Film jest rewelacyjny, ale nurtuje mnie jedno pytanie, czemu Neo nie zginął od strzałów Smitha, pod koniec filmu?
No tak, ale w takim razie skoro zginął to czemu po chwili zmartwychwstał? Jest to pytanie, które mnie nurtuje od wielu dni.
Był mesjaszem tamtego świata. Wiara Trinitry w niego też miała pewnie jakieś znaczenie. Zmartwychwstał bo umiał zapanować nad Matrixem i potwierdził przez to, że jest wybrańcem.
Ja spróbuje to wyjaśnić. Neo był w Matrixie wyzwolony i umiał nad nim panować (tzn. pod koniec filmu,kiedy pojął,że jest Wybrańcem i umiał panować nad swoim zdolnościami),więc strzały Smitha go tak na prawdę nie zabiły,bo oszukał system (normalnie kula zabija,ale jego nie dały rady,jego umysł był za silny). Wbrew pozorom Matrix to bardzo złożony film :)
Film Matrix jak ju pisałem w innym poście opowiada o przebudzeniu ludzkiej świadomości. Pod koniec filmu umiera Mr.Anderson i rodzi się Neo. To opowieść o każym z nas i o możliwościach jakie posiadamy. Trzeba sobie uzmysłowić, że jesteśmy czymś wiecej niż czlowiekiem z umysłem. To widzimy na koniec filmu.. Neo po przebudzneiu widzi świat takim jaki jest.. bez osłony "systemu" . System to tak naprawde to co mamy w naszych głowach, nasze myśli, nasza tożsamość. Świetnie obrazuje to scena gdy Morfeusz widzi się z Neo po raz pierwszy i opiwada mu o Matixie...
"Matrix jest wszędzie.
Jest dookoła nas.
Nawet teraz, w tym pokoju.
Widzisz go patrząc przez okno...
lub gdy włączasz telewizor.
Czujesz go gdy idziesz do pracy...
.gdy idziesz do kościoła...
gdy płacisz podatki.
To jest świat, który został zaciągnięty na twoje oczy...
.by zasłonić przed tobą prawdę.
Jaką prawdę?
Że jesteś niewolnikiem.
Jak wszyscy inni, urodziłeś się w więzach...
.urodzony w więzieniu, którego nie możesz poczuć ani dotknąć.
Więzienia...dla twojego umysłu.
Umysł to nasza świadomość, to jest to kim naprawde jesteśmy i przez utożsamianie świata tylko z naszymi myślami mamy błedny obraz rzeczywsitość. Jesteśmy uwięzni.. Film opowiada to damo o czym mowił Jezus , Budda czy wszyscy inni oświeceni.
Wyrocznia powiedziała Neo, że nie jest wybrańcem, że na coś jeszcze czeka, można na następne wcielenie. W swoim pierwszym wcieleniu nie był wybrańcem, musiał umrzeć i zmartwychwstać, żeby nim się stać.
Według Wyroczni, Trinity miała zakochać się w wybrańcu. Na początku Neo nim nie był, ale kiedy dowiadujemy się że Trinity kochała właśnie Neo - on musiał się stać wybrańcem. Tak Ja rozumiem.
Prawdopodobnie chodzi o to, że rodzeństwo Wachowsy inspirowali się dziełami wybitnego angielskiego pisarza powieści fantazy Johna Ronalda Reuela Tolkiena pt: "The Lord of the Rings" polska nazwa dystrybutora (Władca Pierścieni).
Chodzi mi o moment w którym Gandalf Szary jako członek Drużyny Pierścienia, zginął, broniąc towarzyszy, w walce z Balrogiem w Khazad-dûmie, jednak został przywrócony do życia, przez Boga Eru i zwrócony na Ardę, jako Gandalf Biały, by mógł ukończyć swą misję.
Co tam Raze? Wróciłeś do zawodu trolla? a bądź sobie bo mnie tu już nie zawitasz... no chyba że znowu mnie sprowokujesz.
Zieeew nie wiem co tu masz do powiedzenia, powtarzasz się, twój trolling już się wypalił, teraz są tylko zgliszcza. Wygląda to teraz jak zrzędzenie moherowego dziada.
Tylko na inwektywy ad personam cię stać? Nazywanie adwersarza trollem , jest samo przez się symptomem trollingu. Nazwałeś mnie trollem, gdyż napisałem coś co tobie się nie podoba. To jest forum dziecinko a nie fanklub filmów. Z forum mamy do czynienia wówczas gdy zidentyfikowane są co najmniej dwoje uczestnicy dyskursu o odmiennych poglądach i spotykają się w jednym miesięcy by podjąć ze sobą polemikę. Spójrz na symptomy trollingu, a spełniasz znamiona zupełnie prawie każdego z tych punktów. To jest otwarte forum, dla każdego i każdy ma prawo tutaj sobie pisać co mu się podoba i oceniać filmy zgodnie z własnym sumieniem i nic ci do tego. Poza tym to nie jest blog tylko dla "chwalców", ani fanklub mający wychwalanie filmów. Opinie zarówno pozytywne jak i negatywne są sobie równouprawnione. Weź sobie wreszcie to do serca i zakoduj w tej swojej pustej łepetynie , że ludzie maja prawo do swojego zdania i maja prawo dowolnie wyrażać swoje zdanie. Ty zaś wszelkim trollingiem nazywasz wypowiedzi z którymi się nie zgadzasz, co wypełnia znamiona pierwszej przesłanki trollingu cytuję: "bezgraniczne podporządkowanie się jakiejś idei (np. Ten FILM (Matrix) jest najlepszy!) i bronienie jej do końca (często wbrew rzeczywistości).Co hr_dooku pełnisz tutaj jakieś dyżury?
Dziecinko, prowokuj dalej, nie jesteś jakimś outsiderem ustalającym zasady. O tym pogadaj sobie z adminami. Możesz sobie gadać, możesz sobie wyrażać opinii ile chcesz i gdzie chcesz ale są też skutki uboczne tych twoich wywodów m.in
- "częste zadawanie tych samych pytań, na które odpowiedź została już udzielona – celem trolla jest w tym przypadku zapętlenie dyskusji i wprowadzenie dodatkowego zamieszania";
- "chętne używanie argumentów ad personam – atakujących osoby lub ich cechy szczególne, jak wiek/zainteresowania/etc., bez związku z tematem dyskusji, a często przy użyciu słów wytrychów, w niektórych przypadkach troll posuwa się do wyzwisk i gróźb" - ubliżanie od gimbusów, czy atakowanie ich gustu (choćby te twoje niesławne matrixowe argumenty / gdzieś też wspomniałeś film "Obecność"
- "skrajna megalomania i pogardliwy stosunek do innych osób – jest to bardzo charakterystyczna cecha trolli, która prowadzi prędzej czy później do ich wyobcowania, bo nawet osoby pierwotnie sympatyzujące z trollem lub odnoszące się doń neutralnie zrażają się do niego z powodu takich zachowań przejawianych wobec nich";
- "konfabulacja np. na temat swego wykształcenia, pracy, pozycji społecznej bądź doświadczeń życiowych – celem trolla jest tutaj nadanie większego znaczenia swoim wypowiedziom, jako pochodzącym od specjalisty, osoby, która coś zna z autopsji, etc."; - chwalisz się tu swoim wiekiem 46 czy ileś tam lat chociaż nie wiem jakie ma to znaczenie bo można być ułomem intelektu, mentalnie nieporadnym do końca życia.
- "za każdym razem rozpoczynanie wypowiedzi od tego samego zwrotu – powitania, często obraźliwego, prowokacyjnego" - ty i te twoje dzieciaczki, dziecinki i co tam jeszcze wymyślisz :)
- "regularne ogłaszanie swojego definitywnego odejścia z forum lub grupy dyskusyjnej i za każdym razem, po jakimś czasie, powracanie – troll tłumaczy się tutaj różnego rodzaju obowiązkiem, otrzymaniem kilkuset maili zachęcających do powrotu etc."; - gadaliśmy o tym wraz z jos_fw, i jak tu się nie zgodzić...
Ad 6. ahm i na forum Thora sobie ustaliliśmy coś - że nie wrócimy to dyskusji na forum Matrixów. No ale widać że cię korci. Inaczej jak obsesją się tego wytłumaczyć nie da.
A raze nie oceniał niedawno Matrixa na 8, bełkocząc przy tym, jak to on zwykle, że 8 to jest bardzo niska ocena?
Często ma takie rozrzuty, raz 1 raz 8. Tak to już z Raze'm jest. Niedawno odezwała mu się jego matrixowa obsesja, więc naturalnie zmienił na 1, i oczywiście nie obeszło się przy tym bez wyzwisk.
jak nadejdzie jesień i dozna depresji matrix znów otrzyma 8. Kobieta zmienna jest, a raze jest niezmiennie zmienny.
Nie jestem kobietą, chociaz jestem samotny jak Connor MacLeoud, Blade, Thor i dr Druce Bunner (Halk). Łączę w 25% charaktery ich wszysttkich:
Highlander (Connnor MacLeud) - samotny i smutny, cały czas zamyślony, myślami cofa się do przeszłości.
Blade- samotny, ale ma doskonałą moc, wszystkie moce Vampirów i tylko jedna slabośc - ludzka krew ( u mnie to jest piwko), a serum by zagasić pragnienie u mnie to (Zomiren)
Hulk - człowiek mający w sobie bestię, dlatego nie warto go, ani prowokować, ani zaczepiać.
Thor - narcyzm i samouwielbienie do samego siebie.
W 25 % mam w sobie każdego z tych postaci.
Jakiś użytkownik tutaj mnie bardzo obraził, a ja grzecznie się zapytałem o przesłania wynikające z tego filmu? Co zrobiłem coś złego. Od tego jest forum dyskusyjne o filmach, aby dyskutować o filmach, a nie gadać czy mi się "podobo", czy mi się nie"podobao". Poprosiłem o odpowiedź a otrzymałem wulgaryzmy. Skoro tyle czasu przesiadujesz na tym forum to odnajdź ten post. Nie dam się obrażać.
Sam bełkoczesz i znowu insynuujesz kłótnie. Ja wystawiam ocenę 8 gwiazdek (bardzo dobry) ze względu na techniczne wykonanie)
Produkcja
Najlepszy Film – przyznawany od 1929 roku (nagroda dla producenta)
Najlepszy Reżyser – przyznawany od 1929 roku
Najlepszy Scenariusz Oryginalny – przyznawany od 1938 roku
Najlepszy Scenariusz Adaptowany – przyznawany od 1929 roku
Aktorskie
Najlepszy Aktor – przyznawany od 1929 roku
Najlepsza Aktorka – przyznawany od 1929 roku
Najlepszy Aktor Drugoplanowy – przyznawany od 1936 roku
Najlepsza Aktorka Drugoplanowa – przyznawany od 1936 roku
Techniczne
Najlepsza Scenografia i Dekoracja Wnętrz – przyznawany od 1929 roku
Najlepsze Zdjęcia – przyznawany od 1929 roku
Najlepszy Montaż – przyznawany od 1934 roku
Dźwięk i efekty specjalne
Najlepsze Efekty Specjalne – przyznawane od 1963 roku
Najlepszy Dźwięk – przyznawany od 1930 roku
Najlepszy Montaż Dźwięku – przyznawany od 1974 roku
Muzyczne
Najlepsza Muzyka – przyznawany od 1934 roku
Najlepsza Piosenka – przyznawany od 1934 roku (nagroda dla twórcy słów i muzyki)
Kostiumy i charakteryzacja
Najlepsze Kostiumy – przyznawany od 1948 roku
Najlepsza Charakteryzacja – przyznawany od 1981 roku
Animacje
Najlepszy Pełnometrażowy Film Animowany – przyznawany od 2001 roku
Najlepszy Krótkometrażowy Film Animowany – przyznawany od 1932 roku
Dokumentalne
Najlepszy Pełnometrażowy Film Dokumentalny – przyznawany od 1943 roku
Najlepszy Krótkometrażowy Film Dokumentalny – przyznawany od 1941 roku,
Pozostałe
Najlepszy Film Nieanglojęzyczny – przyznawany od 1948 roku
Najlepszy Krótkometrażowy Film Aktorski – przyznawany od 1932 roku,
Okolicznościowe
Oscary Honorowe i Specjalne (Honorary Award/Special Award)
Nagroda im. Irvinga G. Thalberga (Irving G. Thalberg Memorial Award)
Nagroda za działalność humanitarną im. Jeana Hersholta (Jean Hersholt Humanitarian Award) Recipients
Nagroda im. Gordona E. Sawyera (Gordon E. Sawyer Award)
Academy Juvenile Award (Honorary Juvenile Award)
Może dlatego, że Wachowscy plagiatowali serię Anima "Dragon Ball". Tam każdy najpierw umierał, później wracał do żywych i w dodatku wzmocniony i mądrzejszy.
http://pl.dragonball.wikia.com/wiki/Son_Gok%C5%AB
http://pl.dragonball.wikia.com/wiki/Piccolo_Daima%C5%8D_Junior