Metal

Metal: A Headbanger's Journey
2005
7,7 6,4 tys. ocen
7,7 10 1 6431
7,0 4 krytyków
Metal
powrót do forum filmu Metal

Film ogólnie dobry, ale dużo w nim błędów przy klasyfikacji.
Oraz największy błąd, jakim jest zaklasyfikowanie nu metal'u jako metalu. "Nu" to tylko literówka od "no".

ocenił(a) film na 8
raist356

"nu" (czyt. nju") czyli "new metal' ;)

ocenił(a) film na 3
raist356

Wg mnie film ogólnie jest zły i bardzo chaotyczny

ocenił(a) film na 8
raist356

Niestety, ale zgadzam się. Ostatnio odpiłem jakiś nowy kawałek koRn... to nawet obok metalu nie stało. Czysty Pop.

ocenił(a) film na 8
Vantag3

Nie wiem, czy wiesz, ale Jonathan Davis z Kornu stwierdził, że dubstep (z którym eksperymentowali) to nowy heavy metal. :D

ocenił(a) film na 6
raist356

Jak dla mnie to po ch*j ktoś wymyślił te wszystkie nazwy i klasyfikacje. Black metal, thrash metal, war metal. Metal to metal, a w latach dziewięćdziesiątych kapele nu-metalowe były uważane za przyszłość metalu. Na szczęście te czasy minęły (teraz to samo tyczy się metalcore'u, o którym też ludzie w końcu zapomną).

Ultor

A niby Slayer i Judas Priest to to samo? Albo Helloween i Megadeth? Weźcie myślcie trochę.

ocenił(a) film na 6
Ziomaletto

No jasne! Przykład: "Aggressive Perfector". Judas i Slayer nagrali dwie identyczne piosenki, o identycznych tytułach i nawet tekst ten sam.

Ultor

Slayer. Nagrał. COVERA. Vader też zagrał cover "Fight Fire With Fire", ale i tak jest klasyfikowany jako death metal. Arch Enenmy nagrał covera "Aces High" a i tak jest klasyfikowany jako Death Metal.
Jeśli dla ciebie Heavy i Thrash Metal albo Power i Alternatywa to to samo, to lepiej nie pisz nic na temat muzyki, bo się tylko dyskredytujesz.

ocenił(a) film na 6
Ziomaletto

"dyskredytujesz"... a już zwyczajne "kompromitujesz" wyszło z użycia? xD Wracając do tego co napisałem na początku: wpychanie metalowych zespołów do różnych worków ułatwia życie, ale często mnie śmieszy. Np. w przypadku wczesnego Sodoma albo Hellhammera, kiedy to trudno powiedzieć czy to jeszcze thrash, może black albo i death. A ja na to macham ręką, bo to najmniej istotna rzecz (sklasyfikować taką muzę). Najważniejsze, że ma pieprznięcie!

ocenił(a) film na 8
raist356

Ja miałem bekę ze sklasyfikowania Sodom jako death metal. :D Nu metal wgle nie powinien być brany pod uwagę.

ocenił(a) film na 8
AcidDrinker93

jest cienka granica pomiędzy thrash metalem, a death imho (to co jest technicznym metalem jest dla mnie death - techniczny znaczy kombinowany/bogaty w skrócie). Zależy też co brał pod uwagę autor tego porównania, bo jak okładki gore, a była o tym mowa, to by się zgadzało. Jeśli chodzi o nu metal to jak najbardziej pasi do tej klasyfikacji, bo jest jakąś tam odnogą. Szkoda, że nie dodał Sceptic do tego... Tak czy siak workowanie zespołów pomaga choćby w tak błahej sytuacji jak szukanie czegoś podobnie grającego.

ocenił(a) film na 8
terrorystan

Sodom z gorem to tam miał mało wspólnego. Co innego Cannibal Corpse. Jedynym albumem deathowym Sodomu jest "Tapping the Vein". Reszta to thrash, a wcześniej black. Podobno Demolition Hammer uważa się za death metal, ew. death/thrash (mimo sklasyfikowania oficjalnie jako thrash).
Może i nu metal pasi do klasyfikacji - jak dla mnie to i tak szopka z tego nu metalu.
Jeśli chodzi o Sceptic, to równie dobrze mogliby dodać Turbo, Destroyers, Acid Drinkers, Vadera, Behemotha, Quo Vadis albo Pandemonium. A tak, to wybrali same znane na świecie zespoły, a z naszego podwórka najbardziej znane są Vader i Behemoth, a ostatnio nawet i Acids.
Workowanie zespołów jest też dobre ze względu na to, iż nie każdy metal brzmi tak samo. :P

ocenił(a) film na 8
AcidDrinker93

O okładkę Sodom "Get What You Deserve" chodziło jako gore i pewnie tak dopisał przez pomyłkę do death. BTW pomyłka pomyłką, ale wg angielskiej wikipedii w kategorii Death metal nie ma Sodom... pewnie oglądałem wersję wczesną... http://en.wikipedia.org/wiki/Metal:_A_Headbanger%27s_Journey

ocenił(a) film na 8
terrorystan

Dobrze wiedzieć, że DRI, Suicidal Tendencies, SOD i Corrosion of Conformity to metalcore. Brawo Wikipedia. :D
http://img-fotki.yandex.ru/get/6609/27166453.0/0_768f7_5142a971_orig Tutaj jest Sodom sklasyfikowany jako death. Nawet nie wiedziałem, że są różne wersje tego filmu.
Okładka "Get What..." jest lekko szurnięta. :D Mnie jakoś nie szokuje. Ale album i tak dobry.

raist356

Nu-Metal - skrót od New Urban Metal, czyli Nowy Miejski Metal...

raist356

Godsmack i Disturbed jako nu-metal... Jeb.łem. Powinny być oznaczone w Alternatywie.