PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1275}

Mechaniczna pomarańcza

A Clockwork Orange
1971
7,9 223 tys. ocen
7,9 10 1 222663
8,8 85 krytyków
Mechaniczna pomarańcza
powrót do forum filmu Mechaniczna pomarańcza

Właśnie jestem po lekturze tej książki, która jest prze-genialna. Historia, opisy, język jakim została napisana - wszystko jest urzekające :) chciałam spytać osób, które czytały czy film choć trochę dorównuje książce? Bo widziałam jego fragmenty i ciągle nie mogę się przekonać do obejrzenia.

Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 10
Yume

Ja nadal nie rozumiem, jak można porównać książkę do filmu pod względem "co jesz lepsze"... Ja preferują najpierw film - potem książka. Brak zekranizowanych części książki nie zabija przyjemności oglądania filmu - książkę czyta mi się przyjemnie po obejrzeniu ekranizacji, odkrywając przy tym nienakręcone wątki w filmie (z różnych przyczyn z reszta). Ot, takie przyzwyczajenie. W każdym razie polecam obejrzenie filmu, nawet jak ten nie spodoba się Tobie. Książka genialna, film moim zdaniem też. Porównywał nie będę, co lepsze.

Pozdrawiam.

Yume

Zamiast poświęcić dwie godziny na obejrzenie filmu, lepiej jest pytać po forach czy warto.

ocenił(a) film na 10
Yume

Wersja A czy R ? No chyba że czytałaś w oryginale, wtedy chylę czoła. Czytałem wersję R lata temu i szczerze mówiąc język postawiłbym po stronie minusów książki, ale miałem odczucie że w tym aspekcie to całkowita wina tłumacza. Wersja A podobno znacznie lepsza ale trudna do zdobycia. Chociaż widzę, że właśnie pojawiła się na allegro więc może się skuszę.

ocenił(a) film na 10
Carlitos

Wersja A jest trudna do zdobycia? Cały czas nie mogłam dostać wersji R i wydawało mi się, że to właśnie ona jest ciężka do zdobycia. Są wersja A i R, tak? Pytam się, ponieważ czuję się lekko zbita z tropu. Jestem w trakcie ponownego czytania wersji R, ale muszę dobrze się skupić, bo język tego wymaga i myślałam nad lekturą wersji A. Ona chyba nie ma żadnej adnotacji na okładce, tak jak wersja R?

ocenił(a) film na 10
EffervescingElephant

Właśnie patrzę i na allegro są trzy wersje: wersja R, wersja A oraz wersja bez żadnej adnotacji. Wersja A i wersja bez adnotacji to to samo tłumaczenie?

ocenił(a) film na 10
EffervescingElephant

Wersja bez oznaczenia to wersja R (czarna okładka) http://allegro.pl/mechaniczna-pomarancza-anthony-burgess-nowa-i2739921386.html wersja A ma białą okładkę i nie ma tytułu "Mechaniczna Pomarańcza" tylko "Nakręcana Pomarańcza" http://allegro.pl/burgess-nakrecana-pomarancza-nowa-i2730960955.html

Carlitos

A do 2001 już dorosłeś? :P

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

Nie rozumiem pytania.

Carlitos

Czyli nie.

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

Napisz po prostu o co Ci chodzi, albo przestań pisać w ogóle. Co 2001 ? Chodzi Ci o Odyseje Kosmiczną ? Świetny film, ale co ma wspólnego z powyższym tematem i jakimś "dorastaniem"?

Carlitos

Haha, pomyłka. Udawaj, że mnie tu nie było. To przez zbieżność awatarów. :D

grzegorz_cholewa

Pomyliłem cię z kimś innym.

Carlitos

Jakby był ktoś zainteresowany to przypadkiem natknąłem się ostatnio w empiku na wersję "czarną". Niby na stronce piszą że produkt niedostępny (przy każdej wersji), ale w katowickim oddziale w centrum jest kilka egzemplarzy do kupienia, podejrzewam że w innych większych też będzie, nie wiem jak wersja "biała".

ocenił(a) film na 10
ab86

Czarną (czyli R) mam, ale dzięki za i info, natomiast chętnie przeczytałbym wersję białą, w sumie jest na allegro ale jakoś nie mogę się zebrać żeby kupić.

Carlitos

No ja już też jestem po "R". Nie wiesz może (lub ktoś inny) z którego roku pochodzi tekst Stillera: "Burgess a sprawa polska" na końcu książki (czyli te 13 punktów)? Na oko gdzieś początek lat '90, bo po przełomie no i Prezydentem do którego jest tak negatywnie nastawiony jest chyba Wałęsa, pytanie tylko czy opisywał bieżącą sytuację polityczną, czy jednak z dystansu czasowego. Ciekawi mnie po prostu czy nadal obawia się zrusycyfikowania się języka polskiego, czy to raczej przemyślenia niedługo po (nazwijmy to) upadku komuny.

ocenił(a) film na 10
ab86

Według poniższej strony tekst ten pochodzi z 1999: http://www.polisemia.com.pl/numer-2-2010-2/przeklad-literacki---manipulacja ; chociaż nie jest to do końca pewne bo autor artykułu podaje chyba datę wydania całej książki, a pierwsze wydanie Mechanicznej Pomarańczy w przekładzie Stillera miało miejsce w 1991. Obstawiałbym więc jedną z dwóch powyższych dat.