PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=838524}

Matrix Zmartwychwstania

The Matrix Resurrections
2021
5,2 63 tys. ocen
5,2 10 1 63338
4,8 67 krytyków
Matrix Zmartwychwstania
powrót do forum filmu Matrix Zmartwychwstania

wtórna historia

ocenił(a) film na 5

Film dla wielbicieli trylogii, warto obejrzeć z ciekawości co dalej. Ale historia jest wtórna,
trochę na siłę nakręcona, nie znajdziemy w niej nic odkrywczego ani zaskakującego. Pierwsza część trylogii była genialna, rewolucyjna, kolejne części były jej uzupełnieniem, czwarta część nie wnosi nic nowego. Znajdziemy tu jednak głównych bohaterów, chociaż postać Neo wypada trochę blado, znajdziemy klimat tego niezwykłego uniwersum, efekty specjalne. Czy warto było kręcić czwartą część, niekoniecznie, ale skoro już jest warto ją zobaczyć, jeżeli lubimy też nieco mroczny, niezwykły świat i jesteśmy ciekawi jak to możliwe, że coś co się definitywnie skończyło może mieć ciąg dalszy :)

ocenił(a) film na 9
Agassa

Najbardziej obawiałem się pustego, odgrzewanego, efekciarskiego kotleta. Jako fan Matrixa, dostałem to na czym zależało mi najbardziej - spójną i logiczną kontynuację, z zachowaniem wielowarstwowej złożoności przekazu, w kontekście uwspółcześnionych realiów i dzisiejszych problemów.

Trylogia skupiała się na kwestii wolnej woli w świecie opanowanym przez konsumpcjonim. Czwórka podnosi to na wyższy poziom - za wyborem stoją emocje, czy Twoje emocje są Twoje, czy też pochodzą z zewnątrz, czy ktoś je narzuca? W świecie skomasowanych mediów, które zamiast informować narzucają narrację, w świecie politycznie zwaśnionych plemion karmiących się emocjami ponad rozsądkiem, jest to pytanie bardzo zasadne. Tak jak i wiele innych, które ten film stawia.