PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7603}

Matrix Reaktywacja

The Matrix Reloaded
2003
7,2 246 tys. ocen
7,2 10 1 245523
5,8 49 krytyków
Matrix Reaktywacja
powrót do forum filmu Matrix Reaktywacja

jakże mi przykro...
niestety swoją recenzje daje późnym popołudniem, bo niestety wczorajsza noc zaskoczyła mnie. Czytając powyższe wypowiedzi jak najbardziej sie z nimi zgadzam i podobnie jak w/w odczuwam niedosyt. Niedosyt? A może po prostu zlekceważenie widza. (??) Co to do cholery było - Matrix?! Na pewno nie nie było w nim nic z Reaktywacji, która przecież powinna pobudzić aktywację i powage tematu z pierwszej części. Z pierwotnej filozofii nie pozostało nic, wzmocniono za to wątki ze Zbuntowanego Anioła (ja ciebie kocham, a ty mnie też, choć o tym nie wiesz), dalej latającego super-bohatera rodem z polskiej "Hydrozagadki" (tylko mniej inteligentnie), wartka akcja - niby misz-masz "Karate po polsku" z "Shaolin Soccer" (polecam jednokomórkowcom !!), a końcówka z Głównym Programistą to istna łamigłówka umysłowa i gra słów specjalnie napisana dla mojego wykładowcy - dr ekonometrii, prognozowania i symulacji (dialogi wyjęte z jego podręcznika). Powatarzane do dziś słynne zdania "Matrix has you" z części pierwszej zastąpiono: "Jest przyczyna i skutek" co w efekcie prowadzi do konsesusu rodem z "American Pie "- "Zrobiłam to dlatego, bo miałeś ślady szminki." i "...wcale nie powiedziałam, że była ona na twarzy."
Ehhh, klapa po całej linii i nie wynagrodzą mi tego ani bajeczne efekty specjalne, ani 300mln$ budżet filmu, ani autostrada za 80mln$, ani 100 agentów Smith'ów, ani Bellucci...Co się stało z rzeczywistością z którą się identyfikowałem?
Spadł z piedestału film-owoc moich pragnień, śniony od roku 1999 - czasu nagrania przez bracia Wachowskich filmu "Matrix"
Pozdrawiam wszystkich sucho