Otóż polski pisarz Adam Wiśniewski-Snerg napisał kiedyś książkę pt. "Robot", w której historia jest podobna do tej z pierwszej części. Jest tam mowa o Matrycy, główny bohater łapie lecący do niego pocisk itd. Nie napisał kolejnych części. Bracia Wachowscy dostali w swoje ręce książkę i napisali na jej podstawie scenariusz do filmu. Nie przyznali się do "zerżnięcia". W wywiadach mówili "...jakoś tam wpadliśmy na ten pomsł... ble ble ble". Autor książki napisał do nich list, w którym dopominał się o wyjaśnienie sprawy. Wachowscy olali go, więc ten popełnił samobójstwo. Scenariusze do kolejnych części musieli napiać sami, czyli z własnej głowy, dlatego Rewolucje i Reaktywacja są do niczego.
Brzmi sensacyjnie, ale Snerg popelnil samobojstwo w 1995...
Poza tym nie chodzi o powiesc "Nagi cel"?
Scenariusz mogli napisać wcześniej, a z tą książką to nie jestem pewny, wydaje mi się, że "Robot", choć mogę się mylyć.
Też nie jestem pewien ale chyba chodzi o książki "Robot" i "Anioł Przemocy". Był kiedyś program o tym w tv.
Nie tylko Wisniewski - Snerg! Jego ksiazki akurat nie znam, ale przeciez ten motyw przewija sie zarowno u Kartezjusza (tak! czytajcie filozofow!) jak i w Dziennikach gwiazdowych Lema!! Tam zamiast matrycy jest super komputer symulujacy rzeczywistosc - warto zajrzec do wspomnien Ijona Tichego.
Dzizaaa, nazwę MATRYCA Wachowscy wzięli z "Neuromancera" Williama Gibsona z 1984 roku. Poza tym słowo MATRIX w "Neuromancerze" jest błędnie tłumaczone jako matryca, bo powinno być MACIERZ (macierz matematyczna). Jednak w Matriksie Wachowskich ma to też jeszcze inne znaczenie, Matrix jest rzeczywistościa kwantową, komputery kwantowe będą w przyszłości potrafiły tak idealnie symulowąć rzeczywistość, że nie powinno się tego nazywać symulacją. Dlaczego? Ponieważ procesy zachodzący w tym wirtualnym świacie bedą tak szczegółowe i spontaniczne jak w realnym świecie. Komputery kwantowe operacje przeprowadzają na MACIERZACH. Zauważyliście chyba w Reaktywacji, że znaczki kodu składają się ze spirali a te znowu z fraktali i w czołówce REWOLUCJI gdy wybucha informacyjny "punk omega" też wszystko jest z fraktali, to są procesy źródła i matriksa. Wszystkie procesy w realnym świecie też muszą być opisywane za pomocą fraktali aby można je zrozumieć i przewidywać kolejne zdarzenia.
Czytałem Anioła Przemocy (Robota niestety nie). Był tam jakiś motyw podobny do tego w matrixie, ale zbyt dużo powiązań nie było.
pomysl filmu zostal zaczerpniety ze scenariusza pewnej kobiety w latach 80'. Ostatnio bylo nawet glosno o tym, ze kobieta dostanie 2mln odszkodowania za plagiat :}
Ludzie! Pamiętajcie że Matrix 2 i 3 nie został stworzony jako osobny film, ale jako kontynuacja i zakończenie historii!(w końcu nazywa się Matrix:... a nie Matrix 2!) Fabularnie, efektowo i klimatycznie jest znakomity, a ocene zawsze powinno się wystawiać całości i jest to niepodważalnie jedna z najlepszych i najwspanialszych trylogii jakie przyszło mi oglądać!!!