadystą jak jest to w książce i filmie. Jest to Twoja teoria ze ludzie to po prostu "proste chłopstow". Do dzisiaj na wsi ludzie mają podobne myślenie, i czy widac takie zachowania? Weź sie coś dowiedz o Jurku Kosińskim, jego ekscentrycznym trybie życia, przypuszczalnych zboczeniach i samobójstwie w wannie.
Jurek Kosinki i Jacek Dziduszka, taki sam poziom:https://twitter.com/JacekCzajowski/status/810083305248976896?s=20
kolega Jacek Dziduszka i m_gendlek niech się tak nie pieklą, takie są fakty:https://twitter.com/JacekCzajowski/status/810083305248976896?s=20
patrzac na nasze polskie spoleczenstwo: homofobow, rasistow i religiantow nietrudno uwierzyc w historie opisana w ksiazce. ..Ludzie w wiekszosci to bezrozumne zwierzeta zdolne do wszystkiego jesli zdjete beda konsekwencje, przyklad Wolyn, obozy koncentracyjne, inne ludobojstwa. Ludzie tych zbrodni nie dokonywaly specjalnie wyselekcjonowane potwory tylko nasi sasiedzi, ojcowie rodzin, mezowie! Tacy sa ludzie!
Akurat zoofilów raczej bym szukał w lgbt. Mieliby dodatkową literkę.
,,przyklad Wolyn, obozy koncentracyjne, inne ludobojstwa. Ludzie tych zbrodni nie dokonywaly specjalnie wyselekcjonowane potwory tylko nasi sasiedzi, ojcowie rodzin, mezowie!" - masz rację. Te zbrodnie dokonywali nasi sąsiedzi, niemcy i ukraińcy. Ale, że ojcowie, mężowie? Masz ojca w Berlinie? Albo męża w Kijowie?
LEWACY WSZELKIEJ MAŚCI, APELUJĘ DO WAS: OPAMIĘTAJCIE SIĘ!!!!! BARBARA NOWAK MÓWIŁA O »polskich nazistach«, A KAŻDY WIE, ŻE GŁODNEMU TO CHLEB NA MYŚLI. WIĘC ONA MÓWIŁA O TYM, CZEGO BY PRAGNĘŁA, CHCIAŁA. ŚWIAT POTRZEBUJE »polskich nazistach«, A OJKOFOBY, LEWICOWCY, ,,EUROPEJCYKI” I KOSMOPOLICI Z POLSKI CHCĄ MU TEGO ZA WSZELKĄ CENĘ DOSTARCZYĆ. WYMIENIENI PRZEZE MNIE DOSTAJĄ ATAKÓW OBRZYDZENIA JAK SŁYSZĄ O TAKICH RZECZACH, JAK PATRIOTYZM, KONSERWATYZM, KATOLICYZM, W OGÓLE: CHRZEŚCIJAŃSTWO. MAJĄ ALERGIĘ NAWET NA SŁOWO: ,,rodzina” CZY ,,płeć”. WY BĘDZIECIE BRONIĆ B. NOWAK, ŻE TO PRZEJĘZYCZENIE, ŻE TO ROBIENIE Z IGŁY WIDŁY. ALE WG FREUDA przejęzyczenia, zapominanie o różnych rzeczach- wszystko to ma drugie dno, którym są nieświadome motywacje, uczucia, życzenia. NOWAK NASŁUCHAŁA SIĘ RÓŻNYCH BREDNI I NIMI NASIĄKŁA. Wyżej wymienieni: APELUJĘ DO WAS, PRZESTAŃCIE WCISKAĆ TEN KIT O ,,NAZISTACH” BEZ NARODOWOŚCI LUB Z POLSKIM RODOWODEM, O ,,POLSKICH OBOZACH”, BO TAKIM SPOSOBEM UDOWADNIACIE, ŻE nowelizacja ustawy o IPN Z 2018 BYŁA POTRZEBNA, A WYCOFANIE JEJ – BŁĘDEM.
Patrzcie co bredzą już w ,,New York Post”:
https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-skandaliczne-slowa-w-amerykanskiej- prasie-zareagowala-polska,nId,7901538#iwa_source=newsfeed_next CO WY DOROBILIŚCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
a IPN za PISu to ta instytucja zakłamująca historię pod dyktando polityków, w której obecny kandydat na prezydenta sobie robił dodatkowe mieszkanie na koszt podatnika? :D
Cóż, gdyby dostawać złotówkę za kłamstwo IPNu i oddawać złotówkę za prawdę IPNu, można by porządnie do wypłaty dorobić.
Oskarż mnie o wszystko co robiły prawicowe rządy przez kilka ostatnich kadencji. ;)
Bo jak mnie oskarżysz o to, co robiła lewica (walka o prawa człowieka, walka z pedofilią kleru, krytyka niszczenia służby zdrowia) to chyba nie będzie mocny atak. :D
Więc oskarżaj mnie dokładnie o to, co robi prawica, tak. Świetny trolling. Bardzo subtelny i wszyscy się nabiorą. :)
Jacy "wszyscy"? Kto by się złodziejem przejmował. Z tego co wiem nie byłeś w rządzie Zjednoczonej Prawicy. Sławek Mentzen też nie był. Czyli wszyscy trzej mamy coś wspólnego.
Sławomir Mentzen - coś czytałem, ale nie na prawicowych blogach, że miał prawie 15% poparcia. Mało. A szkoda.
No, już ci pisałem, głosują na niego ludzie, którzy wierzą, że wszyscy będą mieć duże firmy.
I nie potrafią policzyć, ze na Sławka "piwo z Trzaskowskim" Mentzena pracuje wielu ludzi za minimalną albo poniżej minimalnej.
Tam trafiają jego wyborcy. ;) Mistrzowie kalkulatora.
Już ci tłumaczę o co chodzi ze Sławomirem Mentzenem. Chce aby to Konfederacja była opozycją na prawicy, nie PiS. Dlatego tak naprawdę wspiera tęczowego rafalalka.
TY D R A N I U JEDEN: Lewica jest niepopularna, bo
- mówi o tolerancji
- mówi o nauce
- mówi o prawach człowieka. A CO TO SIĘ DZIEJE W STANIE WASZYNGTON? ,,Biskupi w USA idą do sądu. Chcą bronić tajemnicy spowiedzi". ,,Katoliccy biskupi odpowiadają pozwem, broniąc wolności religijnej i nienaruszalności tajemnicy spowiedzi".
h t t p s : / / i n f o r m a c j e . w p .p l / w i a d o m o s c i /b i s k u p i – w – u s a – i d a – d o – s a d u – c h c a – b r o n i c – t a j e m n i c y – s p o w i e d z i – 7 1 6 2 2 5 5 2 1 5 1 7 1 7 1 3 a
JASNY GWINT, LEWAKI SZALONE, TOTALITARNI GLOBALIŚCI, PRZESTAŃCIE MALTRETOWAĆ I PRZEŚLADOWAĆ CHRZEŚCIJAN. DLACZEGO KSIĄDZ MA UJAWNIAĆ TAJEMNICE SPOWIEDZI W WASZYNGTONIE, GDY LEKARZE I PSYCHOLOGOWIE TEGO ROBIĆ NIE MUSZĄ? TO JEST TA ,,TOLERANCJA", ,,NAUKA" I ,,PRAWA CZŁOWIEKA", O KTÓRYCH B R E D Z I S Z JAK NAWIEDZONY OSZOŁOMSKI LEWAK. LEWAKI, CZEMU NIE PRZYCZEPICIE SIĘ DO I S L A M U I INNYCH R E L I G I I? CHODŹ RAZ ODPOWIEDZ SZCZERZE.
Widzisz, gdybyś biskupa okradł, to doniesie na policję.
Ale jeśli mu się kolega z pedofilii wyspowiada, to jest święte.
Dzięki, że się tym podzieliłeś.
A JASNE, OCZYWIŚCIE HYRKAN KTÓRY BY NAWET RAZ NIE PRZYZNAŁ JAK OKROPNIE SZKODLIWE JEST LEWACTWO. TY WIESZ CHŁOPIE CO BY SIE DZIAŁO, GDYBY SPOWIEDŹ BYŁA JAWNA? Ale jeśli mu się kolega z pedofilii wyspowiada, to jest święte. A DLACZEGO MA BYĆ ŚWIĘTE W PRZYPADKU LEKARZA I PSYCHOLOGA!!!!!!!!!!!!! TYLKO W PRZYPADKU KSIĘDZA NNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNIIIIIIIIIIIIIIIIIEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Opowiadali, że wyrwałeś się z psychiatryka. Tak atakowałeś lekarzy, że wypisali cię bo mieli cię dość.
Ty nie wiesz, że psychiatra to LEKARZ. Ale z ciebie wykształciuch. A co z psychologiem? Bo psychiatra i psycholog mają przywileje, ksiądz NIE.
I tak sobie obserwuję dzień w dzień, jak nie jesteś w stanie nawiązać rozmowy. Tylko wrzucasz obelgi. Nie przez przypadek, nie jednorazowo.
Dzień w dzień. :)
Każdy dzień jest nowym dowodem na wszystkie złe rzeczy, które można o prawicy pomyśleć. Obelgi, wsparcie dla pedofilii.
Dajesz, jeszcze jutro potrzeba dowodu. :)
hyrkan-obserwator. Był już hyrkan-naukowiec, teraz jest hyrkan-obserwator. Czekam na hyrkana podglądacza.
A tak na marginesie, jesteś ślepy? Bo każde zdanie rozpoczynasz od słowa "widzisz". Później następuje ta twoja ciemnota średniowieczna.
Więc mam rozumieć, że jesteś ślepy i ogarnia cię ciemnota rodem ze średniowiecza.
Przestańże, własnych słów nie pamiętasz. Jaką masz chorobę psychiczną? Wielokrotnie zaczynasz zdanie od słowa "widzisz" co jednoznacznie wskazuje, że od średniowiecznej ciemnoty oślepłeś.A co do Sławomira Mentzena, to zdradzę ci że ma doktorat z ekonomii i własną firmę. Człowiek sukcesu, człowiek nauki. A ty? Zwykły troll internetowy.