Przecietny film akcji z widowiskowymi scenami akcji, fabula- ktora moze sie wydawac madra( a taka na pewno nie jest), i mnustwem zarobionynych $$. Typowy produkt amerykanski ktory udaje ze jest madry.
hahahhahahahahahahahahahahahah haahahhahahahahahahahahahhahah ahahaha nie wiem czy wiesz, ale zrobiles z siebie wielkiego tepaka. Na przyszlosc radze ostrozniej opisywac filmy. To mogles powiedziec o 2 i 3 czesci, ale nie o pierwszej. "Napewno nie przelom" hahahahhahahaaahhahahahahahaha hahahhahahahahahahaaaaahahaha
jak ktos chce dowiedziec sie czegos o czlowieku ktory nazywa mnie "wielkim tepakiem" niech zajrzy na jego bloga...
podyskutowalbym z przyjemnoscia ale nic sie o tobie nie moge dowiedziec bo nie masz ulubionych filmow... krytykowac jest latwo ale jak sie nie daje szans na odeprzenie swoich (jakze tresciwych i inteligentnych) argumentow
Po pierwsze kaleczysz język. Po drugie mówisz o krytykowaniu, a sam nawet zdaniem nie zaargumentujesz swoich poważnych zarzutów pod adresem filmu. Nie jest mądry. Czyli co? Nie jest filmem przyrodniczym? Dokumentem? Nie nadążałes za fabułą? Nie przełom. Dlaczego? A niby co na tym polu było przełomem. Avatar? Albo inny film który powstał na długo po matrixie? Może naoglądałes się nowych filmów (odgrzewanych kotletów, jesli wiesz o czym mówie) i teraz oceniasz go nieobiektywnie? Może i mój post zaliczysz do Niemądrych.
Na pewno jest to film przełomowy i z b.ciekawą , oryginalną fabułą . Jestem bardzo sceptyczny do filmów zwłaszcza do tych amerykańskich ale ten jest wyjątkowy. Film musi miec tez oglądalnosc i on ją ma ,a nie zanudzac. Pamietam ,że byłem bardzo zaskoczony jak 1 raz go ogladalem . Nagle z nikąd laska biega po scianach ...co jest grane o co tu chodzi ? :)
Jeden z lepszych filmów akcji jakie widziałem w życiu ,jak ktoś woli romanse i jakieś melodramaty to da pewnie 5/10. Ja daje 10/10 i niestety filmów już takich nie będzie.
Piszesz, że przeciętny film akcji ma tak samo widowiskowe sceny jak ten. Musisz jednak zwrócić uwagę na datę pojawienia się w kinie "Matrix`a". Przed tym filmem nie było czegoś takiego jak typowe "zwolnienia" w scenach walki. To pojawia się w filmach na masową skalę dopiero po przełomowym filmie jakim jest Matrix. Dlatego mówi się o przełomie w filmach akcji, a na pewno przyznasz, że te typowe dla tego filmu spowolnienia są widowiskowe. Teraz publika przyzwyczaiła się do togo typu chwytów - i faktycznie ciężko tym zaskoczyć, bo występuje to praktycznie w większości filmów, jednak jak na te czasy - zupełny szok! Tak samo jak pierwszy film z dźwiękiem, lub pierwszy film kolorowy :))
Nie byłeś na nim w kinie podczas premiery i niewidziałeś reakcji widzów po wyjściu z seansu. Ludzie wychodzili z pełnej sali w kompletnej ciszy zszokowani tym co zobaczyli a było co oglądać. Film jest efekciarski ale to nie jest w tym wypadku wadą. Twórcy poszli na całość i zrobili film po swojemu pełno w nim odniesień do popkultury i do modnego dzisiaj Wielkiego Brata. Cyberpunk w czystej postaci.
Czy film jest wybitny? Według mnie tak. Obraz wcale się nie zestarzał i powoli zaczyna zyskiwać na sile. Coraz częściej słyszymy o wielkich korporacjach ingerujących w życie obywateli. Media pokazują to co mają pokazywać wmawiają nam że życie jest super i jest bardzo kolorowo. Niestety życie to nie taniec z gwiazdami i inne tego typu shity.
Czas się obudzić Bateryjko zacznij myśleć po swojemu.
Co do dwóch następnych części Mtrixa: ......... :-/
Za niewątpliwą zaletę filmu należy też uznać fakt że twórcom udało się umiejętnie wpleść do fabuły nawiązania do motywów literackich (Alicja w krainie czarów), filozoficznych (platońska przypowieść o jeńcach uwięzionych w jaskini) czy też religijnych. Jeśli chodzi o inspiracje religijne to twórcy szczególnie upodobali sobie gnostycyzm. W filmie pojawiają się nawiązania do wszystkich najważniejszych założeń tej doktryny religijnej. Przede wszystkim koncepcji świata jako więzienia w którym ludzie znajdują się w stanie snu z którego nie mogą samodzielnie całkowicie się obudzić. Idei zbawienia sprowadzającego się do wyzwolenia z ciemiężącego ludzkość świata, jednak co także istotne zbawienia które zastrzeżone jest tylko dla wybrańców, jednostek ponadprzeciętnych. Znamienna dla gnostycyzmu jest także koncepcja tzw. wybawianego wybawiciela która zakłada że zbawca ludzkości ma narodzić się w będącym więzieniem kosmosie. Gnostycki wybawiciel jednak podobnie jak pozostali pogrążeni w śnie ludzie, nie może samodzielnie, pomimo posiadania pewnych ponad naturalnych cech wyrwać się z więzienia którym jest otaczająca go rzeczywistość i potrzebuje pomocy posłańca przybywającego z zewnątrz. Oczywiście w fabule filmu znajduje się też cała masa aluzji do zasad funkcjonowania programów komputerowych.
O inspiracjach Wachowskich można szerzej poczytać pod wskazanymi linkami
http://www.gnosis.art.pl/e_gnosis/biblioteka_gnosis/kinema/gierat_matrix.htm
http://www.unomaha.edu/jrf/gnostic.htm
warto też zapoznać się z filmem dokumentalnym http://www.youtube.com/watch?v=9q1jHx29C70
jak dla mnie słaba prowokacja i zwykłe trollowanie, ale widać kilka osób się złapało