PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=628}

Matrix

The Matrix
1999
7,6 851 tys. ocen
7,6 10 1 851408
8,0 86 krytyków
Matrix
powrót do forum filmu Matrix

Film wywarł znaczący wpływ na twórczość science-fiction. Bracia Wachowscy przyznali, że ich najbardziej znany film, Matrix, czerpał inspiracje z Ghost in the Shell. Przykłady:

1.scena otwierająca z zieloną mapą bitową stanowiącą, kody źródłowe dla programu program jest identyczny w obu filmach
2. ujęcie agenta lądującego na dachu w scenie ucieczki Trinity jest identyczne z ujęciem Kusanagi w czasie pościgu za pierwszą „marionetką”
3. ujęcie Neo chowającego się za filarem w sekwencji walki w wieżowcu jest identyczne jak ujęcie Major w czasie walki z czołgiem.
4. ujęcie w końcowej scenie pościgu Neo, który biegnie w kierunku hotelu. Po drodze agenci oddają w jego stronę strzały na targu, te z kolei niszczą ustawione na straganie arbuzy. Ta sama sytuacja przydarzyła się Batō w scenie na targu w Ghost in the Shell.
6. Wtyczki umieszczone w głowie Kusanagi zestrajające jej hybrydowy system nerwowy z siecią komputerową jest identyczny jak, wtyczki osób odłączonych od Martixa.

użytkownik usunięty
The_Ghost_in_the_Shell

Atoirtap na nowym koncie...

Podobno każda wieś ma swojego miejscowego głupka. Uparcie walczy o to miano.

ocenił(a) film na 1
nemo989

Skroro wieśniaku jesteś największym przygłupem we wsi to dlaczego jeszcze warczysz o największego przygłupa we wsi?

The_Ghost_in_the_Shell

Nie. Nie jestem tym co ty.

ocenił(a) film na 1
nemo989

A teraz zastanów się czy twój bełkot ma jakikolwiek sens. ZGAGADKA! Co znajduje się w mim zdjęciu do profilu tzw. Avatrze?

ocenił(a) film na 1

A na jakiej podstawie wyciągasz taki wniosek?

The_Ghost_in_the_Shell

Ja wiem. Zdradza cię ta sama głupota w postępowaniu.

ocenił(a) film na 1
nemo989

Żeby mówić o czyjejś głupocie to samemu trzeba mieć dobrze poukładane we łbie, ale ty jesteś takim przygłupem że nie jesteś w stanie ogarnąć swojej głupoty a co za tym idzie, oceniać osobę która jest kilkakrotnie od ciebie mądrzejsza.

The_Ghost_in_the_Shell

Atoirtap. Nie będę wymieniał pozostałych multikont. Wielokrotnie zasłużyłeś sobie na opinię miejscowego głupka. Bardzo się napracowałeś, aby mieć taką opinię

ocenił(a) film na 1
nemo989

Wymień te multikonta proszę cię.

The_Ghost_in_the_Shell

Nie możesz zapamiętać kolejno zakładanych przez ciebie kont i blokowanych przez adminów z powodu naganności twojego zachowania?

ocenił(a) film na 1
nemo989

Widzisz ja lubię oryginalne produkty jak te z firmy "Adidas", ty zaś podróbki jak z "Aldidas". Matrix to taka bezczelna podróbka. Wszystko już było.

ocenił(a) film na 1
nemo989

Głupotę nazywasz tylko kogoś kto ma odmienne zdanie od twojego.

The_Ghost_in_the_Shell

Nie. Głupotą nazywam naśladowanie głupoty innych. Robisz głupio, bo zniżasz się do ich poziomu. To, że oni nie mają racji nie usprawiedliwia naśladowania ich nagannego postępowania.

ocenił(a) film na 1
nemo989

Kto nie ma racji? I kogo niby naśladuję? Fakty przemawiają same za siebie.n Nie ma to jak kraść czyiś pomysłów jak to ma miejsce w przypadku "Matrixa".
T,o ty wymyślasz sobie jakieś konta, albo masz na myli konta osób które twierdzą że, Matrix to plagiat i gówno. Bierzesz te osoby za jedną osobę. Niestety więcej osób ma takie zdanie niestety.

ocenił(a) film na 9
The_Ghost_in_the_Shell

,,Bierzesz te osoby za jedną osobę. Niestety więcej osób ma takie zdanie niestety.'' - Rośnie Ci nos Pinokio.

Żaden fan ''Matrixa'' nie robi takiego syfu na forum "Mrocznego miasta", jak ty przy użyciu swoich kolejnych kont na forum ''Matrixa'' na przestrzeni ostatnich kilku miesięcy.

ocenił(a) film na 9
mstrojny6

Picasso kiedyś powiedział: „Dobrzy artyści kopiują, wielcy kradną.”

ocenił(a) film na 1
mstrojny6

Najpierw fanboye robią syf, kiłę i mogiłę na forach około 20 filmów z których Matrix zżynał pełnymi garściami pomysły i robią to z pełna premedytacją wiedząc że Matrix zżynał pomysły z tych filmów, a później dziwicie się akcji odwetowej tych osób.

The_Ghost_in_the_Shell

Nie. Atoirtap, tworzenie przez ciebie kolejnych kont nie świadczy o tym, że jest takich osób więcej. Kogo naśladujesz? Jasno to wynika z twoich żali.

ocenił(a) film na 9
The_Ghost_in_the_Shell

http://www.filmweb.pl/film/Incepcja-2010-500891/discussion/Plagiat+Matrixa!,2140 781 - Co sądzisz o wypowiedzi użytkownika Matrix_Neo_fw z 9 kwietnia 2013 r. ?

ocenił(a) film na 1
mstrojny6

Kolejny zwykły idiota czyli fan "Matrixa".

ocenił(a) film na 9
The_Ghost_in_the_Shell

http://www.filmweb.pl/forum/portal+filmweb.pl/ATOIRTAP,2327003
http://www.filmweb.pl/forum/portal+filmweb.pl/ATOIRTAP,2327003?page=2#post_11143 870

ocenił(a) film na 9
mstrojny6

http://www.filmweb.pl/film/Tron%3A+Dziedzictwo-2010-487478/discussion/Fabularna+ zmu%C5%82a+dla+Emodzieci,2109746

ocenił(a) film na 1
mstrojny6

Nie jestem fanem serii TRON. Ale nie mam nic przeciwko temu. Zresztą Matrix czerpał natchnienie pełnymi garściami z filmu TRON (nie zaprzeczysz). Oba filmy są tej samej jakości, ale z dwojga złego ja wolę TRONa. Ale to nie są moje klimaty. Bardziej ciągnie mnie do fantazy. Z science -fistion to Odyseje kosmiczne, Łowca androidów, Alieny, Park jurajski etc. Matrix przekombinowany chociaż rola Lawrenca Fischbourna fenomenalna no i solidne wykonanie. Ale dla mnie to za mało. Uniwersum musi się mi podobać podobnie jak kreacja głównego bohatera plus sprawa o którą walczy.

ocenił(a) film na 1
mstrojny6

Wejdź na mojego bloga i poczytaj pierwszy tekst z góry to może zrozumiesz dlaczego tak bardzo nienawidzę MATRIXA!

ocenił(a) film na 1
mstrojny6

Tron:Legacy stanowi wierne odzwierciedlenie klasyka z roku 1982, wzbogacone o dobre efekty specjalne, ciekawą fabułę i nawiązania do gnostycyzmu.

ocenił(a) film na 1
ocenił(a) film na 1
The_Ghost_in_the_Shell

up. zgadzam się z powyższymi użytkownikami