Film dobry, ale dzisiaj to jest niestety komedia. Nie wytrzymał próby czasy.
Zależy. Od widza. Bo film w historii kina ma miejsce niezależnie od indywidualnych ocen. Ogladałem go w ub. roku - moim zdaniem ciągle znakomity.
Nie twierdzę, że jest zły. Ale dzisiaj to jest komedia, więc powinno też się na to zwrócić uwagę.
Nie odbieram tego filmu jsako komedii. Choć ma w sobie sporo groteski - ale chyba nie o to Ci chodzi.
Groteska? Nie. Komedia w najczystszej postaci. Bo jak nazwiesz np. sceny bójki z innym gangiem, czy jazda autem? Pamiętasz te ujęcia, pamiętasz to? To dzisiaj niestety śmieszy, Kubrick jest jednym z najlepszych reżyserów, ale "Mechaniczna Pomarańcza" to dzisiaj film wyłącznie dobry ze względu na sam przekaz.
Komedia w najczystszej postaci? Nic takiego nie widzę.
http://www.youtube.com/watch?v=_ltwX603Ft4
Na czym polega komediowość tej sceny? Albo tej:
http://www.youtube.com/watch?v=1XxJTlGXoig&feature=related
Przekaz jest istotny, ale gdyby nie walory formalne, ten film dzisiaj nie byłby tak ceniony. Ciągle jest.
Skoro nie wiesz, to współczuje Ci. Już od pierwszych sekund, gdy ta muzyka się pojawiła już ewidentnie widać, że film jest komedią, a scena w aucie to już komizm w najczystszej postaci.
A dziękuje, ale chyba nie ma czego. Bo nie mylę akcentów komediowych i groteski z "komedią w najczystszej postaci". Wiec jestem bliższy prawdy o MP. Ty, jesli postrzegasz film jako komedię, nie.
PS. Czemu na fw w opisie jest "dramat", nie "komedia"?
Widzę, że jeszcze czytanie ze zrozumieniem u Ciebie szwankuję. Gdybyś czytał co napisałem w pierwszym poście to byś wiedział.
Czy to jest odpowiedź na moje pytanie? Jeśli dziś film bylby postrzegany jako komedia, dlaczego nie miałby być tak opisany na stronie filmu?
http://www.filmweb.pl/film/Nosferatu+-+symfonia+grozy-1922-30700
Dlaczego gatunek: Horror, a nie komedia? Dziś to też komedia jest. Zanim napiszesz zastanów się.
Ciekawe. Klasyka horroru jest dla Ciebie - również - komedią? I jeszcze ja mam sie zastanawiac, co piszę? ;) Żaden rasowy kinoman nie opisze filmu Murnau jako komedii, bo narazilby sie na kpiny.
Oczywiście, że jest to klasyka, ale nie znaczy to, że jest nadal dobra. Te filmy wszystkie dzisiaj po prostu śmieszą.
Ciebie smieszą, bo nie dostrzegasz lu b lekceważysz walory konwencji, w których je stworzono. Jeśli ktos je widzi, nie bedzie sie śmial, bo nie ma z czego. Śmieszyć mogą nieudolne filmy, znakomite nie.
Gdyby ta klasyka nie byłaby nadal dobra - nie bylaby klasyka, po prostu. I wszyscy by sie z tych filmow tylko śmiali...
Filmy kręcone kilkadziesiąt lat temu siłą rzeczy są inne od dzisiejszych, nie ta technologia, inne oczekiwania odbiorców itd. Fakt, że papierowe ptaki Hitchcocka albo dżem na głowie w "07 zgłoś się" ogląda się dzisiaj jako kuriozum, ale określanie wszystkich filmów z tego powodu komediami to nadużycie. Nie pojmę tego toku rozumowania, bo mnie niektóre filmy zrobione na 20 lat przed moimi narodzinami wbijają w fotel.
yyy.. chyba komus sie pomylily definicje o.O film jest totalnie groteskowy !!!! a czym jest groteska? smiech + strach + niepokoj .. jak u ciebie ten film nie wzbudzil chociaz drobinki tych uczuc i w 100% cie bawil ( bo wlasnie wtedy mozna film nazwac komedia) to albo mowimy o innym filmie albo masz jakies zaburzenia emocjonalne o.O
Miałam dokładnie takie odczucia podczas oglądania tego filmu - niepokój ,strach ,a momentami rozbawienie. Jakby cała historia była jakimś pokręconym snem (niesamowicie realistycznym ,ale jednak snem). Nie zgadzam się z autorem tematu , ,,Mechaniczna Pomarańcza'' zdecydowanie nie jest komedią.