kiedyś jak miałem 12 lat oglądałem matrixa na kasecie wideo, doznania były po prostu
niesamowite.. i myślałem długo nad tym czy nasz świat wygląda podobnie, jak to wszystko
działa i jak jest zrobione. Teraz już wiem że matrix to nie tylko najlepszy film Sci-Fi XX wieku..
widziałem film kilka razy. i za każdym razem zobaczyłem coś nowego, coś co jest ukryte,
głęboko gdzieś tam, gdzie za pierwszym razem nie sięga ludzkie pojęcie, ale ja
spróbowałem to wszystko zrozumieć: SYSTEM, cały otaczający nas mechanizm.. i powiem
wam że są rzeczy które się nawet filozofom nie śniło. Ten "klucz" znajdziesz w świecie
zewnętrznym jak i wewnętrznym,właściwie musisz połączyć fakty z filmu,świadomości jak i
podświadomości..
zainteresowanych rozmową zapraszam na priv, może jest ktoś kto chce dowiedzieć się co
tak na prawdę jest wokół nas.. lub też tego NIE MA.. :)
Ja mialem takie same odczucia po obejrzeniu "Nie mów mamie, że niania nie żyje", tylko, że ten film tak wpłyną na moją psychikę, że zaczełem nałogowo pobierać do organizmu amfe i zagłębiałem się w swoich chorych wizjach.
pesymista,człowiek mocno stąpający po ziemi nie jest w stanie znieść faktu że jest inaczej niż to co mu pokazali.
ulecz ma potepiona dusze i poprowadz mnie sciezka zielonej doliny ku oczyszczeniu duszy, bo zbladzilem...
a to super, teraz moge bez karnie zjesc paczke chipsow Lays i nie musze sie z tego wyspowiadac.
A czy muzyka techno to muzyka czy raczej film lub ksiazka?
Byłem w kinie na Matrixie, w 8 klasie podstawówki, film zrobił na mnie ogromne wrażenie....
Cóż w filmie Wachowskich łatwo można odnaleźć liczne nawiązania do platońskiej metafory jaskini. W związku z tym dosyć łatwo można odczytać przedstawioną w filmie wizję świata jako swoistą metaforę otaczającej nas rzeczywistości. Obserwując to co się dzieje wokół nas możemy zadać sobie pytanie czy nie żyjemy w swego rodzaju Matrixie kreowanym przez podatne na naciski środki masowego przekazu w których treść debat politycznych często wyznaczana jest przez pewne niepisane zasady politycznej poprawności, w których pewne poglądy, opinie spychane są na margines jako politycznie niewygodne, niezgodne z pewnymi głównymi trendami. W Matrixe kreowanym przez polityków, którzy często świadomie wmawiają opinii publicznej kłamstwa realizując w cyniczny sposób swoje polityczne cele. Wystarczy wspomnieć w tym miejscu fałszowane z inicjatywy polityków raporty amerykańskiego czy brytyjskiego wywiadu które skutecznie przekonały opinie publiczne w tych państwach o rzekomym istnieniu broni masowego rażenia w Iraku, i pozwoliły na interwencje zbrojną na bliskim wschodzie. Spojrzeć na polityków partii republikańskiej, którzy budowali swój kapitał polityczny na straszeniu amerykańskiego społeczeństwa groźbą masowych ataków terrorystycznych ludzi wyposażonych w broń masowego rażenia, czy też na Baracka Obamę który zapowiadał radykalną zmianę w amerykańskiej polityce, mamił społeczeństwo amerykańskie obietnicami wycofania wojsk z bliskiego wschodu, a de facto w sferze polityki odnośnie tego regionu został kontynuatorem polityki poprzedniej administracji. W tym kontekście film porusza kwestie dotyczące tego czym jest wolny wybór, Merowing w drugiej części trylogii mówi że wybór jest iluzją stworzoną przez tych którzy mają władzę, można się zastanowić nad znaczeniem tych słów patrząc na funkcjonowanie obecnych demokracji, i zastanowić się nad tym czy aby nie mają one często charakteru nieco fasadowego