Miasteczko Salem

'Salem's Lot
2004
6,2 8,2 tys. ocen
6,2 10 1 8239
4,3 3 krytyków
Miasteczko Salem
powrót do forum filmu Miasteczko Salem

1) W jaki sposób zostały wyeliminowane wszystkie wampiry w mieście?
Z tego co się orientuje to po zabiciu Kurta wampiry w pensjonacie umarły (albo spały, przynajmniej ich nie atakowały co zostało w filmie pokazane) a wszystkie w mieście żyły. Bohaterowie jedynie spalili dom na wzgórzu, a co z tymi z miasta? Czy ono również całe splunęło i w ten sposób się ich pozbyto?

2)Po co zabili księdza? Był tylko sługusem Kurta na miejsce RIcharda, jednak skoro Kurt już nie żył a ksiądz był tylko zahipnotyzowanym człowiekiem który po jego śmierci pracował w schronisku dla bezdomnych to co im dała jego śmierć? Czy po wyeliminowaniu Kurta jego hipnoza nie powinna przestać działać?

ocenił(a) film na 9
lijon

Ad. 1. Zdaje mi się, że po śmierci Barlowe'a wampiry poprostu rozpelzly się po mieście - jakgdyby szukając kogoś, kto by im przewodził - te z pensjonatu też. Nasi bohaterowie kołkami zabili jedynie te, które były w piwnicach domu Marstenow. A gdy doktor wpadł w pułapkę, właśnie w pensjonacie - widzimy tam tylko Kurta.
Myślę, że nie pokazano w filmie, jak nasi bohaterowie podpadalaja resztę domniemanych kryjówek wampirów a przecież o tym rozmawiali, po podpaleniu domu Marstenow. Oczyszczenie przez ogień. Ad. 2. Ksiądz, po śmierci Kurta stał się niejako przywódca wampirów, widać to w scenie, gdy pojawia się ogień, i wampiry otaczają go dokoła, a on wygrażał Benowi... Myślę, że to coś więcej niż hipnoza - scena gdy Barlow wciska mu zakrwawiona dłoń w usta. Zdaje mi się, że nawet po śmierci pana jest wciąż sługa, pozatym zabija nauczyciela... Myślę, że to kwestia ostatecznego rozrachunku Bena i Marka z księdzem, który przeszedł na strone wroga.