MALOWANY WELON to naprawdę świetny film, co jest rzadkością wśród filmów tego gatunku. Polecam jeszcze PAMIĘTNIK, JAK W NIEBIE, WIECZÓR oraz TO WŁAŚNIE MIŁOŚĆ. Piszcie swoje propozycje i liczy się jakość a nie ilość;]:*
JAK W NIEBIE i TO WŁAŚNIE MIŁOŚĆ to wg mnie nie są filmy podobne do MALOWANEGO WELONU. To inny gatunek, filmy lekkie i przyjemne. A MALOWANY WELON to film głęboki, dający do myślenia. Dramat obyczajowy a nie komedia romantyczna. Jak dla mnie twoje porównanie jest nieco nietrafione.
Zgadzam się,Malowany Welon,dostarcza głębokiej refleksji i przemyśleń.Pozdrawiam
malowany welon podobny do to wałsnie miłosc? love actually to komedia romantyczna, na ktorej sie poł filmu smiałam i z niekotrych scen nie mogłam wprost wytrzymac natomiast na welonie plakałam.i w czym tu jest podobienstwo?
Wiem, że nie są do siebie podobne pod względem gatunku...to wie chyba każdy nawet dziecko w podstawówce... Mimo wszystko Peyton dziękuję ci za dobre chęci, wiem że się starałaś. Chodziło mi o to, że te filmy nie są sztuczne i wymuszone, ale na prawdę ogląda się je z przyjemnością oraz skłaniają do refleksji. Chciałam, żeby inni użytkownicy zaproponowali tytuły filmów podobne do każdej podanej przeze mnie propozycji z osobna. A że jest to na forum malowanego welonu stąd taki tytuł.
Pozdrawiam szczególnie Peyton, bo co byśmy zrobili bez jej uwag?:):p
Filmy jeszcze nie ogladałam ale w niedługim czasie to zrobie. Pytanko mam. Czy postać grana przez Nortona umiera??
Warto obejrzeć,aby się przekonać.Dlatego nie będę odbierać Ci sensu obejrzenia filmu.
taaak takiej odpowiedzi mogłam sie spodziewać. obejrzałam i przekonałam sie w dość mokry sposób. oczywiscie sie popłakałam. hehe
Właśnie już słyszałam, że Nigdzie W Afryce to dobry film, ale niestety nie mogę go nigdzie dostać...:P
Też bym chciała, go zobaczyć, ale nigdzie go nie ma...
Nawet w złym Internecie, nawet w złych torrentach.
Malowany welon 100 % lepszy od Nigdzie w Afryce .
Nigdzie w Afryce bardzo średni film mimo dobrych not .
Podobne filmy to: Pamietnik, Angielski pacjent, Wichry namietności, Tańczący z wilkami.
A co do zdradzania zakończenia filmu to radzę następnym razem się powstrzymać, bo to dziecinada, a to jest forum, które odwiedzają także osoby,które jeszcze nie widziały filmu.
Jak w niebie i To wlasnie miłość ? Te filmy nawet w 0,001% nie sa podobnego do malowanego welonu. To plastikowe kicze o nadmuchiwanej cukierkowatej scenerii, słodkie aż do wymiotów.
Malowany welon to coś zupełnie innego ... zastanawiałabym sie czy do podobnych tez mozna zaliczyc pamietnik .. (?) I tez nie jestem przekonana czy zasługuje na takie przyrównanie.
A filmy podobne wg mnie (?) Rozważna i Romantyczna- ale o wiele słabsza od "Malowanego .. " hmm było kilka filmów podobnych .. Imprerium Słońca- o innej zupelnie tematyce, ale w podobnym klimacie.
Reszty sobie nie przypone chyba ... ^^
Pamiętam taki piękny film 'Lady Jane'(niestety ciężko go dostać :/), inna sceneria, inny klimat, większy rozmach, no i bohaterowie też różni. Ale opowiadał o miłości, która rodzi się w małżeństwie zawartym z przymusu. I dlatego przypomniał mi się w związku z 'Malowanym welonem'.
Iluzjonista, Wyznania gejszy, Opętanie, Niebezpieczna piękność, Zakochana Jane (może Miasto Aniołów?)
polecam