Czy ktoś zna filmy o podobnej tematyce? Zasadniczo chodzi mi bardziej o klimat niż o tematyke, szukam raczej pełnych brutalności i przemocy chorych filmów. Nie muszą być to opowiastki z morałem.
Twojemu opisowi odpowiada: ,,Funny Games" Haneke. Pytanie po co chcesz oglądać takie filmy?
Proponuję "Człowiek pogryzł psa" - nie uważam go co prawda za chory film, jednak na pewno brutalny, a przy okazji bardzo dobry.
To może "If...", albo "O, lucky man"? Są chore, jest przemoc, a i żeby
śmieszniej było, McDowell w roli głównej :)
Co prawda ja nie byłem autorem tego postu ale chodziło mi o to samo .... dzięki bardzo
A ja chciałbym odświeżyć temat... ale też troszkę zmienić:)
Znacie jakieś produkcje filmowe, które przypominają Mechaniczną Pomarańczę fabułą lub wątkami i ukazanymi emocjami takimi jak przemoc, seks i groza?
Nie mówię tu o sposobie ich prezentacji, bo jest on w filmie Kubricka bardzo oryginalny i typowy dla tego reżysera. Mówię raczej o wspomnianych wątkach jakie są w tym filmie poruszane. Czy znacie tego typu filmy, najlepiej wyprodukowane bliżej naszych czasów?
Z góry dziękuję za wszelkie pomysły, sugestie i odpowiedzi! :)
Ja natomiast szukam filmów w takim klimacie, równie trudnych w odbiorze i pokręconych. Znacie jakieś?
dyskusja założona dosyć dawno , jednak zabarakło mi kilku pozycji... otóż "salo" czy 'królik doświadczalny" powinny Ci pokazać, czym jest na prawdę brutalny film ;)