PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=838524}

Matrix Zmartwychwstania

The Matrix Resurrections
2021
5,2 62 tys. ocen
5,2 10 1 62134
4,9 65 krytyków
Matrix Zmartwychwstania
powrót do forum filmu Matrix Zmartwychwstania

Przerobienie Matrixa do formy tęczowo-cyberpunkowej strzelanki jest jakimś nieporozumieniem... Wygląda to jak jakiś remix Matrixa z Transformersami + słaby dowcip, zbyt oczorypna kolorystyka i kompletny brak klimatu... DO tego słaba gra aktorska, Morfeusz przerobiony na fikusa, a następca Architekta - Analityk to już kompletna bzdura i niewypał... Trylogia pomimo małych wpadek zaskakiwała poziomem dopracowania i spójnością... Liczyłem na arcydzieło, lub chociaż coś próbującego naśladować Matrixa... otrzymałem tani żart. Zmarnowana kasa na bilet i czas... najciekawszym elementem projekcji Matrixa 4 były zapowiedzi innych filmów.

Rzeszowiak33

Potwierdzam. Wróciłem właśnie z kina i nawet nie wiem jak skomentować to coś, co widziałem. Sorry, ale to jedno wielkie nieporozumienie!!

ocenił(a) film na 7
Piotr_Gulinski

Mi się podobał, może dlatego, że nie był tak poważny jak 1. Więcej żartu, cynizmu i ogólnie zabawy. 7+

ocenił(a) film na 9
Yennzmorza

No mi też się super podobał film ten, chociaż 1 nie widziałem, ale chyba nie trzeba bo mówili wszystko i tłumaczyli o czym były stare na początku.
A powiem Ci nawet jeszcze że normalnie to czasem to jakbym normalnie grał jeszcze raz w Cyberpanka, i ten Johny bije ludzi i miasto, super akcja, tylko mniej złośliwy.
Pozdrawiam niehejtera.

ocenił(a) film na 7
NieMamSwojegoZdania

nie grałam w cyberpunka77, ale doskonale wiem o czym mówisz :)

ocenił(a) film na 9
Yennzmorza

O to tak samo jak ja, tylko że ja grałem. :)

ocenił(a) film na 1
NieMamSwojegoZdania

oni nie opowiadali o czym byly poprzednie filmy tylko zwyczajnie oszczali cienkim moczem widzow, ktorym sie podobala stara trylogia i z nich zakpili w obrzydliwy sposob robiaz z nich zwyklych idiotow :) typowe woke

ocenił(a) film na 9
ssijto

To chyba widzieliśmy zupełnie różne filmy, bo ja widziałem stare w końcu i tą nową, to ta nowa jest właściwie o tym samym co stare, tylko w jednej części i zdobrymi efektami, a nie wyglądającymi jak 100 lat temu, i dodali tylko trochę humoru.

ocenił(a) film na 1
NieMamSwojegoZdania

"zdobrymi efektami, a nie wyglądającymi jak 100 lat temu" idz sie dzieciaku leczyc na glowe. wlasnie widze jak zrozumiales. problem polega na tym ze leming nie wie, ze jest lemingiem. a teraz biegnij po niebieska pigulke zanim sztomowa fala gowna zaatakuje Ci resztki mozgu.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Piotr_Gulinski

Masz rację ten film to kaszan!

ocenił(a) film na 3
Rzeszowiak33

Niestety, ale chyba większość ludzi czekających na ten film spodziewała się, że nic dobrego z tego nie wyjdzie. Oczywiście w głowie tliła się ta iskierka nadziei, że Pani Wachowska miała pomysł na ten film, ale chyba dopadł ją kryzys wieku średniego.

ocenił(a) film na 2
Labret

Ja miałem nadzieje że dostanę to samo co pierwsza część tylko nowe otoczce dalszy ciąg tej historii ooo

ocenił(a) film na 10
michalmakula

i jest dalszy ciąg

ocenił(a) film na 2
BVB09_fw

Nie jest to niema nic wspólnego z pierwszą częścią .Że będzie Neo Walka z Maszynami itd akcja ciągła akcja

ocenił(a) film na 3
Rzeszowiak33

Dawno nie widziałem tak wykastrowanego dzieła względem pierwowzoru (żart o Wachowskiej niezamierzony). Zwieńczeniem tej cukierkowej podróbki była końcowa scena gdy Neo i Trinity wylecieli z domu głównego szwarccharakteru niczym superbohaterowie kina klasy Z. Ze śmiechu, aż mi piwo nosem poleciało.

ocenił(a) film na 10
mrkracy

Polska to niestety kraj antysemityzmu i homofobii.

ocenił(a) film na 7
ocenił(a) film na 1
BVB09_fw

...i baranów takich jak ty

ocenił(a) film na 8
Buker7

polska nie jest faszystowska? W polsce Aborcja jest nielegalna.

WolnaUkraina

Sikanie w lesie też jest zakazane i co?

ocenił(a) film na 5
DarVV

O sikaniu w lesie to nie wiem, natomiast nie dziwi zupełnie, że sprzeciw pewnych elementów budzi zakaz mordowania dzieci.
No bo jakżeto tak, gdzieszto tak (z odpowiednim akcentem) - taka zaściankowość? Toż to średniowiecze, zaścianek i w ogóle HOMOFOBIA !

ocenił(a) film na 4
tony76

jak nazywasz aborcję morderstwem, to wiedz, że tobą gardzę

ocenił(a) film na 1
BVB09_fw

BVB09_fw ocenił(a) ten film na: 10 :D fobie to maja tworcy tego woke scierwa bo doslownie nazwali fanow starej trylogii kretynami i to tylko na potrzeby uwiarygodnienia swojego nowego odmienionego woke matrixa. i wlasnie dlatego ludzie Was tepia bo wy nic z tolerancja nie macie wspolnego, a miejsce ludzi z problemami w tym swiecie (tak mowie teraz o homoseksualistach ktorych znalem cale mnostwo pewnie zanim wyklules sie z jaja) zastapiliscie tepa inwazyjna ciemnota dajaca w eter zlowrogi przekaz. przez cale zycie bronilem zarowno jednych jak i drugich ale skutecznie wyleczyliscie mnie z tego swoja glupota.

ocenił(a) film na 10
Rzeszowiak33

Matrix zawsze taki był

Rzeszowiak33

Szkoda malin na to badziewie - to nie powinno nosić nazwy Matrix a Sratrix

ocenił(a) film na 10
Rzeszowiak33

Remake najwybitniejszego filmu science-fiction w dziejach kina a tutaj taka ocena? Matrix Zmartwychstania to wierna kopia klasyku z 1999 roku. Film scenariuszowo i technicznie zrealizowany w sposób idealny.

BVB09_fw

To nie jest kopia ani remake, tylko sequel z definicji, który jest zbyt leniwy, żeby zdefiniować serię na nowo. Scenariuszowo i technicznie zupełnie poniżej poziomu.
https://www.youtube.com/watch?v=lyQNwsuzfIQ

ocenił(a) film na 6
BVB09_fw

https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/wbiezacymnumerze?issueNumber=3203
https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/wbiezacymnumerze?issueNumber=3204
https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/wbiezacymnumerze?issueNumber=3041

Kolega ma jakąś lekką obsesję na punkcie tego LGBT. W tygodniku ''Polityka" który może uchodzić za swego rodzaju wyraziciela poglądów lewicowej inteligencji nowy Matrix nie został oceniony jako jakieś wielkie arcydzieło.

https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kultura/film/2149962,1,recenzja-filmu-m atrix-zmartwychwstania-rez-lana-wachowski.read

ocenił(a) film na 10
mstrojny6

faszyści twierdzą że tak nie ma

ocenił(a) film na 2
BVB09_fw

To całkiem inny film i do tego nudny niema nic wspólnego z pierwszą częścią

ocenił(a) film na 10
michalmakula

dlaczego nudny, ja zjadłem 4 pudełka popcornu, 2 paczki Laysów 3 hamburgery i wypiłem 2 duże Pepsi a film do krótkich nie należy

ocenił(a) film na 2
BVB09_fw

Więcej akcji skupić się na Neo . Zrobić podobnie co pierwsza częśc

ocenił(a) film na 10
michalmakula

a LGBT ci przeszkadza?

BVB09_fw

Ideologia panoszy się wszędzie, co kto robi w mieszkaniu, domu, pokoju hotelowym itp. i w jaką dziurę, co komu wsadza, to sprawa tych dwóch osób (dorosłych dodajmy, żeby nie było, że jakiś ksiądz czy "cuś" patrz: "Kler"). Tylko nie jest korzystne rozsiewanie tego w mediach publicznych, każdy powyżej 20-tki chyba wie co to jest homoseksualizm, z praktyki lub ze słyszenia, od znajomych "praktykantów". Nie potrzeba dorabiać do tego żadnej ideologii, tylko tyle. Jak mówię, wolnoć Tomku w swoim domku, jak prawnie jest zabronione gorszenie publiczne, tak niech zostanie a co kto robi w dark roomie czy u siebie prywatnie to jego sprawa. Nie potępiam miłości i wolnego seksu (dla rozumnych i dorosłych) ale aby to nie było wywalane na publikę, w filmach, czy grach komputerowych na siłę, jeżeli jest taki wątek to ogólnie można wspomnieć ale szczegóły może jednak zostawić dla treści kierowanych nie dla ogółu tylko dla konkretnej "zamkniętej" grupy zainteresowanych. W gry dla dorosłych grają np. małe dzieci (nie upilnujesz, bo koledzy, znajomi, starszy brat da pograć itp...) a po co ktoś kto się kształtuje psychicznie ma być zaatakowany takimi treściami, nie wiem czy byście chcieli jako rodzice aby dziecko w wieku 5 lat oglądało seks ostry czy filmy z egzekucji na krześle elektrycznym czy krwawe obrazy wojny jak teraz trwa na wschodzie Europy. Dorośnie ktoś, podrośnie, będzie mieć powiedzmy 16-17 lat to i tak się dowie co i jak ale to jest inny wiek rozwojowy niż 3 czy 8 lat.

ocenił(a) film na 10
DarVV

LGBT korzysta z konstytucyjnego prawa do zgromadzeń(patrz marsze LGBT)

ocenił(a) film na 4
DarVV

nie wystarczy wiedzieć co to jest homoseksualizm. trzeba jeszcze wiedzieć co to jest transpłciowość, a do tego obie te rzeczy akceptować i uznawać jako coś normalnego i powszedniego. jak widzisz parę gejów w reklamie to masz reagować jakbyś widział parę hetero, czyli w ogóle nie reagować. a do tego potrzebna jest tzw "promocja lgbt" bo bez niej ludzie się nie przyzwyczają do przestrzegania praw człowieka w tym aspekcie

ocenił(a) film na 2
BVB09_fw

Nie przeszkadza mi chciała po prostu dostać film akcji tak jak pierwszą część

ocenił(a) film na 2
BVB09_fw

Typie odstaw leki bo ocena 10 dla tego szajsu to jakieś kuriozum. Nie ma NIGDZIE klimatu z pierwszej części. Są powtórzenia, próba bycia "EDŻY" na siłę. Efekty z jedynki są lepsze niż te z 4 części. Producenci ZA GROSZ nie potrafili przekazać tego czym stara trylogia zaskarbiła sobie serca fanów. Gra aktorska na poziomie zmokłego kartonu. Mogę tak w nieskończoność. Ten gniot nie powinien nigdy opuścić stajni WB. Okropne, że ludzie biją brawa parującej srace bez pointy i polotu tylko po to aby subiektywnie oceniać na plus niż patrzeć się obiektywnie na prawdę i po prostu nie pozwalać szajsowi się rozrastać. Sam Smith w filmie mówię o tym, że to po prostu ogromny cashcow I TYLE. Nie wiem co jeszcze można dodać abyś ogarnął, że takie scenariusze należy palić i nie dopuszczać do produkcji.... 

ocenił(a) film na 1
Rzeszowiak33

Ja niestety miałem złe przeczucia od początku, gdy pojawiły się pierwsze zdjęcia, gdy zobaczyłem trailery. Nie chcę nawet pamiętać że zobaczyłem to coś co z Matrixem nie ma nic wspólnego.

Rzeszowiak33

Nie wierzę w to że zamiast dać Maline temu gniotowi to Panowie od tej nagrody wolą znęcać się nad Affleckiem i Leto.

ocenił(a) film na 3
Rzeszowiak33

było bardzo źle ;/

ocenił(a) film na 2
Rzeszowiak33

Najlepszym podsumowaniem filmu jest cover Rage Against the Machine na końcowe napisy, tak udana i potrzebna jak sam film...

Rzeszowiak33

Akurat analityk mi się podobał.
Choć nie wiem czy to zasługa postaci czy aktora.

ocenił(a) film na 2
Rzeszowiak33

Ciezko to coś opisać, ale dawno nie widziałem takiego gniota przedstawionego jako superprodukcję. Ledwo dotrwałem do końca.