Może mi ktoś odpowiedzieć? Oglądałem film kilkanaście razy i ciągle nie kapuję.
Ponieważ nie mieli nikogo fajniejszego na celowniku?... ;)
A serio to się nigdy nie zastanawiałem. Może jako od dawna wykorzystywany przez Merowinga niepotrzebny program zaczął w rękach rebeliantów stanowić dla niego większe zagrożenie, niż były warte efekty jego pracy? Dla Matrixa z racji jego utylitarnej polityki był stracony już od dawna.
Wielbiciele teorii mówiącej o planie maszyn do prowadzenia ludzi jak po sznurku (przepowiednia) mogą zaś uznać, że to była zwykła farsa by przekonać anomalię i jej znajomych do czystości intencji Klucznika i konieczności wypełnienia jego rad.
A jako metafora, to dość czytelny przypadek osoby, która niby nic nie znaczy, ale której misja objawi się w odpowiednim czasie, a w jej wypełnieniu pomoże mu jej pełne oddanie misji - taką drogą życie każdego z nas może nabrać sensu.
:)
P.S. Ale nie znam "Enter the Matrix", więc to tylko swobodne przypuszczenia.
Jeżeli agenci zabiją Klucznika to Neo nie dotrze do Źródła i Matrix się zawali. Jeżeli zabije go Merovingian - to samo, a on sam (Merv) przestanie istnieć.
To tylko jedna z bzdur tego filmu, ale jestem ciekaw czy ktoś to potrafi rozgryźć.
No cóż... Przez Wyrocznię Matrix zaczął trochę ryzykowac.
Jeżeli Klucznik zostałby zabity, to możliwe że zostałby wprowadzony jakiś plan awaryjny i Wyrocznia nagle przypomniałaby sobie, że jest jeszcze jeden sposób.
Agenci też raczej nie kwapili się, aby go zabic. Atakowali, atakowali, ale gdy byli blisko to z ostatecznym ciosem zwlekali.
Merowing natomiast korzystał z usług niezależnych programów, które nie musiałyby wiedziec o jaką stawkę toczy się gra. A agenci mogli też służyc do kontrolowania wyczynów Bliźniaków.
Trochę naciągane, ale zawsze. :)
Jeśli jest to bzdura tego filmu, to owych bzdur jest od groma. Taka filozofia Wachowskich - niemalże nic nie jest podane na tacy i wiele spraw poddanych jest teorii.
Ot, choćby jedna, a wysoce prawdopodobna - Meroving obawiał się zresetowania Matriksa (miał wiele do stracenia), więc uznał, że należy unicestwić Klucznika, bez którego cel Wybrańca jest niemożliwy do wypełnienia.
A tych teorii jest więcej. Wystarczy myśleć i bardzo uważnie analizować film. Wszystko się ze sobą łączy. :- )
Dodam jeszcze, że przyczyna ścigania Klucznika także przez Agentów może być równie banalna - jest on (mimo, że również programem - ale to już materiał na naprawdę niezły artykuł) sprzymierzeńcem Anomalii.
Strzelanie do samochodu w którym jechał miało na celu zmuszenie go do zatrzymania?
Oddaj się lekturze na jakiejś stronie gdzie jest wytłumaczone to i owo. np. na wikipedii jest dosyć przejrzyście (prawie)wszystko napisane. Może skumasz o co biega.