PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=592731}

Malowany ptak

Nabarvené ptáče
2019
6,4 2,8 tys. ocen
6,4 10 1 2802
6,4 22 krytyków
Malowany ptak
powrót do forum filmu Malowany ptak

Jeszcze filmu nie widziałem, ale poza MALOWANYM PTAKIEM znam kilka innych relacji ocaleńców na polskiej wsi (m.in. relację Renaty Zajdman-Skotnickiej). Kosiński nic nie wymyślił specjalnie - odczarował sielankowy obraz polskiej wsi podczas okupacji, gdzie najbardziej dochodowym biznesem poza szmuglem żywności do miast było ukrywanie tzw. "Żyda" (tj. Polaków żydowskiego pochodzenia, bo po 1942 roku tylko dobrze zasymilowani mieli szansę na ukrycie, jeśli mieli kosztowności lub dużą sumę pieniędzy, albo bezcenne znajomości - a tak naprawdę te trzy rzeczy). Tak, to byli nasi przodkowie i swoje tajemnice zabrali w większości do grobu.

Stąd może histeryczna reakcja nie tylko polskich nacjonalistów, ale większości, bo każdy przeciez miał przodków na wsi - tej wsi opisywanej przez Kosińskiego?.

ocenił(a) film na 1
pawel_bienkowski

A przecież część Polaków jednak miała przodków w miastach?
Nazywasz malowanego ptaka ,,relacją"?
Dalej twierdzisz, że widział tę zoofilię?
A i najważniejsze: skąd ty wziąłeś że to takie dochodowe było?
Ja słyszałem, że wszyscy ukrywający się w lasach żydzi byli bandytami. Jak braciszki bielscy. Zobczeńcami zresztą też.

Shadow_dawnego_ggggggg

Tak właśnie mogli twierdzić naziści.

ocenił(a) film na 1
hyrkan

No to w przypadku bracisków bielskich mieli rację. Trafili w 10.

Shadow_dawnego_ggggggg

Tak, a w przypadku metodologii branie jednostkowego przypadku za regułę to nie tyle racja, ile taka porażka, że się nie da bardziej.

Ale skąd mógłbyś wiedzieć. O tym po raz pierwszy mówią w szkole podstawowej w klasie ósmej.

hyrkan

LEWACY WSZELKIEJ MAŚCI, APELUJĘ DO WAS: OPAMIĘTAJCIE SIĘ!!!!! BARBARA NOWAK MÓWIŁA O »polskich nazistach«, A KAŻDY WIE, ŻE GŁODNEMU TO CHLEB NA MYŚLI. WIĘC ONA MÓWIŁA O TYM, CZEGO BY PRAGNĘŁA, CHCIAŁA. ŚWIAT POTRZEBUJE »polskich nazistach«, A OJKOFOBY, LEWICOWCY, ,,EUROPEJCYKI” I KOSMOPOLICI Z POLSKI CHCĄ MU TEGO ZA WSZELKĄ CENĘ DOSTARCZYĆ. WYMIENIENI PRZEZE MNIE DOSTAJĄ ATAKÓW OBRZYDZENIA JAK SŁYSZĄ O TAKICH RZECZACH, JAK PATRIOTYZM, KONSERWATYZM, KATOLICYZM, W OGÓLE: CHRZEŚCIJAŃSTWO. MAJĄ ALERGIĘ NAWET NA SŁOWO: ,,rodzina” CZY ,,płeć”. WY BĘDZIECIE BRONIĆ B. NOWAK, ŻE TO PRZEJĘZYCZENIE, ŻE TO ROBIENIE Z IGŁY WIDŁY. ALE WG FREUDA przejęzyczenia, zapominanie o różnych rzeczach- wszystko to ma drugie dno, którym są nieświadome motywacje, uczucia, życzenia. NOWAK NASŁUCHAŁA SIĘ RÓŻNYCH BREDNI I NIMI NASIĄKŁA. Wyżej wymienieni: APELUJĘ DO WAS, PRZESTAŃCIE WCISKAĆ TEN KIT O ,,NAZISTACH” BEZ NARODOWOŚCI LUB Z POLSKIM RODOWODEM, O ,,POLSKICH OBOZACH”, BO TAKIM SPOSOBEM UDOWADNIACIE, ŻE nowelizacja ustawy o IPN Z 2018 BYŁA POTRZEBNA, A WYCOFANIE JEJ – BŁĘDEM.
Patrzcie co bredzą już w ,,New York Post”:
https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-skandaliczne-slowa-w-amerykanskiej- prasie-zareagowala-polska,nId,7901538#iwa_source=newsfeed_next CO WY DOROBILIŚCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jan_nowak_73

Nowak się przejęzyczyła.

Natomiast gdy Michalik uważał, że za pedofilię księży odpowiadają ofiary, które tak naprawdę wciągają w grzech księży, mówił, co myśli. :)

Czepiacie się przejęzyczeń.

Nowak przeprosiła, a przecież antysemickie brednie księży z okresu międzywojennego, na przykład Kolbego, są powszechnie znane. Nie chodzi o to, że nazistów polskich nie było, tylko nie oni budowali obozy.

Potem sobie jeszcze troszkę bredzisz o alergiach etc.

Widzisz, o polskich obozach pisali nawet ludzie, którzy po wojnie postanowili utrzymać DZIAŁAJĄCE niektóre filie Auschwitz. Nazwali je obozami koncentracyjnymi i umieszczali w nich ludzi, których chcieli wykończyć.

---

Tymczasem prawica cieszy się, bo Musk heiluje, Trump rasista jest u władzy. A problemem jest przejęzyczenie.

:)

hyrkan

Dlaczego idioci wszędzie widzą hajlowanie. No właśnie dlaczego? Gdzieś ciebie, Muska i siebie widziałem. Tu Musk idzie pośrodku, z boku ja wśród tłumu, z tyłu ty, hyrkanie, (widać tylko część twojej japy, bo się kryjesz i skradasz za Muskiem, aby zadać zdradziecki cios). Jesteś cichy bohatyr, tajniaczek: https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBelazna_Gwardia#/media/Plik:Horia_Sima_and_Le gionaries1940_(Retouched).jpg

jan_nowak_73

Wiesz, gdyby chodziło o człowieka, który jest lewakiem, to on mógłby zamawiać piwa, odganiać muchę albo machać koledze.

Ale chodzi o człowieka, który uważa, że apartheid jest normą, a brak apartheidu - krzywdzeniem białych.

Jest to najzwyczajniejszy rasista, który wygaduje ryzykowne nacjonalistyczne brednie do Niemców. Rasista, który obecnie bez legalnych konstytucyjnych uprawnień prowadzi nagonkę na DOKŁADNIE TE SAME mniejszości, na które nagonkę prowadzą biali rasiści każdych czasów, z niemieckimi nazistami włącznie.

No i nikt w tym miejscu nie sprzedawał piw, żeby heilowanie Muska miało być zamawianiem. To był najzwyklejszy gest nazistowski, przy tym, oczywiście, dużo mniej szkodliwy od całej nazistowskiej działalności Muska.

hyrkan

A może Musk jest wściekły z powodu tego co dzieje się w RPA!!!! Ta cała agresja, syf, mordy na masową skalę mają swój skutek. Nie dziw się później, że są ludzie którzy twierdzą, że aparhaid trzeba byłoby przywrócić. Na litość boską, dlczego czarni swoim zachowaniem muszą potwierdzać że to słuszny pomysł?!?!?!?!? Co oni zrobili z RPA?!?!?!?!?

jan_nowak_73

Mordy na masową skalę to są w Ukrainie, a Musk i Trump nie widzą problemu.

Mordy na masową skalę są w Palestynie. Musk i Trump nie widzi problemu.

To chyba prosto wyjaśnia, że Musk widzi problem nie w mordowaniu kogokolwiek, tylko w utracie kolonialnych przywilejów.

Dobrze, że dodałeś ten rasistowski fragment, dokładnie po to, żeby udowodnić, że chodzi o rasizm, a nie cokolwiek merytorycznego. :)

hyrkan

COŚ CI TO PRZYPOMINA? https://www.youtube.com/watch?v=8ZqCMmfKqwc

jan_nowak_73

Przypomina mi to, że już kilkanaście razy ci pisałem, że w g-linki nie klikam. :)

Swoją drogą im bardziej konfederacja zachęca do legalizacji bicia dzieci, uprawiania seksu z 12-latkami i do zmuszania dzieci do rodzenia

tym bardziej możemy mieć pewność, że każdy fragment "Malowanego ptaka" mówi o prawdziwych Polakach. W sumie 20% populacji głosowałoby w tym właśnie kierunku. Co piąty Polak wspiera przemoc i przemoc seksualną wobec dzieci.

hyrkan

CO TY CHŁOPIE BREDZISZ: "Edukacja zdrowotna" - NOWY PRZEDMIOT TWOJEJ IDOLKI, CO TO SIE ,,PRZEJĘZYCZYŁA" CZYTAJĄC Z KARTKI:

Od IV klasy podstawówki dzieci będą nauczane, że masturbacja to „norma medyczna”, praktykowanie homoseksualizmu niczym nie różni się od współżycia małżeńskiego, a aborcja jest zwykłym świadczeniem zdrowotnym. Dzieci będą też pouczane o możliwości okaleczania własnych narządów płciowych w ramach tzw. tranzycji, bo tak jak istnieją różne orientacje seksualne, tak też rozróżnić możemy „tożsamości płciowe”: „transpłciową” i „cispłciową” DRASTYCZNE. ŻEBY TYLE O SEKSIE DZIECIOM ROZPRAWIAC. I KTO TU SEKSUALIZUJE DZIECI?

jan_nowak_73

Informacje, że
- dzieci się masturbują i to normalne
- seksualność ludzka nie ogranicza się do stosunku pochwowego
- aborcja jest świadczeniem zdrowotnym, bo ratuje zdrowie i życie
były elementem wiedzy biologicznej dobrych kilka dekad temu.

Nie uważałeś i teraz chcesz innym prawo do wiedzy odebrać. :)

Tranzycja nie jest okaleczeniem.
Ludzie mają różne tożsamości płciowe.

To także elementy wiedzy medycznej/biologicznej, opisywane w artykułach naukowych.

Normalnie twój strach przed wiedzą jest zastanawiający. A jak się uczy dzieci o przydawkach rzeczownych, to się PRZYMIOTNIKUJE DZIECI.

Nie PRZYMIOTNIKUJCIE DZIECI, jak się nauczą o przydawkach, to zmienią się w przymiotniki!

hyrkan

Koniecznie zakazać fizyki! Fizyka WEKTORYZUJE nasze dzieci!

Precz z fizyką! Precz z odkryciami naukowców pochodzenia wiadomo jakiego! Nie WEKTORYZUJMY DZIECI. :D

Tylko dlatego, że randomowy user filmwebu jest niedouczony, trzeba zakazać edukacji dzieci!

hyrkan

Informacje, że
- dzieci się masturbują i to normalne - CHORY TY JESTEŚ! TAK, PRAWDA, RZECZYWIŚCIE dzieci się masturbują, ALE NIE JEST to normalne. I NIE WAŻNE KTO IM TO POWIE. CZY KSIĄDZ CZY ,,consigliere" PANNY NOWACKIEJ. KTOŚ MI POWIE, ŻE INFORMOWANIE O SZKODLIWOŚCI ONANIZMÓW NIC NIE POMOŻE, BO WSZYSTKICH NIE DA SIĘ PRZEKONAC. ALE TRZEBA PRÓBOWAĆ. MOŻE Z CZĘŚCIĄ SIĘ UDA. TO TY MÓW SWOJEMU DZIECKU ŻE TO JEST NORMALNE I CIESZ SIĘ ŻE TAK ROBI (,,normalne" W TWOJEJ RODZINIE, LITOŚCI, Z JAKIEJ DEWIACYJNEJ RODZINY TY POCHODZISZ!). JA SIĘ NIE BĘDĘ WTRĄCAŁ. ALE NIE ŻYCZĘ SOBIE ZEBY HYRAKNY I NOWACKIE WMAWIAŁY TO MOIM DZIECIOM. TAK, BO PLANOWANO ŻE TEN PRZEDMIOT BEDZIE OBOWIĄZKOWY. RESZTĘ TWOICH GŁUPOT NIE MAM ZAMIARU KOMENTOWAĆ, BO CZASU NIE MA. WZIĄŁEM NA WARSZTAT TYLKO TWOJĄ PIERWSZĄ ,,ZŁOTĄ MYŚL".

jan_nowak_73

Widzisz, ja naprawdę nie wiem, gdzie ty byłeś na lekcjach. Na klasowych spotkaniach z psychologiem na temat dojrzewania. Szkoła to zaniedbała? To kłopot.

Natomiast medycyna światowa jest naprawdę gdzie indziej niż twoja szkoła, którą przespałeś.

Odnośnie masturbacji, należy dzieci uczyć
- gdzie i kiedy nie wypada
- jak sobie krzywdy nie zrobić
- jak zachować higienę.

Natomiast opowiadanie o tym, że rosną włosy we wnętrzu dłoni to nie jest nauka, sorki. :D Cały świat się śmieje z twojej niewiedzy.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
jan_nowak_73

a jak się uczy dzieci o dopływach Amazonki, to się LASO_TROPIKALIZUJE dzieci!
Nie laso_tropikalizujmy dzieci! Zakażmy geografii!

jan_nowak_73

I jeszcze nie można dzieci uczyć języków. Bo to je FREMDSPRACHUJE i zmienia w AKKUSATIVY.

Nie wolno uczyć języków! Dziecko ma ledwo po polsku pisać i nic nie czytać, bo w książkach są słowa z BERLINA albo z PARYŻA.

jan_nowak_73

A już najgorzej matmy uczyć. Nie FUNKCJUJCIE i nie WYKRESUJCIE naszych dzieci wielomianami!

Zakażmy edukacji matematycznej, biedne WYKRESOWANE dzieci!

hyrkan

Jak się uczy dzieci o Bolesławie Chrobrym, to się UŚREDNIOWIECZA DZIECI. aaaaa, nie wolno uśredniowieczać, zakażmy wiedzy historycznej,aaaa

hyrkan

NIE ZESTAWIAJ GEOGRAFII I HISTORII (PRZEDMIOTÓW STARYCH JAK ŚWIAT I UŚWIĘCONYCH TRADYCJĄ) Z JAKIMŚ DZIWACTWEM. JEŚLI HISTORIA I GEOGRAFIA MAJĄ BYĆ NAŁADOWANE IDEOLOGIĄ POLITYCZNĄ, TO NIE DOBRZE. TEN PRZEDMIOT NOWACKIEJ TO ŻYWCEM LEWACKI MANIFEST. JAK W SZKOLE PRL-owskiej: ,,KTO JEST TWOIM IDOLEM I DLACZEGO LENIN". A TERAZ: DZIECIAKU, JESTEŚ masturbATOREM i to normalne - POWIEDZIAŁ POWYŻEJ HYRKAN, WTÓRUJĄC PANNIE NOWACKIEJ.

jan_nowak_73

Nikt ci nie powiedział pajacu, że medycyna jest jednak dość starą nauką? :D

------------

Nie uczmy dzieci o grypie, bo to GRYPOWANIE naszych dzieci!

Nie uczmy dzieci o złamaniach, bo to ZŁAMYWANIE naszych dzieci!

Nie uczmy o pierwszej pomocy, o higienie, o wirusach, bo ZDANIEM TROLLA Z FILMWEBU NAUKA PSUJE DZIECI.

:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

:D!

jan_nowak_73

Powiedz, jaka nauka jeszcze jest lewacka?

Bo już wiadomo, że medycyna,

fizyka (np. datowanie świata, którego, okazuje się, nie stworzono 4 tysiące lat temu)

biologia (nawet odkryła homoseksualne zwierzęta :P)

historia (gdy tylko wychodzą fakty o kolejnych bohaterach prawicy)

język polski (bo prawica by chciała wyeliminować feminatywy, jak radzili komuniści w PRL :P)

logika, sztuka argumentacji

psychologia, seksuologia

:D

My lewacy mamy dużo roboty z tą nauką :D

hyrkan

hyrkan, bo /-/@гtman chciał legalizować kazirodztwo. Mam rozumieć, że jest z lewactwa? A to się dopiero dowiedziałem.

Shadow_dawnego_ggggggggg

Hartman za głupie wypowiedzi jest mocno przez lewicę krytykowany. ;) Ups!

Ale sprawdź, może Korwin kazirodztwo popiera. :)

hyrkan

Szadołowi się pomyliło, i to co mi chciał napisać, napisał tobie, hyrkan.

jan_nowak_73

myślę, że jest ci obojętne, komu piszesz, byle bełkot przysłaniał wartościowe treści :)

hyrkan

Jesteś mi obojętny. Wydaje ci się, że jesteś wartościowy? hyrkan, skąd się urwałeś?

jan_nowak_73

Czytaj czasem wiadomości, na które odpowiadasz.

hyrkan

Nie zatrudniłbym cię nawet gdybyś centa nie wziął.

hyrkan

Czytam, czytam, choć to średniowieczna ciemnota.

jan_nowak_73

Spytaj hyrkana o dewiacje w homokomando. Bo słyszałem, że tam są jakieś gwałty, molestowania.

Shadow_dawnego_ggggggggg

PO to dalej centroprawica :)

hyrkan

hyrkan, nie martw się. Bez względu kto zostanie prezydentem to i tak dalej będzie bronił polskich granic. Tak jak Premier Donald Tusk.

Shadow_dawnego_ggggggggg

Oczywiście. Póki prawica wybiera będzie też rozdawał stanowiska swoim, rozkradał majątek, wykorzystywał stanowisko do ratowania kolegów przestępców.

Są ludzie, których to nie cieszy i są ludzie, którzy będą na tym tracić, ale i tak to popierać. :)

Shadow_dawnego_ggggggggg

Straszna nowomowa. Już ci pisałem, że normalni ludzie nie gadają w ten sposób.

jan_nowak_73

Człowieku, dajże spokój.

Shadow_dawnego_ggggggggg

:) widzisz, jest coś takiego jak edukacja seksualna. Lewacy mojego pokroju rozumieją, że warto dzieci uczyć, że seks z księdzem nie jest ok, że kazirodztwo nie jest ok, że ważna jest higiena, że istnieją choroby weneryczne etc.

Natomiast prawicy przeszkadza to, że ktoś uczy dzieci o tym, że pedofilia jest zła, a higiena dobra.

Ups.

hyrkan

Źle się dzieje w homocomando. Gwałty, molestowania...

jan_nowak_73

Odnosisz się teraz do jakiejś treści z prawicowych blogów?

hyrkan

Chcesz wiedzieć skąd o tym wiem? A później jak ci podsyłam linki to twierdzisz, że to "prawicowe blogi". A to gazeta wyborcza. linus też się w tym umoczył.

jan_nowak_73

Wystarczy, żebyś odpowiedział "tak, to z beznadziejnej strony w netach, łykam jak pelikan" i nie musisz podawać linka. ;

hyrkan

Poczytaj gazetę wyborczą:h t t p s : / / w y b o r c z a . p l / d u z y f o r m a t / 7 , 1 2 7 2 9 0 , 2 8 9 7 2 4 6 8 , c z y - z n a n y -a k t y w i s t a - l g b t - z g w a l c i l - m e z c z y z n e - z - b r o n i a - w -r e k u . h t m l

jan_nowak_73

Wyborcza to marny tabloid, więc nie klikam.

Ale to dobrze, że występujesz przeciwko gwałtom. Wiele osób na prawicy uważa, że ofiara "sama chciała" i "jest sobie winna".

A ty masz już zdrowe lewicowe podejście, że gwałt to przestępstwo i nie wina ofiary.

hyrkan

Nie mam nic wspólnego z zabójstwami honorowymi. Może ty. Radzę ci wstąpić do homocomando.

jan_nowak_73

No, zabójstwa zwane "honorowymi" nie są honorowe i są głęboko patriarchalne. To prawica, rzekome "wartości tradycyjne". ;)

Więc jednak ty masz z tym coś wspólnego, a ja nie.