PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=628}

Matrix

The Matrix
1999
7,6 853 tys. ocen
7,6 10 1 853144
8,0 99 krytyków
Matrix
powrót do forum filmu Matrix

Hej!mam zamiar pisać pracę licencjacką na temat wykorzystania teorii symulakrów( rzeczywistość składa się ze znaków które nie odsyłają do niczego poza sobą, otacza nas wszechobecna kopia). Byłabym Wam bardzo wdzięczna za podsunięcie mi kilku tytułów z tego zakresu. Myślałam o Fight clubie, truman show, grze, johnny mnemonic, raport mniejszości, otwórz oczy...chciałabym jednak również jakies pozycje spoza mainstream'u. Z góry dzięki za wszelkie pomysły i sugestie. Swoją drogą teoria symulakrów jest fascynująca, jak średnio kojarzycie, to z grubsza nawet na wikipedii jest to wyłuszczone, ale i tak najlepiej przeczytać "Symulakry i symulacja" Baudrillarda na której to książce bracia Wachowscy( a raczej rodzeństwo gdyż jeden z nich zmieniła płeć...) się opierali pisząc scenariusz. Czekam na Wasze pomysły!!!

ocenił(a) film na 9
krowadi

No na pewno "Vanilla Sky", jak sobie coś przypomnę to napisze jeszcze kilka tytułów.

Maugen

Będę wdzięczna :) vanilla sky i owszem, ale jednak w hiszpańskim, o wiele lepszym moim zdaniem, oryginale "Otwórz oczy"- jeśli nie widziałeś to warto zobaczyć.

ocenił(a) film na 9
krowadi

Otwórz oczy na pewno obejrzę, ponieważ "Vanilla sky" było nawet dobre.
Inne filmy które sobie przypomniałem:
1."Wyspa"
http://wyspa.filmweb.pl/
2."Oni żyją"
http://www.filmweb.pl/f8370/Oni+%C5%BCyj%C4%85,1988
3."Pamięć absolutna ( w jakimś stopniu)
http://www.filmweb.pl/f1459/Pami%C4%99%C4%87+absolutna,1990

Maugen

jej dzięki za "Wyspę", po opisie wydaje się być idealnym przykładem, choć do najambitniejszych niestety nie należy :) o "Oni żyją" już myślałam, "pamięc absolutna" niezła, ale wszystkie one są sci-fi w jakimś stopniu, przydałyby mi się przykłady bardziej osadzone w dzisiejszych realiach, we współczesności, coś jak matrix właśnie,z pogranicza. Chcę ten temat ugryźć od strony trudności z rozgraniczeniem rzeczywistości od fikcji,gry, pozorów, iluzoryczności, gdzie bohater często sam nie wie co jest prawdziwe, a co nie. gdyby więc jakieś jeszcze pomysły Ci/Wam przyszły do głowy to z góry wielki dzienx :) Dzisiaj mój promotor podsunął mi "synecdoche New York" więc zaraz zabieram się za oglądanie, zapowiada się świetnie.

ocenił(a) film na 9
krowadi

Nie jestem pewien czy te filmy załapią się pod ten temat ale myślę że raczej tak

1.Piękny umysł
2.Psychoza
3.Drabina Jakubowa(Nie oglądałem ale niestety znam pewien fakt)
4.Szósty zmysł

Maugen

Polecam:
Dark City / Mroczne miasto - myślę że będzie pasował IDEALNIE do Twoich oczekiwań.
Memento - trochę z innej beczki ale też pokazuje w jakiej iluzji żyje główny bohater.

Jak sobie jeszcze coś przypomnę to dam znać.

krowadi

13 piętro,dark city (wysypało je razem z matriksem ), cała masa filmów gdzie bohaterowie są wariatami i lecą w psychozy mechanik, lśnienie, gdzie pojawiają się rózne rzeczywistości niekończąca sie opowieść (kraine wyobrazni zabija realizm)tu jest dużo pozycji fantasy (harry potter, narnia), lecąc w ten desen wszystkie filmy gdzie pojawia sie nowy wymiar rzeczywistości (świat wampirów, rożnych postaci mitologicznych plus nowe mity superbohaterowie z komiksów, krasnoludki kingsajz), Swiat duchów, zmarłych np szósty zmysł inni. dalej idąc filmy o teoriach spiskowych (kowalski nagle wpada na trop grupy trzymającej władze i kontrolującej wszystko, numer 23)(wróg publiczny, teoria spisku, ogólnie wszystko philpa. k. dick (wybitny pisarz sf - schizofrenik) wałkował temat rzeczywiste nierzeczywiste do oporu (filmy np scanner darkly, blade runner) rzeczywistość zmieniana przez technologie patenty z wchodzeniem w kogoś innego surogaci, strange days !!. temat szeroki w zalezności od tego gdzie umieścimi filtr czy w człowieku czy na zewnątrz. no i filmy które mieszają wszystko psychozy, ezoteryke, technologie np donnie darko

użytkownik usunięty
bolszewik

Hej, krowadi, a wiesz chociaż, że "sam Baudrillard powiedział w jednym z wywiadów, że <<Matrix>> nie ma z jego książką nic wspólnego" (zdanie z tylnej części okładki "Symulakry i symulacja")?

Moim zdaniem nie zrozumiałaś ani książki, ani filmu. Niemniej życzę napisania udanej pracy.

amerrozzo, wiem o tym:) jednak to jak, że pisarz odcina się od filmu nie oznacza, że reżyserzy się nią nie inspirowali, prawda? ;) A to jest fakt, o którym mowa juz była nieraz.

Bardzo Wam dziękuję za pomoc, jednak moja perspektywa ograniczyła się i odrzuciłam wszystkie filmy sci-fi i fantasy, bo ich o tej tematyce jest po prostu za dużo. Rzecz ma się dziać w rzeczywistości, współczesności. Wybrałam kilka filmów i zakresy tematyczne i byłabym Wam bardzo wdzięczna gdyby udało Wam się podać mi przykłady spoza mainstreamu, gdyż moje są zbyt oczywiste:
1. motyw snu: abre los ojos, ew. Vanilla sky
2. motyw ucieczki od wolności (świadomej) : Osada ( the village)
3. motyw gry : Gra (The Game)
4. motyw kreacji rzeczywistości przez media : Truman Show
5. zatarcie granicy między prawdziwym życiem a kreowaną rzeczywistością : Synekdocha New York ( genialny film! najbardziej pasujący, może coś podobnego wymyślicie?)
Jeszcze raz dzięki, mam nadzieję że stworzę jakoś ten licencjat:) Opieram się również mocno o postmodernizm głoszący z zasady niemożność istnienia prawdy o rzeczywistości, też będę wdzięczna za wszelkie tropy i wskazówki:)

użytkownik usunięty
krowadi

To wprawdzie fantasy, ale współczesne: http://przypadek.harolda.cricka.filmweb.pl/

Nie wiem, czy ten tytuł jest dobry, ale warto sprawdzić. Tam też zacierają się granice między prawdziwą rzeczywistością a kreowaną (przez pisarkę).

Może jeszcze to, ale nie oglądałem, dlatego "może": http://jak.we.snie.filmweb.pl/

Sprawdź mój stary temat na forum: http://www.filmweb.pl/topic/1043388/Czym+jest+rzeczywisto%C5%9B%C4%87+%5Bposzuki wane+filmy%5D.html

Nie mówię, że wszystkie filmy stamtąd się przydadzą, ale parę na pewno.

Wracając do książki - być może Wachowscy inspirowali się książką Baudrillarda, ale WYDAJE MI SIĘ, że jej nie rozumieli. Bo książka i film mówią o czymś innym. Także jeśli była inspiracja to przez nadinterpretację ;)

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
krowadi

Truman show troche w kontekscie komedii ale bardzo odpowiada konceptowi matrixa jezeli chodzi o odkrywanie realnego świata w dosłownym tego znaczeniu, juz ktos wymienił 13-pietro

ocenił(a) film na 10
krowadi

teraz doczytałem że te tytuły juz padły tak wiec ostatnio widziałem nowy film z 2009 scfi pt Moon z dużą dawką poczucia świadomości realnie nie istniejącej i odkrywania prawdy na nowo , jeszcze Pandorium tez nowosc scfi jednak jeszcze go nie widzialem ale z recenzji tez w tym stylu

ocenił(a) film na 9
utaah

Cudownie wpisujący się w temat postmodernistycznych gier, symulakrów i symulacji przykład z polskiej kinematografii - Wojna polsko-ruska.

ladino

debil, jak kogoś nie stać na bilet do kina i oglada takei filmy na 15' monitorku to potem wypisuje pierdoły ! obejrzyj sobie nową sage o pokemonach

ocenił(a) film na 10
krowadi

Sory, że nie na temat, ale Larry Wachowski nie zmienił płci. To były tylko plotki, które oni sami zdementowali w telewizji.

pita_paka

a tak w ogóle to nazwa Matrix pojawiła się w filmie Pamięć Absolutna.

użytkownik usunięty
Raf_27

Co w tym dziwnego? To normalne słowo z języka angielskiego, nic dziwnego że czasem ktoś go używa.
To taka sama sensacja ja ta, że słowa "macierz" i "matryca" też pojawiały się w filmach, tyle że polskich.

nie umniejszam pionierstwa technicznego efektów komputerowych w Matrixie. Tylko chciałem powiedzieć, że wybitne filmy z efx komputerowymi nie idą w parze z treścią filmu i to w sumie mówi nawet powiedzenie, że jeśli coś jest od wszystkiego to jest od niczego. Zwrot Matrix użyty w filmie Pamięć Absolutna, to nie jedyny przykład, np. w Avatarze, który jest przełomowym filmem można dostrzec w treści zapożyczenia, np. planeta Pandora od puszki pandory itd.

ocenił(a) film na 10
Raf_27

Tytuł "Matrix", czyli macierz lub matryca lub macica, to chyba niezły wybór na film opowiadający o maszynie pobierającej energię za pomocą sztucznych łon?

Jak dla mnie to są raczej odniesienia, które pewnym elementom fabuły dodają dodatkowych znaczeń. Nie rozumiem kompletnie co masz na myśli.

PS.
Artykułu na Wikipedii odnośnie symulakrów również niestety nie pojmuję. Nie potrafię zatem niczego doradzić. :(