Matrix

The Matrix
1999
7,6 859 tys. ocen
7,6 10 1 858803
8,0 76 krytyków
Matrix
powrót do forum filmu Matrix

Dopiero wczoraj, po jedenastu latach od premiery przyciągnął mnie przed ekran kultowy Matrix, o którym zdanie podzielone jest jak w przypadku Kill Billa - jedni się zachwycają, drudzy zawodzą. Ja nie postawię się po stronie żadnej z tych grup, dla mnie Matrix to film na jeden raz - obejrzałem, zapomniałem.

SPOJLERY
O ile zapowiadał się ciekawie, akcja nabrała wręcz żenującego tempa. Druga godzina filmu to praktycznie w całości "strzelaniny, wybuchy i rozczarowujący Happy End". Głębsze dno, które dostrzegamy w pierwszej połowie - istnienie dominującego świata, świat sterowany przez komputery - robi wrażenie. Ale co z tego, skoro film w pewnym momencie nabrał typowo hollywodzkiego stylu.

BEZ SPOJLERÓW
Efekty specjalne? - No ok, ale w gruncie rzeczy wszystko już było. Wystarczy znać takie produkcje jak Łowca androidów czy Blade.

Obsada - Po obejrzeniu całkiem niedawno badziewnego Słodkiego listopadu stwierdziłem, że Keanu Reeves to wyjątkowo drętwy i przechwalany aktor. W Matrix'ie moim zdaniem odegrał swą rolę bardzo dobrze. Również Laurence Fishburne w roli Morfeusza spisał się perfekcyjnie.

Podsumowując, film nie jest zły, ale na pewno nie piszę się na karty filmów wybitnych - jak wielu uważa. Wiem, że jest to obraz, który fanom kina SF nieźle namieszał w głowie - ja jednak do tego typu ludzi się nie zaliczam. Nie wliczając Blade Runnera, praktycznie każdy obraz z tego gatunku niesie za sobą wielki zawód. W przypadku Matrixa było bardzo podobnie - to taka całkiem nieźle skonstruowana bajeczka dla mało wymagających.

7/10

ocenił(a) film na 10
Il_cattivo

"Efekty specjalne? - No ok, ale w gruncie rzeczy wszystko już było."hahahahaahahahahahahahaha no to chyba podchodzi pod tekst miesiąca

Trzeba było zobaczyć ten film 11 lat temu a nie pisać teraz takie bzdury

ocenił(a) film na 8
Il_cattivo

Naprawdę tak cię zachwycił te efekty? Jeśli tak to naprawdę mało widziałeś kolego;]

ocenił(a) film na 8
Il_cattivo

Wspominając Blade'a, miałem na myśli efekty walk - które opinią fanów w Matrixie były nowatorskie... ;)

ocenił(a) film na 10
Il_cattivo

No pewnie, ty tak dużo już pewnie obejrzałeś, że wiesz lepiej co może zachwycić a co nie.

ocenił(a) film na 8
Il_cattivo

Ty z kolei musisz pogodzić się z tym, że twój ulubiony film w świetle starszych klasyków nie robi tak ogromnego wrażenia, jak ci się wydaję...

ocenił(a) film na 10
Il_cattivo

A co ma piernik do wiatraka? To, aż tyle było tych klasyków w tym konkretnie gatunku? Zastanów się co za brednie wypisujesz?
Matrix to film przełomowy, i tego nie można negować, na mnie wywiera cały czas tak samo wielkie wrażenie jak 11 lat temu, gdy go po raz pierwszy oglądałem w kinie, no ale ja jestem "mało wymagającym widzem,który lubi bajeczki",