PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7603}

Matrix Reaktywacja

The Matrix Reloaded
2003
7,2 246 tys. ocen
7,2 10 1 245526
5,8 49 krytyków
Matrix Reaktywacja
powrót do forum filmu Matrix Reaktywacja

4/10

użytkownik usunięty

Włączyłem film. Gdy zobaczyłem zielone znaczki 'spływające' po ekranie z góry do dołu, i tworzące napis: "Matrix Reloaded" uczucie zaciekawienia wyostrzyło się we mnie. Jak to miło na starych śmieciach.... a jednak. Jeden z najbardziej oczekiwanych filmów roku, wcale nie okazał się być takim, jaki go sobie w opisywanym wyżej momencie, wyobrażałem. Kolejne sceny wręcz upewniły mnie w negatywnym podejściu do "Matrix Reaktywacja".
To już nie to, co widzielismy w 1999r.!
Dlaczego takiemu filmowi postawiłem 4/10? Piszę to już po obejrzeniu trzeciej części trylogii i mogę z czystym sumieniem stwierdzic, że "Matrix Reaktywacja" zapomniał o najważniejszym - według mnie - elemencie filmu. O fabule. Wachowscy w swojej dumie jakby zapomnieli o tym, że to nie sex (obrzydliwy, swoją drogą), pościgi i balangi tworzą dobry film. Wytykam akurat te elementy, bo na nie postawiono głównie nacisk przy tworzeniu "Reaktywacji", a przecież wiemy, że "Matrix" nie był ot zwykłym filmem sensacyjnym. "Matrix" to przede wszystkim porywajaca i nietuzinkowa historia, z mozliwościa dowolnego interpretowania, rozbuowania i morałem. Może mi, jako swoistemu krytykowi, bardzo łatwo to powiedzieć, ale Wachowscy mieli naprawdę ogromne pole do działania (w temacie fabuły) i jak je zmarnowali, pokazał "Animatrix". Wstyd, żeby w kontynuacji "Matrixa" pojawiały się niekonsekwencje fabularne (przedmioty z Matrix, materializują się w rzeczywistym świecie - nie wiemy jak) i zaprzeczenia (w "Matrix" dowiedzieliśmy się, że Zion to jedynie garstka ocalałych, a nie superpaństwo, w dodatku tak zaludnione). Kolejny błąd, to brak realizmu. W "Matrix" akcja rozgrywała się głównie w świecie, który wykreowały maszyny: w naszym świecie. Toteż czuliśmy więź z bohaterami. W "Reaktywacji" mamy do czynienia z cudacznie ubranymi postaciami s-fi, które bardziej różnią się od 'zwykłych ludzi' (np. Neo na targu, idący na spotkanie z Wyrocznią). "Reaktywacja" straciła także odniesienia do "Alicji w krainie czarów", do których tak przyzwyczailiśmy się w "Matrix"... i t d
Można by te błędy tak wyliczac i wyliczać, a tak naprawdę nie o to mi chodzi, żeby ten film pogrążyć. Ma on wiele ciekawych zastosowań i efekty specjalne są tu po prostu rewelacyjne. Szczególnie przypadła mi do gustu walka z klonami Smitha i walka z ludźmi Merowinga (muzyka!!!).
Oceniam "Matrix Reaktywacja" jako kontynuację "Matrix", dlatego ocena jest mierna. Jako osobny film, być może dostałby notę wyższą, bo jako film sensacyjny jest on rewelacją. To nie jednak na film sensacyjny przyszliśmy do kina, tylko na kontynuację jednego z najlepszych filmów science fiction. I w tej roli się ten film nie wykazał.

ach te błędy...
Mam pytanie: Dlaczego wszystko co masz do zarzucenia temu filmowi (trzymajmy się na razie Reloaded) jest wynikiem minięcia się filmu z Twoimi wyobrażeniami na jego temat? Tak nie wolno krytykować niczego -- nie można oceniać utworu fikcyjnego na podstawie swoich wyobrażeń na temat tego, jak miałby wyglądać.

W sumie, mam ich jednak więcej :]

1. Mówisz, że sex, balangi i pościgi to główne elementy (na których postawiono nacisk) tego filmu. Taniec w Zion + Neo i Trinity w łóżku: 3 minuty. Pościg na autostradzie: 14 minut. Łącznie niecałe 20 minut na 2 godziny. Dlaczego wg Ciebie akurat na to położono nacisk?

2. Mówisz, że ""Matrix" to przede wszystkim porywajaca i nietuzinkowa historia, z mozliwościa dowolnego interpretowania, rozbudowania i morałem.". Tak jest, można sobie dowolnie interpretować Matrix w momencie, gdy istnieje tylko jeden film -- pierwsza część -- ale w momencie, w którym siadasz w kinie, aby obejrzeć jego kontynuację, stworzoną przez te same osoby, które wymyśliły pierwowzór, jakiekolwiek wyobrażenia i interpretacje powinny z Twojej głowy natychmiast wyparować. Może inaczej -- możesz stwierdzić, że nie podoba Ci się sposób, w jaki kontynuuje się historię, ale nie możesz czynić z tego GŁÓWNEJ WADY filmu...

3. Co to znaczy, że Animatrix "zmarnował fabularne pole działania" w temacie? Konkrety?...

4. A propos przeinaczeń i niekonsekwencji: Jakie to konkretnie "przedmioty z Matrix materializują się w rzeczywistym świecie"? I dlaczego Zion miałby być garstką ocalałych? W pierwszym filmie mówi się jedynie, że jest to "ostatnie ludzkie miasto". Możesz mi podsunąć jakiś cytat, ale nie wydaje mi się, aby było coś więcej.

Poza tym, brak realizmu i odejście od carrollowskich alegorii jest niezgodne z Twoimi wyobrażeniami, więc jak mogą to być BŁĘDY?... Kilka prostych alegorii Alicji zastąpiła rozbudowana i skomplikowana symbolika hinduistyczno-buddyjsko-biblijna; dlaczego to źle? Bo ciężej jest zrozumieć?...

Frościk, ja chcę tylko żebyś wyjaśnił to wszystko, nikogo i niczego nie atakuję.

Może odpowiesz... ;)

Z wyrazami szacunku
väi

użytkownik usunięty

matrix
Wspaniale ,,zjechałeś" Matrix Reloaded. Gratulacje...Co powiesz na Revolutions? Ciekawi mnie twoje spojrzenie na sztuke filmowa. Jesli masz czas, odpisz.
PS. Ja osobiscie nawet po uwagach krytycznych lubie ogladac Matrix jeszcze raz.