PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=628}

Matrix

The Matrix
1999
7,6 854 tys. ocen
7,6 10 1 853659
8,0 99 krytyków
Matrix
powrót do forum filmu Matrix

Pewnie pierwsi z nas oglądali Matrixa w kinie lub na DVD w 24 klatkach. Czas nieubłaganie pędzi dalej oto przed nami staje dylemat kl/s, rozdzielczość obrazu od tamtego momentu 720 × 480 DVD zmieniliśmy na UHD czyli 4096 x 2160 z 8bit koloru przerośliśmy na HDR czyli 10 bit nawet 10+ w Atmos, a klatki na sekundę nadal 24. Kiedyś urządzenie nie były wstanie wyświetlać większej ilości klatek video teraz to się zmieniło ale jednak producenci nadal trzymają się bariery 24 kl/s łamiąc je niekiedy w kilku filmach Hobbit, Gemini Man lub Avatar2 45 kl/s. Jednak platformy internetowe już dawno zaimplementowały np Youtube 60 kl/s każdy na pewno oglądał nie jeden film, nawet nasza telewizja posiada już niektóre kanały w 50fps. Więc czemu nie dostajemy filmów w 50-60 kl/s zapewne chodzi o efekt "opery mydlanej" lub "serialu"czyli porostu film wygląda zbyt realistycznie i jest za płynny niczym "Klan". Dla jednych to minus dla innych plus ja na przykład chciał bym przenieść się do Matriksa na kilka godzin i tak zrobiłem. No i teraz pewnie każdy zada pytanie jak tego dokonać skąd wiałeś wersje w UHD 4k HDR w 60kl/s takowa nie istnieje wersje Blu-Ray nie mają 60kl/s tylko 24 tak to prawda. Lecz jak to w matrix z pomocą przychodzi AI kto by się tego spodziewał tak to IA podarowało nam 60kl/s i wygląda to obłędnie. Już wersja w Blu-Ray 4k HDR wygląda fotorealistyczne, jednak dodatkowe klatki dodają niesamowitej imersji, dodatkowo AI usunęła słynną filmową ziarnistość obraz jest krystalicznie czysty, muszę powiedzieć że przeniosłem się do matrix na te dwie godziny i po zakończeniu filmu ku mojemu zdziwieniu powiedziałem WOW filmy wywarł na mnie efekt niczym za pierwszym razem naprawdę trudno to opisać. Dla każde zainteresowanego kopią proszę napisać na address nie.moge.sie.zalogowac@gmail.com i proszę pamiętać że wasz komputer, telewizor musi obsługiwać 4k w 60kl/s ale to już można zweryfikować :) .