Matrix

The Matrix
1999
7,6 859 tys. ocen
7,6 10 1 858803
8,0 76 krytyków
Matrix
powrót do forum filmu Matrix

OK, to film akcji, ale jak dla mnie porusza kwestie dotyczące naszego życia, np. fakt, że ciągle do czegoś dążymy, ulegając normom społecznym i tak naprawdę nie jesteśmy do końca wolni. Może ktoś inny powie, że to przesada, ale to i tak coś więcej niż kolejna łupanka w stylu 'uratuj świat'.

ocenił(a) film na 10

na "system" jesteśmy skazani, nie jest to idealne rozwiązanie ludzkiej egzystencji, ale lepsze to niż bezprawie panujące w buszu ;p

co gorsza, demokracja jest najlepszym systemem z dostępnych, niestety jest mimo wszystko zły system,

użytkownik usunięty

to pytanie zadaj jakiemuś socjologowi czy kto tam się tym zajmuje (je jestem inżynierem, więc daleko mi do tych humanistycznych dziwactw),
w dużej mierze jest to efekt naszego instynktu, człowiek to istota stadna, dlatego łączymy sie w społeczeństwa, wolność zawdzięczamy sami sobie,
tzn jej brak raczej chciałem powiedzieć gdyż kieruje nami potrzeba uczucia bezpieczeństwa, wśród swoich najlepiej, dlatego nie lubimy inności, raczej ludzie wolą być do siebie podobnym, a jak to pewien człowiek powiedział, boimy się tego co jest nieznane, tego czego się boimy staramy się zniszczyć, dlatego ogół społeczeństwa odrzuca wszelkie patologie, inności i ludzi którzy się wyłamują, właśnie dzięki tej cesze powstawał wyprawy krzyżowe i rasizm.
a z kolei przeczy to ludzkiej naturze poznawczej, przecież ktoś musiał zejść z drzewa, odkryć prąd, i inne potrzebne rzeczy, człowiek ma ciąglą potrzebę rozwoju, chce poprawiać swoje życie, jest to cecha pierwotna, gdyż odwołuje się do doboru naturalnego i ewolucji,
ogólnie człowiek to mix tych 2 rzeczy, strachu przed obcym, oraz chęcią poznania, tworzy rzeczywistość. trochę źle wychodzi gdy się przemiesza te dwie cechu, pojawiają sie ludzie którzy chcą stwożyć coś dla dobra ogółu a z drugiej strony jakiś idiota który mówi że trzeba sie zbroić, tak więc z dynamitu który miał pomagać górnikom powstają bomby, próba poznania wnętrza atomu zakończyła się bombą atomową, słabe lecz dobrze rozwijającie się cywilizacje padały łupem zacofanych, ale dobrze uzbrojonych (taki sobie rzym który podbijał wszystko jak leci ale sam niebyt wiele dokonał)
co do systemu, i demokracji, no cóż władza w rękach ludu, czemu nie, tylko wtedy nasze rzeczywistość zależy od właśnie ludzi, a jeżeli oni nie są zbyt mądrzy, i wierzą w wielkie obietnice i kolorowe reklamy sztucznych marzeń, to czego można oczekiwać, najgorsze jest to że głupi ludzie wybierają głupie władze, głupie władze kształtują światopogląd ludzi (masmedia), i ludzie są coraz głupsi
i jeszcze jedno FUCK THE SYSTEM

użytkownik usunięty

"taki sobie rzym (...) sam niewiele dokonał" - architektura (termy, kanały, amfiteatry, łuki triumfalne, bazyliki), akwedukty, drogi, kultura. No, rzeczywiście niewiele...

użytkownik usunięty

akwedukty byłu już znane wcześniej, rzym był multikulturowy, różnego rodzaju łuki też były już dobrze znane, rzym nie był odkrywczy, większość rzeczy przejmował po podbijanych kulturach, o ile mi wiadomo nie było zbyt wieli myślicieli rzymskich, znaczie większy jest dorobek chociażby grecji