Matrix

The Matrix
1999
7,6 859 tys. ocen
7,6 10 1 858803
8,0 76 krytyków
Matrix
powrót do forum filmu Matrix

5/10

użytkownik usunięty

Nieporozumienie dlaczego ten film jest tak wysoko. Zgodze się, że efekty specjalne na najwyzszym poziomie, ale jest to film, który do koneserów kina raczej nie trafi. takie moje zdanie.

ocenił(a) film na 10

piszesz serio czy żartujesz? Człowieku, ten film to kanon gatunku. Wyznacza nowe standardy dla innych reżyserów. Film jest tak KULTOWY że ja pier**le! Nie jestem jakimś wielkim fanem sci-fi, ale film wywarł na mnie ogromne wrażenie. To że go nie rozumiesz, i patrzysz tylko na efekty specjalne które według Ciebie są w tym filmie najlepsze, świadczy o tym że musisz obejrzeć matrixa jeszcze raz... Może wreszcie otworzysz oczy...

ocenił(a) film na 7
Deiphobus123

Deiphobus123

100% Racji.

ocenił(a) film na 9
Deiphobus123

Zgodzę się z tobą Deiphobus123, ale jeśli ktoś ogląda go po raz pierwszy dopiero dziś, może mieć inne odczucia, niż my, którzy oglądaliśmy go 11 lat temu.

ocenił(a) film na 10

I zaczynasz dyskusję, która była tu już prowadzona bóg wie ile razy. Odkopałbyś jakiś temat, który o filmie mówi w podobnym tonie, albo dopisał swoje zdanie w jakimś temacie wychwalającym "Matrix" wniebogłosy. Tym sposobem jedynie forum zaśmiecasz i możliwe, że blokujesz dyskusję (gdyż Twój temat wyrzuci temat kogoś innego z pierwszej piątki, jak i też z pierwszej strony).

Fakt - fabuła może trochę ponad przeciętną. Ratują ją jednak realistyczne efekty, klimat oraz wizja przyszłości i nawiązania do biblii i mitologii. Jeżeli film zachwyci laika, to może mu zapewnić sporo tematów do dyskusji - rozwój technologii, pojęcie systemu, wpływ człowieka na środowisko (Smith-Morfeusz w końcówce), idea przeznaczenia. Moim zdaniem to zasługuje na uznanie.

ocenił(a) film na 10

Jak mozna takie cos napisac o takim klasyku jakim jest Matrix.
Widac ze to wypowiedz to noobka

użytkownik usunięty
Yuasu

Widze, że wiele dzieci neo ogląda Matrixa. Przykro mi to mówić, ale widzę, że to prawda. Patrząc na tak ksenofobiczne opinie pozostaje mi wyraźiź jedynie żal dla was. Film przereklamowany. Nie polecam!

ocenił(a) film na 10

mandelinho moze ty po poprostu jestes za glupi zeby zrozumiecc ten film, proponowal bym ci Kubusia Puchatka albo Muminki :D

użytkownik usunięty
Yuasu

Muminki całkiem przyjemny serial, co do twoich niskopodłogowych wypowiedzi to zaskakująco czesto uzywasz słowa "głupi" w odniesieniu do rozmówców, których nie dorównujesz poziomem. Jakis kompleks czy co? Proponuje bardziej uważać na lekcjach w podstawówce, tak jak mówiłem.

ocenił(a) film na 10

chyba sie rozplacze, stary ci do wanny wchodzi?

ocenił(a) film na 10

Dziwisz się, że film który posiada dobre efekty specjalne, wartką akcję i nie jest przesycony przekleństwami i brutalnością oglądają jak i też chwalą dzieciaki?

Jednak ja też raczej uważam, że to film dla młodzieży, tak jak np. "Gwiezdne wojny".

Z łatwością znalazłem pięć innych tematów, w których zadawane jest to samo pytanie. Czy liczyłeś, że swoją rozbudowaną wypowiedzią wywołasz równie imponującą dyskusję, która przewyższy powstałe wcześniej tematy?

użytkownik usunięty
Khaosth

Fakt, film jest spłycony, kierowany tylko do pewnej grupy osób,a z tego co widać np. po użytkowniku Yuasu, który chyba zatrzymał się w rozwoju na poziomie prenatalnym (by nie rzec, że jest pokraką i skończonym konusem), grupa ta zbyt inteligentna i obiektywna w swoich ocenach nie jest. Oczywiście, że nie chodziło mi o wywołanie burzy, gdyż wystarczy spojrzeć na listę tematów i widać, że wiele osób pisze o tym filmie "dno" czy "żenada", a potem fani filmu, dzieci Neo, to komentują, co zresztą jest żałosne. Ale dziecko Neo (patrz znów użytkownik Yuasu) nie potrafi uszanować odmiennego zdania bardziej rozgarniętego rozmówcy więc wypisuje bzdury typu "stary wlazł ci do wanny" (użytkownik Yuasu znów udowodnił, że jest impotentem umysłowym i pokraką). To na pewno przykre, obnizy to tylko ocenę filmu. Ja dałem 5 i to i tak wysoka ocena.

ocenił(a) film na 10

Wydaję mi się, że gdybyś bardziej rozwinął swoją wypowiedź w pierwszym poście, uniknąłbyś wrzawy, a przynajmniej mógł liczyć na konkretniejsze argumenty. Dwa zdania to trochę mało, zwłaszcza jak się chce film skrytykować. Szkoda tylko, że na tak wielu forach tak wiele osób to robi.

U mnie 5 to najwyższa ocena dla filmów, których nie warto oglądać. :)
Dałem 10, gdyż film dla nastolatka ma wiele do zaoferowania - historię wybrańca, odniesienia, efekty, klimat, frapującą wizję świata i kilka świetnych porównań (wirus, bateria, wskazywanie drzwi) i doskonale przedstawiony świat niczym środowisko komputerowe. Jak na film młodzieżowy, to całkiem sporo moim zdaniem i u mnie z sentymentu ma 10. Oceniając bez sentymentu dałbym mu 8-9 (warto obejrzeć).

użytkownik usunięty
Khaosth

No to mamy różne zdania, ale co do jednego się zgodzę. 5/10 to najwyższa ocena dla filmu, który nie jest wart polecenia. Ten nie jest.

ocenił(a) film na 9

Matrix

Film którym zachwycałem sie będać dzieckiem. Całkowicie nie zdawając sobie sprawy z przekazu.

Matrix

Film który zachwyca mnie będąc nastolatkiem. Częściowo zdając sobie sprawe z przekazu

Matrix

Film który będzie zachwycał mnie będąc dorosłym. Gdyż wtedy zrozumiem że przekazu nie ma.

Film to banał. Owinięty w otoczke bilbijną i mityczną.

Genialna rola Hugo jako Smitha, w porównaniu z Elrondem gdzie wyszedł komicznie.

Film to banał. Boże jak ja kocham banały. kocham oderwanie się od myślenia. kocham czystą rozrywkę płynącą z telwizora. Kocham dobry pomysł i ŚWIETNĄ realizacje. Kocham naprawde niezłą grę aktorską.

Basta.

Ale owszem, jak ktoś nie lubi banałów, interesują go TYLKO filmy o zawiłej wielowątkowej fabule to ten film go nie poruszy. Ja lubie oba rodzaje.

ocenił(a) film na 8
Dinkuned

dojebales :D:D:D:D:D:D::D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D::D:D:DD::D:D:D

ocenił(a) film na 10

bos go nie zrozumial -.O

użytkownik usunięty

Ota jak wybitny krytyk filmowy filmwebu - mandolinio, autor tego tematu, roztoczył wizję swojego TOP 100.

Prezentuję tutaj listę top 100 obejrzanych filmów. Widziałem juz ich bardzo dużo, aczkolwiek jeśli obejrzę kolejne genialne produkcje to uaktualnię listę. [ słyszy sie to jak wypowiedź szalikowca na komendzie ] Ranking obejmuje 2 czynniki główne, mianowicie w jakim stopniu mi się film podobał [ to najlepsze - ma gust małoletniego onanisty a myśli, że kogoś zainteresuje jego zdanie ] oraz jak jest zrobiony pod kątem technicznym etc. [ o czym ma takie pojęcie jak wilk o astronomii ] Podkreślam, że jest to lista zgodna z moim odczuciem jako konesera kina. [ konesera kina - tu się rozpłakałem ze śmiechu ].

Generalnie ten kontrowersyjny użytkownik to chyba największe pośmiewisko całego tutejszego forum. Proszę poczytać jego posty - ubaw większy niż na Hot Shots.

użytkownik usunięty

lizard zazdrosnik jak zwykle sie kompromituje a matrix spada o 30 pozycji, brawo. Lizard to podła kreatura, ale ubaw z tego głupka mam. Zasmieca fora filmow tylko po to by smiecic, a mi zazdrosci. Zalosny smierdziel.

ocenił(a) film na 9

Jeśli ktoś zaśmieca fora to ty mandelinho. Spamujesz od cholery na wielu forach wielu filmów tzn. piszesz

a."Ten film to gówno nie godny obejrzenia przez moje piękne oczy 1/10"
b."Nie wiem czym się ludzie zachwyacją fajne efekty i wogóle ale słaby 5/10"
c."Świetny film wywarł na mnie wrązenie 8/10"
d."Genialny film naprawdę warto obejrzeć 10/10"

I tak kurwa widziałem z parędziesiąt takich spamerskich tematów, Ja się pytam p o cholere pisać czy film fajny czy do dupy jak chcesz wyrazić opinię to napisz co ci sie podobało a co nie i poprzyj argumentami. Nie mam nic do ciebie za to ,że nie lubisz matrixa (no tak jak się gapi na efekty to się nie podoba) ale twoja jebana spamerska natura wkurza każdego. Co do twojego "bloga" (nie przypadkowo cudzysłów) to lizard powiedzial wszystko. pewnie spytasz "ty taki mądry to czemu sam nie piszesz opini" odp. brzmi : bo ja tu tylko gromię spamerów ,a jak będzie trza to opinia bedzie wystarczy "proszę" XDDD. Żeby nie było pisałem już kilka opini filmomych (żeby nie było "A TY NIE UMIESZ "DZIECKO NEO"!")