PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1275}

Mechaniczna pomarańcza

A Clockwork Orange
1971
7,9 223 tys. ocen
7,9 10 1 222663
8,8 85 krytyków
Mechaniczna pomarańcza
powrót do forum filmu Mechaniczna pomarańcza

Nowy Temat

ocenił(a) film na 10

'A Clockwork Orange' jest dziełem unikatowym, aczkolwiek nie stworzonym dla wszystkich.
Dlatego na samym początku zaznaczę, że rozumiem wszelkie ataki w jego stronę. Filmy Kubricka jak łatwo zauważyć nigdy nie należały do najłatwiejszych, ale zawszę miały w sobie jakąś magię. Ten jest wg mnie najmocniejszym i najbardziej ambitnym dziełem (zaraz po Full Metal Jacket). Trzeba się jednak przygotować na mieszankę brutalności i absurdu niejednokrotnie łączonego z seksem i odniesieniami do religii. Oto 3 powody, dla których uważam, że wart jest jednak obejrzenia:
1.Nie kierować się symboliką "S.F." - film jest nadzwyczaj realny, przedstawia ówczesne problemy społeczne.
2.Teksty (jak oglądać, to z napisami) - te zmiękczenia i podwójne znaczenia - gra słów...
3.Sam Klimat - muzyka głownie Beethovena, zero pościgów a film jest jednym z najlepszych thrillerów jakie w życiu oglądałem.
Pozdrawiam wszystkich, mam nadzieję, że się zbytnio nie rozgadałem :)

ocenił(a) film na 7
dinos7

Obejrzałem "A clockwork Orange" i na samym wstępie, przychylę się do zdania dinosa7, który zaznaczył, że film ten nie należy do prawdziwego gatunku Sf, był całkiem realny. Oceniam go 6/10 ponieważ, nie widziałem w nim nic, co mogłoby zostać uznane za fenomen. Gra aktorska, sposób wypowiadanych słów jak i klimat, należą do mocnych stron filmu. Z drugiej strony, trochę to wszystko było naciągane i po wyjściu z więzienia tj. kiedy Alex przeszedł ten cały eksperyment, film zanudza. Za mało prawdziwości, brak wzniosłych ideei czy choćby przesłań czynią film niezłym a nie bardzo dobrym. Doceniam wkład reżyserski jak i scenariusz, trochę zostało to zmarnowane, nie wykorzystane.

użytkownik usunięty
dinos7

Przed chwilką obejrzałam. Wg mnie- film bardzo dobry! A to z powodu tekstów, o których piszesz w punkcie 2 swojego komentarza, a to z powodu nowatorskiego spojrzenia. Podoba mi się też poruszenie ciekawej tematyki i ukazanie jej INACZEJ (nie jest to horror, nie jest to smutny wyciskacz łez, nie jest to przesadzone S.F...). Fenomenem jest dla mnie gra głównego aktora, fenomenem jest przekazanie scen tak, aby zaskoczyły (chociażby scena seksu z dwoma dziewczynami w pokoju - świetny podkład! lekko żartobliwy, ale subtelny). Film oceniam baardzo pozytywnie! 9/10!