PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=628}

Matrix

The Matrix
1999
7,6 854 tys. ocen
7,6 10 1 853693
8,0 99 krytyków
Matrix
powrót do forum filmu Matrix

kiedyś jak miałem 12 lat oglądałem matrixa na kasecie wideo, doznania były po prostu
niesamowite.. i myślałem długo nad tym czy nasz świat wygląda podobnie, jak to wszystko
działa i jak jest zrobione. Teraz już wiem że matrix to nie tylko najlepszy film Sci-Fi XX wieku..
widziałem film kilka razy. i za każdym razem zobaczyłem coś nowego, coś co jest ukryte,
głęboko gdzieś tam, gdzie za pierwszym razem nie sięga ludzkie pojęcie, ale ja
spróbowałem to wszystko zrozumieć: SYSTEM, cały otaczający nas mechanizm.. i powiem
wam że są rzeczy które się nawet filozofom nie śniło. Ten "klucz" znajdziesz w świecie
zewnętrznym jak i wewnętrznym,właściwie musisz połączyć fakty z filmu,świadomości jak i
podświadomości..

zainteresowanych rozmową zapraszam na priv, może jest ktoś kto chce dowiedzieć się co
tak na prawdę jest wokół nas.. lub też tego NIE MA.. :)

ocenił(a) film na 9
1481216202428

Ja mialem takie same odczucia po obejrzeniu "Nie mów mamie, że niania nie żyje", tylko, że ten film tak wpłyną na moją psychikę, że zaczełem nałogowo pobierać do organizmu amfe i zagłębiałem się w swoich chorych wizjach.

Parnassus

pesymista,człowiek mocno stąpający po ziemi nie jest w stanie znieść faktu że jest inaczej niż to co mu pokazali.

ocenił(a) film na 9
1481216202428

ulecz ma potepiona dusze i poprowadz mnie sciezka zielonej doliny ku oczyszczeniu duszy, bo zbladzilem...

Parnassus

kto ma uleczyć twoją dusze ? boga nie ma, on nie istnieje, sami dla siebie nimi jestesmy

ocenił(a) film na 9
1481216202428

a to super, teraz moge bez karnie zjesc paczke chipsow Lays i nie musze sie z tego wyspowiadac.
A czy muzyka techno to muzyka czy raczej film lub ksiazka?

ocenił(a) film na 10
1481216202428

Byłem w kinie na Matrixie, w 8 klasie podstawówki, film zrobił na mnie ogromne wrażenie....

ocenił(a) film na 9
1481216202428

Cóż w filmie Wachowskich łatwo można odnaleźć liczne nawiązania do platońskiej metafory jaskini. W związku z tym dosyć łatwo można odczytać przedstawioną w filmie wizję świata jako swoistą metaforę otaczającej nas rzeczywistości. Obserwując to co się dzieje wokół nas możemy zadać sobie pytanie czy nie żyjemy w swego rodzaju Matrixie kreowanym przez podatne na naciski środki masowego przekazu w których treść debat politycznych często wyznaczana jest przez pewne niepisane zasady politycznej poprawności, w których pewne poglądy, opinie spychane są na margines jako politycznie niewygodne, niezgodne z pewnymi głównymi trendami. W Matrixe kreowanym przez polityków, którzy często świadomie wmawiają opinii publicznej kłamstwa realizując w cyniczny sposób swoje polityczne cele. Wystarczy wspomnieć w tym miejscu fałszowane z inicjatywy polityków raporty amerykańskiego czy brytyjskiego wywiadu które skutecznie przekonały opinie publiczne w tych państwach o rzekomym istnieniu broni masowego rażenia w Iraku, i pozwoliły na interwencje zbrojną na bliskim wschodzie. Spojrzeć na polityków partii republikańskiej, którzy budowali swój kapitał polityczny na straszeniu amerykańskiego społeczeństwa groźbą masowych ataków terrorystycznych ludzi wyposażonych w broń masowego rażenia, czy też na Baracka Obamę który zapowiadał radykalną zmianę w amerykańskiej polityce, mamił społeczeństwo amerykańskie obietnicami wycofania wojsk z bliskiego wschodu, a de facto w sferze polityki odnośnie tego regionu został kontynuatorem polityki poprzedniej administracji. W tym kontekście film porusza kwestie dotyczące tego czym jest wolny wybór, Merowing w drugiej części trylogii mówi że wybór jest iluzją stworzoną przez tych którzy mają władzę, można się zastanowić nad znaczeniem tych słów patrząc na funkcjonowanie obecnych demokracji, i zastanowić się nad tym czy aby nie mają one często charakteru nieco fasadowego