Chciałem przeczytać książkę zarażony wspaniałym filmem, ale niestety w naszej bibliotece jej nie znalazłem. Rzadko zdarza się horror z wampirami jako głównymi bohaterami przedstawionymi w tak wspaniały, klasyczny sposób, jak to miało miejsce w "Miasteczku Salem". To prawdziwa klasyka swojego gatunku.
Ciekawe
Ja z kolei na odwrót. Przeczytałem książkę i tak mi się ona spodobała, że aż ją kupiłem. Ponadto ekranizacja została skrócona do 180, a następnie na rynek wideo do 120 minut. A ja liczę na zobaczenie tej pełnej, czyli mini serialu z 1979 r. Tak polubiłem tę powieść, że jestem śmiertelnie ciekaw jak każdy moment wygląda na ekranie. Nie widziałem ani jednego filmowego zdjęcia poza tym głównym z domkiem na wzgórzu w nocy. Jestem także ciekaw remeaku, który ma wyjść lada chwila. Liczę na urok nowej wersji. A lepiej jest według mnie zrobić remake ekranizacji książki Kinga niż gdyby planowano zrobić kolejną część "Blade-wiecznego łowcy". Bo "Blade" w porównaniu do "Miasteczka Salem" to gówno według mnie.
A wracając do książki, to rzeczywiście mogą być problemy w bibliotekach i księgarniach, ale warto czasem poszukać w jakimś anty-kwariacie. Możesz też zajrzeć na stronę internetową do Allegro, gdzie można zamówić używane rzeczy. Ja właśnie tam tą powieść kupiłem. Przeczytaj ją. Naprawdę warto.