Matrix

The Matrix
1999
7,6 859 tys. ocen
7,6 10 1 858803
8,0 76 krytyków
Matrix
powrót do forum filmu Matrix

po obejrzeniu matrixa odechciało mi się na długi czas sci-fiction. Całe szczęście, że nakręcono też takie filmy jak "13ste piętro" (porównywane zresztą często do matrixa), które przywróciło mi wiarę w ten gatunek filmowy. Żałuję, że mimo iż oba filmy powstały mniej wiecej w tym samym czasie, bardziej rozreklamowano Matrixa (który do pięt nie sięga temu pierwszemu), który niestety wcześniej wpadł w moje ręce:/ Po 10 latach od powstania "13stego piętra" polubiłam to kino i zacznę siegać po nie częściej.

ocenił(a) film na 10
Nicolis

Porównujesz jakąś kiepską budżetówkę do ikony kina Science Fiction.

ocenił(a) film na 10
Awgwa

A najfajniejsze w tej ripoście jest to, że każdy odczytuje ją jak chce :)

ocenił(a) film na 5
Khaosth

hahah, zgadza się hehehe
są fani matrixa, wierzę, ale 13 pietro było dużo glebszym filmem jak dla mnie. Bez porównania

ocenił(a) film na 10
Nicolis

z tego co pamiętam matrix leciał dokładnie wtedy kiedy najnowsze gwiezdne wojny, nie wiedząc nic o tym filmie poszedłem do kina (po gwiezdnych wojnach) pierwsza sceny, ciarki mnie przeszły, te zdjęcia zwolnienia aj. do teraz pamiętam to zaskoczenie w budce telefonicznej, po co ona tam biegnie a potniej co się z nią stało

ocenił(a) film na 10
Nicolis

Obejrzałem "Trzynaste piętro" i moim zdaniem - nie ujmując niczego obu filmom - nie widzę w nim niczego, czego nie dojrzałbym także w "Matrix". Po prostu jest to obraz w klimacie kina noir, podczas gdy "Matrix" jest filmem sensacyjnym.

Oba filmy są wspaniałe, ale jakoż że wolę sensacyjniaki oraz ze względu na kilka scen i cytatów (bateryjka, łyżka, oddychanie powietrzem), muzykę i styl wybieram "Matrix". "Trzynaste piętro" będzie nie lada gratką dla tych, którzy pokochali "Gattacę", "eXistenZ", czy "Mroczne miasto".