Jak myślicie?? Według mnie tak, bo jeśli stworzymy inteligentną sztuczną inteligencje, to ona będzie na tyle inteligentną, że zorientuje się, że ją wykorzystujemy. To moja wersja. Mój kumpel mówi, że w sumie to można by było stworzyć sztuczną inteligencję, która nie zorientowałaby się, że ją wykorzystujemy, ale co to za inteligencja by był?? Sztuczna inteligencja swoją mądrością przewyższałaby nas i był by problem z jej powstrzymaniem. Więc według mnie MATRX może się kiedyś urzeczywistnić. A według was??
Ogłupiałeś. Największa zdobycz współczesnej techniki w sprawie wirtualnego świata to GTA 4, a gdzie tam tej głupiej gierce do wirtalno-rzeczywistego systemu Matrix.
Ja się nie martwię. Ja po prostu rozważam, i zastanawiam się nad waszym zdaniem. Nic więcej. Ale i tak uważam, że kiedyś nasze maszyny nas przechytrzą. Nie mówię, kiedy to będzie. Może za 2 lata, a może za 5000. Nie wiem, kiedy ale uważam, że kiedyś MATRIX to będzie prawda. No chyba, że już żyjemy w MATRIXIE i nawet o tym nie wiemy, a były już ze cztery anomalie, a ktoś gdzieś tam odłącza ludzi od tej macierzy i przenosi w rzeczywistość (ostatnie zdanie to była ironia [bądź, jak kto woli sarkazm]).
Krótko - mądrość to nie to samo co inteligencja. To po pierwsze. Druga sprawa to to, że SI nigdy nie zostanie spuszczone ze smyczy, o ile dojdzie do poziomu ludzkiego mózgu. I tym sposobem wszelkie Matriksy się kończą.
Ciekawa teoria, ale jeśli ktoś cię wykorzystuje a ty się zorientujesz, to ja bym to nazwał inteligencją, a nie mądrością. A dla człowieka inteligencja zaczyna się na jego poziomie intelektualnym, czyli zbyt wysokim, aby maszyny się nie skapnęły, co i jak
Chce powiedzieć tak że widze że może sztuczna inteligencje typu matrixa to jeszcze nie ale w stylu terminatora tak.Zaczyna się od chińskich robotów a skończy na tym że bedą zbyt doskonałe i mogą się zbuntować. Ale to tylko takie moje przypuszczenia mogło by się tak stać
Wybiegacie myślą co najmniej kilkaset lat naprzód, ochłońcie. :- ) To wszystko jest tak czy inaczej mało prawdopodobne, ale pofantazjować w sumie można zawsze...
po obejrzeniu terminatora zainteresowałem się tym problemem i powiem wam że nie ma się czego obawiać. Inteligencję można zaprogramować na konkretny tor.
my np mamy doskonałą inteligencję obrazową. Pewnie dopiero za 500 lat będzie w miarę godny nas komputer. Ale np NIGDY nie będziemy w stanie zrozumieć do końca fizyki kwantowej, to już są te działy nauki, które człowiekowi są niepotrzebne w życiu, więc matka natura nam ich nie dała.
dlatego też możemy dać komputerowi inteligencję matematyczną, komunikacyjną itd ale on sam z siebie kontrolując np. Telefonię komórkową na świecie NIGDY nie pomyśli sobie "a guwno, zabije ludzkość".