Matrix

The Matrix
1999
7,6 859 tys. ocen
7,6 10 1 858803
8,0 76 krytyków
Matrix
powrót do forum filmu Matrix

Mogę przyznać Marixowi wyzszą ocenę za efekty specjalne, pewną przełomowość itd
jednak uważam, że fabuła tego filmu jest beznadziejna. Po pierwsze kompletnie nie
rozumiem jaki cel miały maszyny w tworzeniu tego całego Martixa. Jeżeli chodziło im o
energię ludzką to cena nie była zbyt wygórowana za taki fajny świat jaki nam stworzyli. Po
drugie co było złego w Matrixie? Tysiąc razy bardziej wolałabym żyć w Matrixie niż w tym
brzydkim i beznadziejnym "prawdziwym" świecie. Właśnie zaczynam studia i powiedzmy,
że przemęczę się te 5 lat, wszystko zdam, dostanę pracę w moim zawodzie, spełnię
moje marzenie a tu mi przyjdzie taki Morpheus i powie,że moje marzenie, to czemu
poświęciłam 5 lat mojego życia i pracy nie jest prawdziwie i "uwolni" mnie bym zyła w tym
jego prawdziwym świecie? Chyba bym szału dostała! Zresztą dlaczego w Matrixie nie ma
wolności? Przecież sama decyduje o tym co lubię, co mnie interesuję i kogo kocham
więc co jest nie tak?
Wracając do filmu jako takiego jest on beznadziejnie amerykański! Strasznie płaskie
postacie wyrażające tylko jakies patetyczne i wzniosłe zdania. Zero uczuć, emocji, jakiś
cech charakteru. Ta cała ekipa Morpheusa najbardziej tam przypomina roboty. Po drugie
film jest strasznie czarno-biały. Dobrzy ludzie chcący wszystkich uwolnić i złe roboty które
sama nie wiem co i po co robią i dlaczego są złe? W Gitsie i ludzie i roboty byli trocę tacy,
trochę tacy, szarzy normalni. Nawet władca marionetek jak się okazało był całkiem
"ludzki" i miał uczucia. Film strasznie efekciarski, cały czas coś się dzieję żeby nie było
czasu na zastanowienie się nad tym jakie to jest głupie wszystko. I typowe amerykańskie
schematy" postać Mouse'a. Zawsze występuje u nich sympatyczna i śmieszna postać,
którą polubisz i zawsze ginie jako pierwsza żeby sprawić przkrość ale żeby nic za bardzo
nie zmieniać bo postać ta jest mało ważna poza byciem wesołą i sympatyczną. Typowy
zły bohater też występuje. Para głównych bohaterów musi być razem. Naprawdę nie
czaję tego filmu. Wystawiłabym mu 2 ale nie będę ignorantką, dodam plusa za efekty, za
przełomowość, za świetną scenogriafię. Proszę tylko o inteligentne odpowiedzie i
kontruktywną krytykę. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
naomi7_87

Maszyny miały jeden cel - kontrole nad nami. W filmie jest to dokładnie powiedziane. Matrix to więzienie, którego nie możesz zobaczyć, dotknąć ani poczuć. Jesteś ich niewolnikiem i nawet nie zdajesz sobie z tego sprawy. Dlatego nie możesz nic zrobić aby się uwolnić. Matrix wygląda jak normalny świat abyś nawet nie próbował podjąć walki.. przecież wszystko wydaje się prawdziwe. Ale niestety NIE JEST. I teraz zależy od Ciebie - wygodne życie w iluzji Matrixa dopóki maszyny nie zużyją całej Twojej energii, czy prawdziwe życie, jak bardzo trudne by nie było?