PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1275}

Mechaniczna pomarańcza

A Clockwork Orange
1971
7,9 223 tys. ocen
7,9 10 1 222663
8,8 85 krytyków
Mechaniczna pomarańcza
powrót do forum filmu Mechaniczna pomarańcza

.

ocenił(a) film na 9

A mnie się bardzo podobał. Uważam, że Kubrick miał dużo dystansu do siebie, świata, jeśli zdecydował się zrobić taki film.

ocenił(a) film na 9
littlejudas

Mi też się film bardzo podobał , należy zwrócić uwagę na datę nakręcenia , był on w tamtych latach kontrowersyjny. Jeżeli każdy odpowiednio się wczuję ,powinien być także zadowolony.Kubrick poruszył ciekawy temat ,przez co film nie może być nudny.No ,ale są ludzie którzy wolą płytkie komedie lub drugorzędne kino akcji.

ocenił(a) film na 9
marako

Ja również mogę się przyłączyć. Nawet ciężko jest mi stwierdzić czemu, ale ten film bardzo, ale to bardzo mi się spodobał. Mogę chyba z powodzeniem zaliczyć go do "ulubionych". A czytaliście może książkę? Bo mam zamiar się za nią wziąć w najbliższym czasie. :)

ocenił(a) film na 1
shiny_razor

Ja czytałam. POLECAM ogromnie. Film niestety jest dużo słabszy od książki, mnóstwo ważnych/ciekawych wątków zostało pominiętych podobnie jak zakończenie historii Alex'a. Przeczytaj, będziesz mile zaskoczona/y.

ocenił(a) film na 9
CaddieMJ

No, to jak tylko będę miała odrobinę więcej czasu, zaraz się za nią biorę :) Dzięki wielkie.

ocenił(a) film na 10
shiny_razor

Czytałem wersję ze zrusyfikowanym dialektem i wrażenia niepowtarzalne. Wydaje mi się, że w książce była lepsza końcówka. W filmie Kubrick chyba pokusił się o jakiś własny przekaz w zakończeniu. Poza tym ekranizacja to istne dzieło sztuki.

ocenił(a) film na 1
marako

Niby jaki temat poruszył? Autor książki mógł poruszyć temat, ale nie reżyser reżyserujący film NA PODSTAWIE książki. Ten film uwłacza książce, gdy po przeczytaniu książki włączyłam film byłam w szoku. . .

ocenił(a) film na 8
CaddieMJ

Co cię tak zszokowało?

ocenił(a) film na 7
Tortuga033

Pewnie to, że film nie dorasta do pięt książce...:P Dlatego dla mnie osobiście średni. Dobranie takiego aktora do roli siedemnastolatka też było nie trafione zupełnie. Książka wyprzedza swoje czasy, jest niezwykła w swoim języku i treści, a film co prawda jak na tamten rok był szokujący i inny, ale z literackim pierwowzorem wypada o wiele gorzej...

ocenił(a) film na 8
mw13

Też tak uważam.

mw13

dla mnie film fajny, książka jeszcze lepsza, świetna i warta przeczytania (najlepiej przed obejrzeniem filmu).
Zmiany w filmie w porównaniu do książki są moim zdaniem filmowi na minus i wliczam w to zakończenie.

ocenił(a) film na 9
TurnOff_TheSun

Zachęciliście mnie do zabrania się za książkę, jestem w połowie... mm, odczucia dosyć ciekawe. Ale te zmiany w ekranizacjach powieści to już chyba Kubricka znak rozpoznawczy. Obejrzyjcie "Lśnienie" - świetny film, w którym gdzieś w połowie postacie z książki Kinga zaczynają żyć własnym życiem, a niektóre nigdy nie wchodzą na ekran ;) W tamtym przypadku sądzę jednak, że King wycisnął wszystko, co najlepsze z tej opowieści dla książki, a Kubrick dla filmu. Tu jeszcze nie wiem ;)

ocenił(a) film na 7
ModestMouse

A z jakim tłumaczeniem czytasz? To jest dosyć ważne.

ocenił(a) film na 9
biggerdza

Z tym nawiązującym do języka rosyjskiego, wersja R. Wersji A, która byłaby dla mnie trochę łatwiejsza w odbiorze, nigdzie nie mogę znaleźć ;) Ale może to i lepiej? Ten sposób tłumaczenia pozwala jakoś dobrze wciągnąć się w tę rzeczywistość

ocenił(a) film na 7
ModestMouse

Lepiej, dużo lepiej. Na końcu i tak pewnie masz słowniczek, więc teraz po prostu się wczuwaj.