Otóż polski pisarz Adam Wiśniewski-Snerg napisał kiedyś książkę pt. "Robot", w której historia jest podobna do tej z pierwszej części. Jest tam mowa o Matrycy, główny bohater łapie lecący do niego pocisk itd. Nie napisał kolejnych części. Bracia Wachowscy dostali w swoje ręce książkę i napisali na jej podstawie scenariusz do filmu. Nie przyznali się do "zerżnięcia". W wywiadach mówili "...jakoś tam wpadliśmy na ten pomsł... ble ble ble". Autor książki napisał do nich list, w którym dopominał się o wyjaśnienie sprawy. Wachowscy olali go, więc ten popełnił samobójstwo. Scenariusze do kolejnych części musieli napiać sami, czyli z własnej głowy, dlatego Rewolucje i Reaktywacja są do niczego.
wydaje mi się, że masz sporo racji.
ciekaw jestem tylko czy wachowscy znają język polski.
jeśli tak, to pewnie masz 100 % racji
Nie musieli znać polskiego, książka wydana była w USA, byćmoże po angielsku (?).
Jeżeli już, to raczej wykorzystali opowiadanie pt. "Anioł przemocy",
które można przeczytać tutaj:
http://www.snerg.vi.pl/opowiadania/aniol_przemocy.html
Ciekawe!ostatnio gdzieś czytałem,że Harry Potter jest zerżniety z "Akademii Pana Kleksa":)-ale to juz za bardzo naciągane:).Pozdrowienia!!!
Coś tu się nie zgadza bo autor "Robota" popełnił samobójstwo w 1995 roku. Gdzie miał niby wtedy widzieć film Wachowskich?
Ludzie! Pamiętajcie że Matrix 2 i 3 nie został stworzony jako osobny film, ale jako kontynuacja i zakończenie historii!(w końcu nazywa się Matrix:... a nie Matrix 2!) Fabularnie, efektowo i klimatycznie jest znakomity, a ocene zawsze powinno się wystawiać całości i jest to niepodważalnie jedna z najlepszych i najwspanialszych trylogii jakie przyszło mi oglądać!!!
po jakiego *uja dzielicie Matrix'y na czesci !? przeciez to jest jeden film ! i trzeba zobaczyc cala Trylogie naraz, zeby wiedziec o co kama ! i wtedy nie wydaje sie to "durne, glupie i nudne" tylko zaskakujace i prowadzace do wszelakich przemyslen...
Do autora tematu.
Czy Wachowscy zerżnęli motyw czy nie, to się nie liczy. Film nie jest zrobiony na podstawie żadnego opowiadania (idiotyczna teoria). Wachowscy zostali zainspirowani Ghost In The Shell'em (Anime), które zostało stworzone znacznie wcześniej. Pomysł jakiegoś tam pocisku, który łapie główny bohater to tylko jeden z pomysłów jaki można było wplatać w możliwości Neo. Obejrzyjcie wszystkie Ghost In The Shell'e to zobaczycie co jest prekursorem dla jakich dzieł...
JAk wyszedł film matrix to odrazu widziałem w nim zlepke wszystkich tego typu rzeczy mi. Z opowiadania ROBOT % racji przyznaje ... GITS również idzie % chociaż GITS lepiej to przedstawiał ... Idąc DALEJ Głownym wątkiem MATRIX JEST NEO tak .. ma te swoje zdolności wnikana w system itp ... HAHAHA.. fajnie tylko mało orginalne MOTYW matrixa w dosłownej nazwie został juz wykorzystany w grze SHADOW RUN ..(ale dokładnie tej wydanej na konsole SUper nintendo) ..gra powstała 1993 a Matrix to główny wątek całej historii ... CO do wielkich fanów matrixa powiem tylko jedno bez urazy .Ale powinniście się zainteresowac nie samym filmem MATRIX lecz materiałami na bazie których bracia W wyreżyserowali ten film .. JAK dla mnie matrix jako film jest fajny .... raczej taki który ogólnie miło się ogląda ze względu na efekty .. Ale nie wnosi nic nowego z punktu widzenia fabuły .. Motywy w nim wykorzystane to pooprostu odgrzane skrawki obiadu a Bracia W nie zbyt powalili mnie na nogi .. Film osiągnoł Duży sukces i praktycznie na tym się skończyło trylogia miała swoje 5 minut .. i czas się z nią rozstac więc komęty typu czemu matrix spadł tak nisko w ocenach .. i ogólnie na świecie .. heh szczerze TO RZECZYWISTOŚC A NIE MATRIX ;)
Właśnie ponownie przeczytałem "Robota" W-S i doszukiwanie się podobieństw uważam za głupotę. Podobno nawet jakyś prawnicy też tego próbowali (dla forsy) i ucichli.
O takim rozdwojeniu i wirtualnej rzeczywistości było wiele opowiadań i powieści. Np. w 1970 Stanisław Lem napisał "Kongres futurologiczny" z pomysłem na życie ludzi w "wirtualu" - Wachowscy mogli to czytać bo było tłumaczone na angielski - "Robot" chyba nie.
A już pomysł, że Wiśniewski coś pisał do Wachowskich to kretynizm zza grobu pisał czy jak? ( zmarł 1995 pierwszy Matrix 1999)