Matrix

The Matrix
1999
7,6 859 tys. ocen
7,6 10 1 858736
8,0 76 krytyków
Matrix
powrót do forum filmu Matrix

Fajnie... Taki film, klasyka, arcydzieło...

ocenił(a) film na 10
Szejku

Zgadzam się z Tobą w 100%. Gimbusom się w dupie poprzewracało!

ocenił(a) film na 10
Szejku

Ja już nie zwracam uwagi na ten ranking bo po co się denerwowac przez bandę dzieciorów, wspominam jedynie czasy kiedy Matrix był w pierwszej setce jak i wiele innych dzieł s-f (łowca androidów, alien, terminator 2) te czasy minęły, niestety teraz mamy wylew komiksowych bohaterów itp.

Faser_2

Sam jestem fanem komiksowych bohaterów, więc mnie akurat ten wylew ogromnie cieszy. :D

Szejku

Taka pozycja "Matrixa" jest spowodowana wojną, jaka wybuchła na Fimwebie mniej więcej po premierze "Avatara". Działy się tutaj niezłe cyrki. Gdzieś jest to całe zdarzenie fajnie opisane. Jak chcesz, to dam ci namiary. A tym czasem polecam ranking na IMDb.com.

Midnite

Daj mi namiary ii rozpisz się więcej.

Atoirtap

Wpisz sobie w google "Pół Filmem Pół Jajem". Wybierz pierwszą opcję na liście. Na samej stronie wejdź w zakładkę "Z Pełnym Jajem" i wybierz art. nr. 9 - "Pierwsza wojna Filmwebowa".

Odnośników do samego "Matrixa" w tym tekście akurat nie ma, ale on też ucierpiał na tym zamieszaniu. Wiem, bo swego czasu uważnie obserwowałem, co się dzieje z notami niektórych filmów.

ocenił(a) film na 10
Szejku

nie ma, bo ludzie, po pierwsze kompletnie nie rozumieją tego filmu, a po 2 jeśli ktoś obejrzy Matrixa dzisiaj, a nie 13 lat temu nigdy nie doświadczy tego co ludzie, którzy widzieli go wtedy! Za dużo zrobili już podobnych efektów i przesłanek. Smutne to jest, że niektórzy dają 1. Dla mnie to arcydzieło i nigdy wcześniej ani później żaden film nie wywarł na mnie takiego wrażenia. Czekam teraz na Cloud Atlas.

użytkownik usunięty
Szejku

Z reguły nie lubię filmów s-f, ale ten jest świetny. To, że wypadł z 100-tki oznacza tylko to, że mało kto go rozumie. Osobiście ja sam do dzisiaj nie rozumiem całości tego filmu, co każdy nowy wgląd na niego ogarniam więcej.

ocenił(a) film na 7

Ale to właśnie oznacza, że jest dobry. Gdyby był w pierwszej dzisiątce, nie świadczyłoby to o nim najlepiej. Tego filmu nie ogląda się dla efektów i akcji, które mają tylko upłynnić historię, ale właśnie dla interpretacji rzeczywistości, jaką serwuje nam film.

użytkownik usunięty
draugr

Dokładnie.

draugr

także się zgadzam :)

Szejku

W tej chwili na filmwebie lepiej oceniane są filmy proste, łatwe do zrozumienia, oferujące tylko rozrywkę i nic więcej. Dla mnie Matrix jest niezapomnianym arcydziełem, który mimo upływu lat nie traci ani odrobinę na wartości. Może efekty specjalne w tej chwili wydają się przestarzałe, ale właśnie o to chodzi, że film broni się fabułą. Mnie właśnie oprócz świetnej gry aktorskiej, muzyki, niesamowitego klimatu i sentymentu pociąga jeszcze to, że odkrywam na nowo ten film za każdym razem kiedy go oglądam. Dostrzegam fragmenty, które umknęły mi poprzednio, a mają bardzo istotne znaczenie w fabule. Delektuje się każdym dialogiem między bohaterami. Ten film dla mnie się nie starzeje. Zawsze będzie arcydziełem i filmem kultowym. A gimbusy niech dalej dają 10/10 Zmierzchowi, a 1/10 Matrixowi. Ten ranking nie ma znaczenia...

ocenił(a) film na 9
aga283

Matrix byłby arcydziełem gdyby nie powstał Matrix2 I Matrix3 które zrujnowały tą część. Matrix jest opowiedziany jako trylogia i tylko jedyna wybija sie mocno z szeregu. Pierwszy film który kupiłem na DVD.

ocenił(a) film na 10
Szejku

Teraz nie ma, ale swego czasu był. Jednak kinematografia na "Matrixie" się nie skończyła... Umarł król, niech żyje król.

ocenił(a) film na 9
Szejku

W sumie jest dobra strona tego. Im niżej w rankingu będzie "Matrix", tym mniej trolli będzie się tu wypowiadać. Ja się zgadzam na taką wymianę.

Szejku

Ty żeś się chyba z szczurami mózgami pozamieniał skoro nazywasz szMatrixa klasyką i arcydziełem.

Atoirtap

To wreszcie wiemy skąd wziąłeś swój mózg

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty

raav169 nie mająć mózgu z podziwem wypowiedział się o nemo989:

"mózg szczura"

Szejku

bardziej to świadczy o głosujących niz o filmie

Atoirtap

Jakie znaczenie ma opinia osoby, która tak jak ty wypisuje brednie?

nemo989

wiem że to pytanie retoryczne, ale żadne =)

Szejku

przeciętny film, niezrozumiały zachwyt, wynikający z pewnie sentymentu winduje ten film wysoko w góre. Już jest za wysoko, a pierwsza setka byłaby kompletnym nieporozumieniem.

gejzermocy

Lepiej spójrz na swoje oceny.

Szejku

znakomite, co nie?

ocenił(a) film na 7
Szejku

Też mnie to dziwi, pamiętam, że kiedyś ten film był o wiele wyżej w rankingu na filmwebie.

ocenił(a) film na 9
Szejku

Ja też uważam że ten film powinien zajmować wyższe miejsce w rankingu.

ocenił(a) film na 1
Szejku

Walnij się w ten głupi łeb. Klasyka to stare kino sprzed 1990 roku, a Matrix arcydziełem <lol> cierpisz na niedorozwój intelektualny? To filmidło nie zasługuje by mieć miejsce w pierwszym 1000 filmów o setce już nie wspominając.

Effie_Trinket

Avatar, Saga Zmiech - 10/10. Matrix - 1/10. xD

Ktoś powinien porozmawiać z twoimi rodzicami na temat twojego dostępu do internetu dzieciaczku.

Szejku

Zbyt inteligentny film dla gimbusów. Widzą w nim tylko fajne bitki i strzelanki bardzo nawalanki, więc 6/10