PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7603}

Matrix Reaktywacja

The Matrix Reloaded
2003
7,2 246 tys. ocen
7,2 10 1 245526
5,8 49 krytyków
Matrix Reaktywacja
powrót do forum filmu Matrix Reaktywacja

WYJASNIAM FABULE

użytkownik usunięty

Zauwazmy, ze pigulka zawiera kod dzieki ktoremu mozna odnalezc sygnal Neo. Ciastko zawiera kod dzieki ktoremu Neo poczuje sie lepiej. Dzieki deserowi blondyna dostaje orgazmu (to ona pozostawila slad szminki na twarzy Merowinga). Dlaczego Wyrocznia daje Neo cukierka? Wedlug mnie dlatego, ze ma on kod, ktory chroni Neo przed wniknieciem kodu Smitha. Persefona przy tak glebokim pocalunku zaglada w kod Neo i sprawdza czy jest wybrancem. A wie jak to jest z wybrancem, bo przeciez Merowing byl kiedys taki jak Neo. Dlaczego Persefona pomaga wybrancowi? ,,It is only a game.''

W czesci pierwszej Smith wiezac Morfeusza zdejmuje sluchawke aby nie miec kontaktu z agentami i systemem. Mowi do Morfeusza, ze nie nawidzi tej rzeczywistosci, tego zoo, przesiaka jego smrodem. Smith nalezy do tego procenta programow (podmiotow testowych), ktore nie zdaly rozwiazania wyroczni, ktore zostaly stracone jesli dano im wybor. W rozmowie przed multi bijatyka, Smith mowi do Neo, ze laczy ich przeznaczenie, a przeznaczenie Neo to bycie wybrancem. Wreszcie Smith mowi:,,Przyszlismy odebrac ci cos, co ty odebrales nam''. Chodzi o to, ze obaj maja przeznaczenie bycia wybrancem, ale wybrancem jest tylko Neo. Wynika z tego, ze Smith byl poprzednim wybrancem, jednak nie zdal egzaminu i przypisano go jako straznika systemu. Merowing takze byl wybrancem (byl taki jak Neo), pierwszym wybrancem, reszte pokonal oprocz Smitha. A teraz zgadnijcie - skad Smith ma klucze do backdoor'ow ??? Z kim Merowing robi ,,prawdziwe interesy'' ??? Tak. Panowie Smith i Merowing wspolpracuja za soba. Merowing w restauracji mowi, ze czas Wyroczni dobiega konca. Cokolwiek chca jej zrobic ma to zwiazek z usmiechem Smitha w trailerze, ktory jest w jej mieszkaniu. Czy ktos sie zgadza z teoria, ze jedynymi prawdziwymi ludzmi sa Architekt i Wyrocznia no i moze Serafin(chrz. aniol z najwyzszego hierarchicznie choru anielskiego). Architekt (porownanie z Bogiem), ktory stworzyl swiat (matrix) a teraz obserwuje moralne zachowanie jego mieszkancow (zdolnosc podejmowania wyborow, samodzielnego myslenia).

ocenił(a) film na 6

ciekawe
wg mnie znakomite przemyslenia. Ciekawe, naprawde ciekawe...
Zwlaszcza to, ze wyrocznie jest prawdziwym czlowiekim. Jesli to okze sie prawda, to zmienie zdanie, co do fabuly. Co prawda tylko troszke, ale na plus ;)

użytkownik usunięty

moja opnia
Tak moze masz racje. Przed obejrzeniem trailera do 3 mialem inna opinię ale teraz to nie wiem. Moja przemyslenia byly nastepujace wyrocznie nie byla czlowiekiem byla tak programem odpowiadajacym za swiat ludzi dlatego naprowadzala Neo na droge sluzacą powstaniu kolejnego matrixa.