PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7603}

Matrix Reaktywacja

The Matrix Reloaded
2003
7,2 245 tys. ocen
7,2 10 1 245270
5,9 47 krytyków
Matrix Reaktywacja
powrót do forum filmu Matrix Reaktywacja

Czy Architekt w rozmowie z Neo kłamał, że jeżeli uratuje Trinity to nastąpi awaria Matrixa i zginą wszyscy podłączeni do niego ?
Wyrocznia potem mówiła, że Architekt nie potrafi przewidzieć konsekwencji decyzji, ale nie wiem jaki to ma związek z powyższym.

ocenił(a) film na 9
podhale2013

Właściwie to co mówił Architekt samo w sobie nie ma zbyt większego sensu. Albo po prostu ja nie jestem w stanie tego rozgryźć. Starałem sie zrozumieć to co on mówi, ale za żadne skarby nie jestem w stanie dojsć do jakichkolwiek sensownych wniosków.

mim1312

http://www.filmweb.pl/film/Matrix+Reaktywacja-2003-7603/discussion/o+co+chodzi%C 5%82o+Architektowi,1043781

http://histmag.org/forum/index.php?topic=404.20;wap2

ocenił(a) film na 8
mim1312

Nie wierzę, że bracia Wachowscy dali ten element na siłę i bez sensu, tylko dlatego żeby nędznie nawiązać do podobnej filozoficznej rozmowy Neo z Wyrocznią z pierwszego filmu, która stała się kultowa i weszła do kanonu historii kina. W materiałach dodatkowych na płycie DVD producent Joe Silver sugeruje, że aby zrozumieć sens "Reaktywacji" należy przeczytać całą Biblię i Koran. Może tędy wiedzie droga do zrozumienia fabuły tego filmu ?

ocenił(a) film na 1
podhale2013

Super temat!!! Chciałem podobny założyć. Wyrocznia w trzeciej części mówi że: "Moc wybrańca wykracza poza ten świat, aż do Źródła z którego pochodzi" (chodziło o zniszczenie Kalmarów w końcu drugiej części. Zaś na samym początku wyrocznia mówi Neo że, musi udać się do Jednostki Głównej, no i udał się i spotkał tam Architekta, ten mu wskazał dwoje drzwi, pierwsze do Matrixa, a drugie? No właśnie dokąd? Co by się stało z Neo, Syjonem, Matrixem?

PS. Dlaczego gmach wieżowca gdzie znajdował się słynny Architekt w wizjach Neo przypominał wizjery komputera HAL-9000 z filmu Stanley' Kubricka pt: "2001: Odyseja kosmiczna"?

ocenił(a) film na 8
Raze

Za drugimi drzwiami Neo miał wybrać pewną ilość samców i samic ( mężczyzn i kobiet ), aby odtworzyć gatunek ludzki, bo wkrótce miała nastąpić awaria systemu/Matrix'a i w jej efekcie zgineliby wszyscy podłączeni do niego ludzie. Zbuntowany Agent Smith chciał uniemożliwić realizacje tego scenariuszu.
Smith to Lucyfer/Diabeł/Szatan/Adam ponieważ zbuntował się przeciwko Bogu/Ojcu Matrixa/Głównej Maszynie/Deus Ex Machinie
Neo to przeciwieństwo Smith'a.

ocenił(a) film na 1
podhale2013

To wyjaśnij mi: "Zbuntowany Agent Smith chciał uniemożliwić realizacje tego scenariuszu.", w jaki sposób chciał tego zapobiec? Gdyby Neo wszedł w drugie drzwi, to co by się z nim stało i jak wyglądałby tamten pokój?

ocenił(a) film na 8
Raze

Agent Smith chciał obalić rządy Deus Ex Machiny z którą Neo rozmawiał pod koniec "Rewolucji".
Za drugimi drzwiami mógł być podstęp i skasowanie przez maszyny anomalii którą był Neo.
Wachowscy popełnili błąd w scenie z Architektem, bo mamy ciągle za mało wskazówek by w pełni ją zrozumieć. Jedyne co zostaje w pamięci to pokój pełen telewizorów - fajne rozwiązanie, gdybym podobnie urządził pokój nie musiałbym ciągle skakać pilotem pomiędzy TVN24/Trwam/jedynką/polsatem/tvpsport/tvpkulturą/tvphistorią.

ocenił(a) film na 1
podhale2013

cyt: "Agent Smith chciał obalić rządy Deus Ex Machiny z którą Neo rozmawiał pod koniec "Rewolucji".

- Ale po co mu to by było?

cyt: "Za drugimi drzwiami mógł być podstęp i skasowanie przez maszyny anomalii którą był Neo.
Wachowscy popełnili błąd w scenie z Architektem, bo mamy ciągle za mało wskazówek by w pełni ją zrozumieć."

- w momencie kiedy Morfeusz odnalazła Wybrańca (Neo) armia maszyn (montw) przy użyciu urządzeń wiertniczych zaczęła zbliżać się do Syjonu w celu jego zniszczenia, rolą Wybrańca w pokoju Architekta było uwolnienie pierwszych ludzi z Matrixa w celu odbudowy Syjonu.

ocenił(a) film na 8
Raze

Myślę, że szansą na odkupienie kontynuacji Matrix'a byłoby zrobienie na nowo części drugiej i trzeciej. Oczywiście w duchu filozoficznym części pierwszej, a nie rozrywkowym jak to ma miejsce tutaj. Byłoby to pierwsze w historii rozwiązanie, gdyby część pierwsza miałaby dwie różne ścieżki kontynuacji.

ocenił(a) film na 1
podhale2013

A może drugi poziom symulacji czyli realny świat zakryty dymem plus Syjon
A może drugi wybraniec w postaci ucznia na samym początku Matrix 2 który dokonał samoodłączenia, lub tej sieroty z łyżką która była u wyroczni a w drugiej częsci obdarowała Neo udającego się do Wyroczni łyżkę bo był odłączony
A może Sat jako nowa wyrocznia?

ocenił(a) film na 8
Raze

Dwa pomysły są naprawdę genialne z Reaktywacj i Animatrix'a i to od nich powinno zacząć się na nowo kontynuacje Matrix'a :

- korytarz z drzwiami, jako furtki programisty
- wątek w którym kobieta zostaje poddana testowi na wierność rebeliantom ( musi zabić przyjaciela, który proponuje jej ponowne przyłączenie się do Matris'a )

Wiem, że gra Matrix Online jest kontynuacją "Rewolucji" ale jeszcze w nią nie grałem. 5 lat temu wyłączono do niej serwery online, ale podobno uruchomiono prywatne.

ocenił(a) film na 1
podhale2013

"-korytarz z drzwiami, jako furtki programisty"

-Most Einsteina Rosena, stary jak świat: Gwiezdne wrota, Thor, Kontakt, Star Trek , Ukryty wymiar etc.

ocenił(a) film na 1
podhale2013

Jeszcze zamykanie drzwi i otwieranie w zupełnie nowych pomieszczeniach jak np. Persefona i Merowing w ich pałacu.

podhale2013

Podawałem ten link już w opisach części I i II to podam i tutaj ;)
http://www.youtube.com/watch?v=fj1RI3K1qbw
Odpowie na wiele pytań zawartych w tym wątku.

ocenił(a) film na 8
fenio_px

Bardzo Ci dziękuje. Ten wykład wiele mi wyjaśnił. W 2006 roku czytałem artykuł w pewnym czasopiśmie, że film "Matrix" jest przedmiotem wykładów na wydziałach filozoficznych na uniwersytetach na całym świecie - i proszę, przesłałeś mi na To dowód. Jeszcze raz dzięki ( :