Od strony technicznej nic nie mozna tej animacji zarzucic, no moze poza tym, iz postaci sa identyczne, pozbawione indywidualnych cech, jak roboty, albo masowka od kaliki odbita. Zero mimiki, wciaz ten sam wyraz twarzy. Anatomiczne znieksztalcenia tez nie maja zadnego logicznego wyjasnienia, rownie dobrze postaci mogly miec za dlugie nogi albo za male glowy. Brak uzasadnienia takiego zabiegu swiadczy o braku profesjonalizmu u tworcow i o calkowitej przypadkowowsci projektowania postaci na zasadzie-"a czemu nie". Najwazniejsza jednak sprawa to potwornie glupi scenariusz. Ogolnie rozczarowanie.
Nawiązując do zarzutu bezpodstawnej deformacji niestety nie mogę się z Tobą zgodzić i oddaje ukłon w stronę autorów. Tu link do równoległego tematu, znajdź moją odpowiedź.
http://www.filmweb.pl/film/Metropia-2009-430823/discussion/Glowy+postaci%2C+czem u+takie+wielkie,1400797
witaj,
przeczytalem Twoja wypowiedz. ma ona sens, ale mnie nie przekonuja tego typu zabiegi. za duzo tu symboliki itd. to samo moznabylo uzyskac kreujac postaci wedlug zasad naszej anatomii. w sztuce nie chodzi o to aby zrobic cos tak aby potem do tego napisac instrukcje obslugi-bo duza glowa znaczy to, a szampon to przenosnia tego, itd. tu chodzi o to aby dac widzowi kawal dobrego kina. podkreslam, animacja jest swietna, ale scenariusz lezy i kwiczy-jest banalny, zalosny, przewidywalny, nudny i wtorny-niestety, takie mam odczucia.
Octagon, czy w tym filmie przypadkiem nie chodziło właśnie o to, żeby pokazać ludzi jako zunifikowanych, pozbawionych indywidulaności, kalkorobotów?
pewnie tak, ale czy ludzie tacy moga byc? no nie bo to wbrew naszej naturze-zreszta. poza tym kazda z tycgh postaci byla inna, posiadala swoje JA, ktore nie bylo zunifikowane-tylko ich twarze nie posiadaly mimiki:) a to blad tworcow.
Skoro film jest o dostawaniu się do świadomości ludków , czyli do ich głowy , to podkreślanie tej części ciała chyba ma sens . A brak mimiki i wszędzie takie ludzkie twarze to oczywiście objaw jedności uczuć u wszystkich czyli depresja , bierność i zniechęcenie.
zeby pokazac, iz szampon dostaje sie do twojej glowy to trzeba ja powiekszyc? to chyba przesada. depresji tez tam nie zauwazylem, dredziaz to moze byl ale zdesperowany:) murzynka byla-napalona na swego faceta, a on, a on lecial na laske z reklamy:)