Matrix

The Matrix
1999
7,6 859 tys. ocen
7,6 10 1 858803
8,0 76 krytyków
Matrix
powrót do forum filmu Matrix

pomysł - genialny. nawiązania do Alicji w Krainie Czarów czy Czarnoksiężnika z Oz - miodzio. świetne sceny treningu.

ALE

drewniany Keanu Reeves - może się komuś narażę, ale naprawdę mnie nie przekonał.

poza tym - fabuła. trudno mi wyjaśnić co było z nią nie tak, ale wydaje mi się, że potencjał świetnego pomysłu nie został do końca wykorzystany...

8/10 - bardzo dobry, ale mogło być dużo lepiej

ocenił(a) film na 8
sabalo

Pierwszy Matrix to naprawdę niezła fabuła. Nie ma nudnych jak jasna cholera pseudofilozoficznych dialogów i bezsensownych odwołań do mitologii jak następnych dwóch częściach. Również inaczej niż pozostałych częściach scenariusz trzyma się kupy, żadna postać nie jest zbędna i naprawdę można uwierzyć w ten film. Reeves pozostanie drewniany do końca, ten chłopiec tak już ma.

_neutrino_

haha, w takim razie nie wiem, czy brać się w ogóle za następne części :)
ta pierwsza rzeczywiście dobra, choć naprawdę wydaje mi się, że można by to było zrobić po prostu lepiej

ocenił(a) film na 8
sabalo

Jednak brać się za następne, choć zrobiono je ewidentnie tylko dla kasy. Diabelnie mocną stroną Reloaded są dwie genialne i długie sceny akcji - walka Neo z klonami Smitha i pościg na autostradzie, naprawdę robi wrażenie. W Revolutions jest z kolei przydługie (IMO za długie) ujęcie obrony Zionu i znowu walka ze Smithem, .W obu jest niestety sporo nudy (dialogi Neo z Wyrocznią - koszmar!), co na szczęście rekompensuje akcja, no i niezawodny Smith. W końcu przede wszystkim dla akcji się te filmy ogląda. Ale jak ktoś ma takie wybujałe fanaberie, że oczekuje spójnego scenariusza, ciekawych dialogów i sensownego rozwojuj akcji, to sorry :)