Postać Dobrego Wojaka Szwejka obijała mi się o uszy od najmłodszych lat nigdy jednak nie obejrzałem tego filmu. Chciałem poszerzyc swe filmowe horyzonty w tą właśnie stronę.
Na przykładzie tego filmu można zaobserwować jak zmienił się humor w ciągu ostatnich 50 lat, nie rozbawiło mnie nic w tym filmie, jedynie irytowało swoją głupotą. Widzowie którzy pamiętają ten film sprzed lat są jeszcze w stanie podejśc do niego sentymentalnie, nowemu widzowi nie wróżę by przypadł do gustu.
2/10
Radzę przeczytać książkę, i to nie koniecznie dla humoru. Na początku tego nie widać, ale to jest naprawdę literatura dużej wartości. Ważne sprawy, dotyczące strasznych rzeczy, są tam opisane tylko na marginesie, jakby przypadkiem, i to jest właśnie jest w tej książce najistotniejsze. Tak sobie myślałam, że ci Czesi niby są tak blisko, a jednak kulturowo znacznie nas przewyższają, bo w Polsce, tak na dobrą sprawę, nigdy nie powstała literatura antywojenna, skąd z resztą bierze się hermetyczność polskiej kultury.
Nie pamiętam gdzie, ale jest Szwejk w necie za darmo.
Właśnie obejrzałam film. Potwierdzam, że trzeba przeczytać książkę. W filmie dużo z książki wypadło.
No faktycznie, teraz to moda na śmianie się z pokaż kotku co masz w środku czy inne och karol. Jak ktoś nie ma dystansu ani poczucia humoru to i za 200 lat nie dostrzeże nic zabawnego w żadnym filmie.
Nie chciałbym się tu licytować ale powiem tylko że polskie komedie po "nić śmiesznego" mnie nie śmieszą w ogóle a i większość amerykańskiego badziewia nie robi na mnie wrażenia. I też posiadam wiele dystansu i poczucia humoru ale nie wiem jak to udowodnić w tym komentarzu. No ale tak czy siak szwejk mnie nie rozbawił, na maksa mnie nie rozbawił.
Dokładnie!Filmy o szfejku może nie są wyciskaczami łez ale maja swój specyficzny urok, zresztą jak duża część komedii z tamtej epoki.Teraz robią filmy pod widza nie pod klimat
Rozumiem Cię mnie ostatnio rozbawiła kompilacja "śmieszne koty" na YouTube i dał bym im 10/10 szkoda że nie grają tego w kinach ale może doczekamy się za naszego życia filmów o tematyce "aj moje jaja!!" Ja już kupiłem bilet tylko czekam aż film powstanie.