PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=674461}

Mea Maxima Culpa: Milczenie Kościoła

Mea Maxima Culpa: Silence in the House of God
2012
7,7 1,2 tys. ocen
7,7 10 1 1216
7,5 2 krytyków
Mea Maxima Culpa: Milczenie Kościoła
powrót do forum filmu Mea Maxima Culpa: Milczenie Kościoła

I jeden papież za drugim milczeniem wyrażali zgodę.Byle kasa była.Brawo dla jana .wstrzasający dokument.

Nina_73

LEWACKA PROPAGANDA! i tyle w temacie. "a bramy piekielne GO nie przemogą!"

xatt1975

Jaka lewacka propaganda,nie mieszaj do tego polityki bo kościół to odrębny temat a ten film to nie kreskówka tylko fakty,prawdziwi ludzie,jasne wypowiedzi duchownych wysoko postawionych w Watykanie,a Ty tu chrzanisz o jakiejś propagandzie

Artur7335

ty tu chrzanisz kolego! To właśnie lewakom tzależy, żeby uogólniać i generalizować! ILE było przypadków molestowań wśród księży w Polsce np.? jednostkowe przypadki. A dziś LEWACY mówią, że WSZYSCY księża to pedofile. Wystarczy, że kilku księży zostanie przyłapanych po pijaku - LEWACTWO głosi: WSZYSCY księża to pijaki...i tak dalej...Radzę przestać wierzyć gazecie wybiórczej, tvn-owi i newsweekowi i otworzyć się na obiektywną prawdę!

xatt1975

Oglądałeś film na którego forum jesteśmy?
W nim żadni lewacy niczego nie wymuszali,poprostu pedofilia w kościele to chleb powszedni a Watykan to wszystko tuszował od wielu wielu lat i wkońcu ktoś nie wytrzymał tego stanu i zaczął działać i jak się okazało,w trakcie drążenia problemu,to głowy Watykanu o całym procederze wiedzieli i ukrywali to za wszelką cenę,w imie boga?
Jesteś hipokrytą jak większość świętojebliwych,skoro nie widzisz problemu.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
xatt1975

Bredzisz,wyobraź sobię że żadne partie polityczne mnie nie interesują,nie jestem ani prawicowcem,ani lewicowcem,i tu wychodzi z Ciebie płytkość rozumowania,bo jeśli ktoś wyraża się nie pochlebnie na temat kościoła to musi być lewakiem,pusty jesteś i tyle.
Powstają różne filmy na wszystkie tematy które przytoczyłeś,ale owszem film który pogrąża kościół Cię drażni,ale do cholery jasnej zobacz różnicę między nauczycielem,dyrygentem,lekarzem a księdzem,nauczyciel,dyrygent czy lekarz nie uprawiają zawodów swoich w imię boga,nie powołuję się na niego,a księża a i owszem i to jest najgorsze,bo mieli dawać przykład,być pasterzami dla owieczek(baranów),być pośrednikami boga,a są zwykłymi szujami,pedofilami i żądnymi władzy i pieniądza oszustami.
Jeśli chodzi o seksualność księży,to wyobraź sobię że mam bardzo dużą wiedzę na ten temat i żeby było ciekawiej to nawet bezpośrednią,i nie jestem żadnym duchownym,nigdy nie byłem,ale o tej instytucji wiem bardzo wiele,znam pedofili,homoseksualistów księży osobiście,rozmawiam z nimi i słyszę co opowiadają,jakie są tego przyczyny i co ich skłana do tego aby wybierać taką drogę.
Więc Ty mi nie mów o polityce,lewactwie i tego typu pierdołach bo gówno na ten temat wiesz,i najlepiej gdybyś się nie wypowiadał na tematy których nie potrafisz ogarnąć,bo się pogrążasz.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
xatt1975

Nie znasz mnie,nie wiesz czym się zajmuję,wiec Twoje stwierdzenie że kłamię jest poprostu tekstem rzuconym w kosmos z braku argumentów
Po Twoim nicku wnioskuje że to data urodzin,moja 1973,więc 2 lata jestem starszy od Ciebie i dojrzały emocjonalnie.
Określenia "pewnie" w Twoich wypowiedziach świadczą że to czego nie wiesz to sobie dośpiewasz i domniemania pod moim adresem to zwyczajna żenada,teraz możesz iść na jogurt.

xatt1975

To może ze mną sobie podyskutujesz ? Pytasz się czemu nie jest głośno o pedofilii wśród pewnych zawodów , a rozdmuchuje się winy kleru . Otóż nie można zrównać zwykłych grzeszników z księżmi , ludźmi których nikt nie zmuszał lecz sami oddali się nie zawodowi lecz służbie Bogu , w którego ideały z urzędu swojego powołania winni wiele mocniej wierzyć niż pozostali szeregowi członkowie kościoła . Chyba w ogóle nie zrozumiałeś wszystkich elementów filmu . Często zwykły zbok ma pewne trudności by dotrzeć do dzieci chcąc je skrzywdzić . W filmie antybohater ksiądz wykorzystywał swoją pozycję wśród tych dzieci , wykorzystywał ich niepełnosprawność , przy tym głosił idee kłócące się z jego zachowaniami . Jeśli głośno się robi wokół zła w kościele , to nie jest to efekt mody lecz upadku moralności jego duchownych . I wiadomo że nie trzeba uogólniać , ale wielu z nich podąża podobną drogą na zasadzie przykładu . Nie chodzi mi tu o dewiacje , ale gonitwa za pieniądzem , wielu księży jest żądnych finansowej kariery , rozkwitają ich biznesy . I nie możesz zgonić istnienia faktów na propagandę lewacką , bo wielu rzeczy nie da się ukryć . Może w Gdańsku ludzie nie wiedzą co dzieje się w danej parafii w Zakopanem , ale sąsiedzi księdza z gór nie są ślepi . Coraz więcej ludzi chodzi do kościoła na msze i mówią że robią to tylko dla własnej wiary nie dla swego parafialnego księdza , bo ci coraz częściej odmawiają podstawowych posług biedniejszym , rodzi się w nich buta i brak pokory . Może nowy papież swym wstępem do ubóstwa uporządkuje grzesznych purpuratów . Bo jeszcze z 20 lat i religia dzięki takim wypaczeniom kleryków upadnie . Zastanów się jeszcze jak kościół może potępiać np homoseksualizm , jako coś nienormalnego , a zarazem unormalniać fakt że zdrowy facet z przyrodzeniem zostaje księdzem i przyrzeka nie korzystać ze swojego instrumentu , wbrew naturze , którą zaprojektował Bóg . Czyż to nie jest chore i nienaturalne . To jest prawdziwe zboczenie , wstrzemięźliwość i walka z nią .

ocenił(a) film na 8
kwojtowicz

też wydaje mi się trochę źle stawiasz akcenty. problemem nie jest celibat księży czy "gonitwa za pieniądzem" (w obu przypadkach nie widzę nic godnego potępienia). chodzi o to żeby ludzie zrozumieli że kościół katolicki to hierarchiczna scentralizowana zbrodnicza organizacja przestępcza, umacniająca swoje wpływy, władze, bogactwa od dwóch tysiącleci (między innymi wchodząc w sojusze z najbardziej krwawymi reżimami - faszyzm we włoszech, w niemczech, argentyńska junta). jej zbrodnie przeciwko ludzkości nie zakończyły się na działaniach świętej inkwizycji czy mordowaniu Indian w Ameryce Południowej. dokument pokazuje jak kolejni papierze, kardynałowie, biskupi aktywnie chronią przestępców seksualnych - dlatego że są członkami ich organizacji.

ocenił(a) film na 10
xatt1975

xatt1975 - obejrzyj najpierw film, a później się wypowiadaj, bo widzę, że nie oglądałeś, a pierd*lisz głupoty o jakimś lewactwie.

Pokrótce: opisane są 3 przypadki księży pedofilów. Twórcy udowodnili, że JP2 oraz B16 wiedzieli o nich, mało tego, nakazywali arcybiskupom ukrywać te przypadki.

Gdzie tu lewactwo, katoliku?

ocenił(a) film na 8
xatt1975

Główny zarzut nie polega na tym że każdy ksiądz to gwałciciel dzieci. przecież to absurd. oczywiście że w każdej grupie zawodowej zdarzają się przestępcy. ale nie o to tu chodzi. dokument dowodzi że najwyżsi hierarchowie kościoła łącznie z papieżem, wiedzą o przestępczej działalności wielu swoich podwładnych i nic z tym nie robią. Mało tego, robią wiele by sprawy zachować w tajemnicy, wydając na to ogromne sumy pieniędzy. to czyni z kościoła organizację przestępczą, która powinna być oskarżona o zbrodnie przeciwko ludzkości. Dlatego właśnie powinniśmy na każdym kroku zwalczać kościół, każdego księdza - nie dlatego że jest być może akurat pedofilem, ale dlatego że przynależy do przestępczej organizacji. Każdy człowiek powinien uświadomić sobie że wrzucając pieniądze na tacę w kościele, wpuszczając księdza do mieszkania, przyczynia się w ten sposób do zgwałcenia kolejnego dziecka. Trudno się z tym pogodzić katolikowi, zwłaszcza w Polsce, ale taka jest prawda.

użytkownik usunięty
Artur7335

Tak. Ucicky, Riefenstahl i Goebbels też robili filmy tylko o faktach, prawdziwych ludziach, jasnych wypowiedziach duchownych wysoko postawionych w Watykanie. Wyprzedzili swoją epokę o tyleż dekad! Pamięć o nich nie zginie.

ocenił(a) film na 10

Więc dlaczego Watykan nie potępia tego filmu? Mieli tyle do powiedzenia o Potterze, o Kodzie DaVinci itp a o tym filmie milczą. Wyobrażasz sobie, że Watykan z całą swoją potęgą nie zniszczyłby oskarżeniami o oszczerstwo studia, które nakręciło ten "kłamliwy film"?

ocenił(a) film na 10
Elmo_Krk

Bo obłudna tradycja (faszystów i zarazem bezwzględnych dyktotorów religijnych) głosi, że "w domu wisielca nie mówi się o sznurze"...
I to tym bardziej, gdy się owego wisielca samemu powiesiło.

(a dlaczego? Bo 'nie wypada' mówić o tym. No ale... robić to już... wypada, co? Oto jest obłuda wstrętna Kościoła/ Kościołów, których i ja jestem ofiarą, niestety. To ofiarom m.in. kościelnych zbrodni odbiera się wszelkie prawa i odsądza od wszelkiej wiary, czci, godności, pozbawiając wszekich praw, własnej woli, rozumu - poprzez ogłupianie, wyszydzanie, upokarzanie, totalną izolację społeczną, po uprzednim, bezwzględnym wykorzystaniu owych ofiar. Piszę to z własnego doświadczenia.)

Czyż nie?

A film oczywiście zarówno prawdziwy jak i niezwykle wartościowy.

Serdecznie polecam jego obejrzenie i rozpowszechnianie!

Najbliższa emisja, o ile mi wiadomo, ma być w Tv HBO 8 kwietnia 2013 roku w godzinach nocnych.

(kopiujcie to i rozpowszechniajcie. Oprawcy nie powinni pozostać bezkarni, a ich ofiary zgnębione!)

Nina_73

Jakoś mnie to nie dziwi. Wszystkie religie są siebie warte. Jest hipoteza, że religia powstała w chwili, gdy pierwszy kłamczuch spotkał pierwszego naiwnego :)

ocenił(a) film na 9
Atlantyda

Dobre;)) i brzmi bardzo realnie.

ocenił(a) film na 10
Atlantyda

Wszelkie ideologie, czy inne teorie naukowe, powstały przecież dokładnie w ten sam sposób i w tym samym celu, czyż nie?
:-))

- To prawda, że brzmi równie realnie co... wiernie.

:D