PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7603}

Matrix Reaktywacja

The Matrix Reloaded
2003
7,2 246 tys. ocen
7,2 10 1 245523
5,8 49 krytyków
Matrix Reaktywacja
powrót do forum filmu Matrix Reaktywacja

Dowódca Nabuchodonozora - Morfeusz - Murzyn
Dowódca Młota - Niobe - Murzynka
Wyrocznia - Murzynka
Dowódca naczelny sił zbrojnych Syjonu - Lock - Murzyn
Nawigator Nabuchodonozora - Link - Murzyn
Dowódca oddziałów zmechanizowanych Syjonu - Mifune - Latynos
Serafin - Chińczyk
Klucznik - Chińczyk

Za to postacie zdecydowanie negatywne:
Smith i inni Agenci - Białasy!
Architekt - Białas!
Maszynista - Białas!
Merrowing - Białas!!

Oj, panowie (choć podobno jeden z nich jest trans) Wachowscy! Czy to aby nie przesada?

Hagan

chciałam Ci tylko powiedziec, żebyś się leczył, bo Twoje nastawienie nie jest normalne...
poza tym, że Neo to białas. ktoś ze spaczonym odbiorem rzeczywistości mógłby to wziąc za skrajny faszyzm :

goniakania

I ten film ma być niby rehabilitacją za te upokorzenia? Ja dobrze wiem że wśród kolorowych są wartościowi ludzie (nawet większość) i nie musi mi tego udowadniać film. Gdyby Matrix powstał w latach 60-tych, to czarne charaktery byłyby... czarne.

Hagan

Ale Matrix nie powstał w latach 60-tych, film nakręcono w czasie, kiedy człowiek już nie musi się przejmować opiniami przewrażliwionych jednostek. :)
Tak czy inaczej kolor skóry, przykładowo, mieszkańców Syjonu służy jedynie podkreśleniu znaczenia ostatniego bastionu ludzkości (i jednocześnie kolebki - wszak wszystko zaczęło się w Afryce, co uwydatnia zwłaszcza przydługawa scena imprezy po przemowie Morfeusza), zaś jeśli o ważniejszych bohaterów chodzi - za celowe uważałbym wybranie wyłącznie Agentów, Wyroczni, Architekta. Role pozostałych postaci, jak Neo czy Morfeusz, oferowano i czarnym, i białym. :)

Hagan

Myślałam, że już minęły czasy, kiedy zwracano uwagę na to, jaki ktoś ma kolor skóry i doszukiwano w tym teorii spiskowych... Kogo to obchodzi?!

użytkownik usunięty
Ilmariel

chyba nikt oprocz zalozyciela tematu nie zwrocil na kolor skory uwagi

Hagan

Jesteś rasistą? Przeszkadza Ci , że większość postaci grają Murzyni? Mi natomiast nie. ŻAL

geralt2622

Rasistą nie jestem, pod tym względem uważam że wszyscy ludzie są równi. Ale to co wyprawiają panowie Wachowscy z obsadą, sugeruje że Murzyni są LEPSI od nas! A kto w USA najwięcej handluje prochami i produkuje badziewny hip-hop?

Hagan

Jesteś głupi i mało wiesz o świecie albo to marne prowo. W obu wypadkach wychodzi na jedno.

Szlafrok

A ty ile masz lat? I jaki kawał świata zwiedziłeś? Pewnie nie masz pojęcia że większość czarnych raperów w USA była bandytami, zanim zostali raperami? Z drugiej jednak strony biały Eminem jest na tyle pojebany że starczy dla równowagi za wszystkich Murzynów. Moje zdanie jest takie, że wyznawana religia więcej świadczy o wartości człowieka niż kolor skóry.

Hagan

I tak jesteś idiotą. Najpierw piszesz że wszyscy ludzie są równi a w następnym wpisie okazuje się, że ci to przeszkadza. A co tutaj ma do tego religia?

geralt2622

A to ma, że bezpieczniej jest w towarzystwie czarnego chrześcijanina niż białego muzułmanina. Nigdy nie wiesz, czy ten drugi nie ma przypadkiem 5 kg trotylu w plecaku.

Hagan

Tak, ale nie mówimy tu o religii tylko o twoim niezadowoleniu co do murzyńskich roli. Religia na razie nie ma tu nic do rzeczy.

ocenił(a) film na 9
Hagan

a Neo to kto? Murzyn?

ocenił(a) film na 10
Joker_WhySoSerious

autor tematu pewnie by tego chciał..

Żeby nie odbiegać - komuś to przekadzało? Bo przyznam szczerze, że oglądając film kilkadziesiąt razy nie zwróciłam uwagi na to, że przeważają aktorzy ciemnoskórzy - dopiero po przeczytaniu pierwszego postu to zauważyłam ;)

Joker_WhySoSerious

No cóż główny bohater raczej musiał być biały, żeby film się lepiej sprzedał.

ocenił(a) film na 8
Hagan

Keanu NIE jest bialy. ZONK!

A tak btw to mi sie rzucil w oczy fakt, ze 3/4 ludzi z ZIONu byla 'nie-biala'.

ocenił(a) film na 10
jezzezel

zgadzam się :]
jest w 1/4 Chińczykiem :D
(i w 1/4 Hawajczykiem i w 1/2 Brytyjczykiem) :D

ocenił(a) film na 6
Joker_WhySoSerious

Niewiele brakowalo " Actor Will Smith turned down the role of Neo to make Wild Wild West" za angielską WIkipedią.

the_conqueror_worm

Powialo strachem ;)