Na pewno Half-Life. Ma genialną fabułę i jest to doskonały temat na ekranizację. Ale wiadomo, że wszystko zależy od producenta i reżyserii. Wyobraźcie sobie HL z PG-13 :D Wszystko można spie****ić.
1. Metal Gear Solid
2. Manhunt
3. Driver
I oczywiście żeby wyszedł Resident Evil i Silen Hill wreście na podstawie gier a nie na odpierdol
Zgadzam się - HALF-LIFE. Oczywiście nie mogłaby to być ekranizacja "kropka w kropkę", bo by wyszedł kicz (to co w grze dobre nie sprawdzi się w filmie). Gdyby jednak zrobili klimatyczne laboratorium, ciekawe dialogi, później starania głównych bohaterów (np. Gordon, Barney, Shephard - mogliby z nich zrobić grupe ocalałych) o wydostanie się z przeklętego miejsca, jakim stała się Black Mesa, to mogłoby być świetnie. No i druga część to by była juz epicka miazga :)
ja bym tu na 1 pozycji widział Legacy Of Kain: Soul Reaver, Blood Omen zreszta też, ogólnie cała seria ma niepowtarzalną cholernie wciągającą fabułe.
2. Warcraft - nie musze chyba komentować
3. Gothic
Oczywiscie nie w wykonaniu Uwe Bowla
Według mnie na ekranizację najbardziej zasługuje pierwsza część gry Soldier Of Fortune. Posiadała ona niepowtarzalny klimat oraz genialną fabułę. POZDRO!!!:)
skoro robia Prince of Persia to Assasina tez by mogli. Chetnie bym to zobaczyl. Ale generalnie nie mialbym nic przeciwko w zobaczenio
DIABLO
choc mysle ze to nie byloby to samo co w grze
Mafia to genialna gra ale nic by z tego nie wyszło.Utonęła by w morzu podobnych filmów.
gdyby przeniesc mafie z fabula z gry to na pewno by nie zginela. ostatnio malo jest filmow gangsta '30
ja osobiscie chcialbym zobaczyc jakis mroczny film (a nie glupie sci-fi) o Garrettcie z gry Thief
1.Thief
2.Mario
3.Gothic
4.Broken Sword
5.Warcraft
A najchętniej obejrzałbym Giants Obywatel Kabuto:)
Hehe, z tego co wiem to film warcraft ma powstac, a film super mario bros juz istnieje http://www.filmweb.pl/f9877/Super+Mario+Bros,1993
Deus Ex... To by było dopiero coś. Klimat jak z ,,Łowcy Androidów" dać dobre efekty specjalne, fabuła mogła by być nawet wprost z gry. Gdyby wziął się za to jakiś naprawdę dobry reżyser (Uwe! APAGE!) to mielibyśmy gwarantowany hit.
Ja bym chciał wreszcie normalnej ekranizacji "Tomb Raidera" z klimatem z gry ;) Miło by było zobaczyć też "Halo" i "Bioshocka" (którego właśnie mają kręcić).
Chciałbym też zobaczyć (ale odpowiednio mroczne) coś z serii "Legacy of Kain" - najlepiej "Soul Reavera".
A! I przydałoby się żeby w końcu zekranizowali "Fallouta"! ;]
Ucieszyłem się na wieść o ekranizacji "Bioshocka", ale po głębszym zastanowieniu stwierdziłem, że byłby to cholernie ciężki projekt. Bo jak na ekranie rozsądnie rozwiązać problem moralnych dylematów bohatera? Giera ma unikalny klimat, którego najbardziej uzdolniony hollywoodzki reżyser nie potrafiłby odwzorować.
Faktycznie "Halo" mogłoby okazać się dobrym filmem - wszak pokazywanie epickich bitew z udziałem setek żołnierzy i pojazdów Fabryka Snów ma opanowane do perfekcji :D Ktoś wspomniał wcześniej o ekranizacji "Mario" - jest już takowa i do tego całkiem śmiechowa.
a ktoś pamięta jeszcze coś takiego jak "Dark Earth"
z innych to oczywiście "Mafia"
Command & Coqnuer Tiberian Sun gdyby zrobili film na podstawie tej gry to bym był w niebie :D ---> KTO JEST ZA ?
No i jescze Half Life, i Gta Vice City Abe's Oddysee i Commandos ... :P
Popieram. Super by było zobaczyć film (albo anime ;p) w świecie z Command & Conquer (a szczególnie z serii Tiberian).
Return to castle wolfenstein ,za świetny pomysł gry , Gta tylko nie wiem czy by dalo rade zrobić z tej gry film :]
Shadowman- uważam to za najlepszą grę Accalaim Entertaiment. Piszę o tym, choć sam wiem, że gra ma spory fabularny rozrzut co ciężko by na ekranie pokazać z sensem, zachowując unikatowy klimat tej fantastycznej gry
Requiem Avening Angel- świetna stzelanka z upadłym aniołem w roli głównej,stary tytuł ale gorąco polecam się zapoznać. Taka efektowniejsza i przyszłościowa wersja "Armii boga".
Darkness- wszysycy posiadacze PS3/Xboxa 360 chyba znają ten tytuł i jego kapitalny klimat ;)
W trochę gier grałem wile nadaje się do ekranizacji, tylko aby zajęli się tym ludzie którzy w daną grę grali czuli klimat. A nie wytwórnia chce film szukają kogokolwiek żeby tylko był tytuł, co nie ma nic wspólnego ze światem gry. Jeszcze większość dobrych gier jest od 18+ a dla potrzeb filmu robi się PG-13. Albo niech robią 2 wersje filmów dla dzieci z zieloną krwią i motylą nogą, a drugą dla ludzi chodziarz na bluerey.
1.S.T.A.L.K.R
2. Assassin's Creed
3.Half-Life
4.i dużo więcej
z Half-Life'a jest świetny materaiał na film.
Ktoś napisał o GTA Vice City, to jest gra która czerpała wiadrami z "Policjantów z Miami" wiec moim zdaniem nie ma co powtarzać kiczowatego klimatu lat .80.
Prędzej już widzę GTA III
- Fahrenheit
- Broken Sword (zapowiadali niby film, ale to było ze 2 lata temu, i nie ma na ten temat żadnych info od tamtego czasu)
- Still Life
- The Longest Journey
- Syberia
- Deus Ex
- Diablo. ;]
"z innych to oczywiście "Mafia" "
Problem w tym, że już sama Mafia wykorzystuje jawnie motywy z innych filmów, np scena z koniem w łóżku z Ojca Chrzestnego.
Pozdr.
"Problem w tym, że już sama Mafia wykorzystuje jawnie motywy z innych filmów, np scena z koniem w łóżku z Ojca Chrzestnego."
Kolego moglbys mi powiedziec gdzie ty widziales w grze Mafia motyw z łbem konia w lozku??? Bo ja sobie za Chiny nie przypominam takiej sceny, a jestem fanem tej gry.
Mass Effect, zdecydowanie. I to najlepiej z Elishą Cuthbert w roli pani komandor Shepard. To by było coś, co chciałbym zobaczyć.
Shadow of the Colossus - Epicka przygoda, niby nie było jako takiej fabuły ale coś by wymyślili i byłby murowany hit. Chciałbym to zobaczyć :D
Dragon Ball już się kręci, a chciałbym zobaczyć Uncharted: Drake's Fortune (chociaż sama gra to już prawie jak film, fabuła świetna :D)
No to wszystko na razie nic nie wymyśle... Pozdrawiam
Mnie osobiście nie podoba się coś takiego jak wymyślanie fabuły do filmu na podstawie gry. Uważam, że film powinien być kropka w kropkę jak gra. Chcę zobaczyć na ekranie wizję reżysera, ale fabuła musi być identyczna jak w grze. Dlatego myślę, że kręcenie filmów na podstawie gier FPS/TPS nie ma głębszego sensu, bo w nich z reguły fabuła jest powierzchowna. Jeśli film na podstawie gry, to tylko na podstawie RPG. Neverwinter Nights, Baldur's Gate, Mass Effect, itp. Już nie hack'n'slashe, bo jak wyszedł Dungeon Siege w wersji Uwe Bolla każdy wie i nie chce więcej czegoś takiego oglądać.
Powtarzając za przedmówcami - Gothic oraz Half-Life faktycznie by się chętnie ujrzało na dużym ekranie.
Ja osobiście jednak mam innego faworyta, a mianowicie...
S T A R C R A F T !
bo mało kto się ruskim kinem... przepraszam, radzieckim interesuje :]
Ale film był jak dla mnie ciężki do przełknięcia :/