Matrix

The Matrix
1999
7,6 859 tys. ocen
7,6 10 1 858803
8,0 76 krytyków
Matrix
powrót do forum filmu Matrix

Dla mnie Trylogia Matrix, skromnym zdaniem, jest alfa i omega w temacie jaki porusza. Zadna czesc nie zawiara nic w nadmiarze, a jedynie mozna bylo pewne watki tylko rozszerzyc.

Wszystko zawarte w Matrix, jest przedstawione w sposob prosty i alegoryczny.

Dla fanow Matrixa moge polecic filmy takie jak:
(hierarchia jest wazna, by moc rozwinac sie wewnetrznie)

1. Zeitgeist
2. Wake Up Call
3. David Icke - Secrets Of The Matrix
4. David Wilcock The 2012 Enigma
5. Kymatica
6. Drunvalo Melchizedek - Sacred Geometry
7. Gregg Braden - Awakening to Zero Point
8. Bruce Lipton - The New Biology - Where Mind and Matter Meet
9. Dan Winter - The Purpose of DNA

Pytania mile widziane

użytkownik usunięty
self

Ktoś, kto obejrzał filmy takie jak "Zeitgeist" i "Wake up call", a następnie wziął się za oglądanie trylogii "Matrix" na pewno znajdzie w niej mnóstwo symboli i alegorii i zda sobie sprawę, że tak naprawdę od dawna żyjemy w swego rodzaju "matriksie" i na każdym kroku jesteśmy poddawani różnego rodzaju manipulacji (TV, reklamy, tania rozrywka).

Polecanie jednak tych filmów fanom "Matrix" jest nie na miejscu, ponieważ ktoś, kto nigdy wcześniej o nich nie słyszał, czytając twój post, może odnieśc wrażenie, że są to po prostu kolejne filmy s-f.

Warto więc uprzedzic ewentualnych widzów, że są to produkcje dokumentalne przedstawiąjące nieznane większości kulisy WTC, religii, bankowości, manipulacji ludżmi...

W każdym razie jak najbardziej warto obejrzec choc częsc z tych filmów, aby lepiej poznac rzeczywistośc i pomyslec, jak najlepiej sie przed nią bronic. Pozdro :*

Zgadzam sie z Twoim wpisem w 100%. Jestem amatorem w kinematogarfi fabularnej, stad moj watek posiada wiele 'dziur' merytorycznych. Widze takze, ze posiadasz duza wiedze na temat tresci poruszanych przez wymienione przeze mnie pozycje. Jednakze, dostrzegam takze, ze wyciagasz wnioski troszke inne niz ja. Na poczatku takze, odbieralem te tresci w ten sposob; zawsze gotow do obrony. Teraz (po 6-sciu miesiacach od pierwszego filmu z listy), wiem, ze byl to blad. Bledem jest odbieranie zycia jako plac wiecznej rywalizacji, manipulacji etc. Zycie jest takim jakie chcemy by bylo i jezeli bedziemy je Tworzyc na 'nasze' podobienstwo, to nie tylko nasze zycie ulegnie poprawie (pojecie subiektywne), ale takze i innych ludzi wokol nas.

Pozdrawiam Cie takze.

ocenił(a) film na 10
self

Hej,
fajnie, że wskazałeś sekwencję, która wydaje Ci się właściwie przy odbiorze tematów poruszanych w tych filmach. Obejrzałem Zeitgeist, z Davida Icke'a, tylko około 4h występ - Cutting Edge, ale zawsze coś :), Kymatica i kilka innych rzeczy z prawda2.info i nie tylko, ale hmm.. pozostałych o których wspominasz jeszcze nie znałem, ale jak tylko znajdę trochę czasu chętnie je sprawdzę. Dzięki za podzielenie się swoimi doświadczeniami. Liczę że mi też coś przyniosą ^^
pozdro

self

To ja jeszcze dodam coś do poczytania.
Polecam "Wybierz czerwoną pigułkę". Bardzo zacna pozycja, zawierająca ciekawe odniesienia, wytłumaczenie niektórych zjawisk oraz wyjaśnienie symboliki.

http://helion.pl/ksiazki/matrix.htm

mantaa7

Potwierdzam. Wielka szkoda, że nie zdecydowano się na opublikowanie zbiorów (a i owszem, powstawały :) ) wszelakich esejów na temat Reaktywacji i Rewolucji.

Szlafrok

Widzieliście dodatek, który wyszedł razem z kasetą (tak, VHS!) i z płytą chyba również do zdaje się "Reaktywacji"? Też całkiem ciekawa rzecz, pokazali kręcenie paru scen no i reklamy, które u nas w Polsce się nie ukazały ( a przynajmniej ja ich nigdzie nie zobaczyłam)- Samsung i Powerade. Reklamy są na prawdę mocne :)