Miasteczko Salem

'Salem's Lot
2004
6,2 8,2 tys. ocen
6,2 10 1 8240
4,3 3 krytyków
Miasteczko Salem
powrót do forum filmu Miasteczko Salem

Czytałam jedynie książkę Stephena Kinga i szczerze powiedziawszy boję się oglądać ekranizację.
Bynajmniej nie dla swojego gatunku, ale dlatego, że popsuję sobie wrażenie i film zatrze wiele
faktów, które pojawiły się w książce a tutaj mogły zostać pominięte (mimo tych niespełna trzech
godzin). Było tak w wypadku LOTR i powiem tyle - okropne uczucie przeczytać książkę, a potem nie
wiedzieć czym różniła się od filmu:(

ocenił(a) film na 5
monio_93

Ekranizacja praktycznie zawsze będzie miała zubożoną fabułę względem książkowego oryginału. Zawsze tak będzie.

ocenił(a) film na 5
Dealric

Książka Stefcia świetna!!! Filmu niestety jeszcze nie widziałem. Ciężko jest nakręcić ekranizację książki takiego pisarza jak King.
Na pewno udanymi ekranizacjami są ''Lśnienie'' i ''Misery''. Uwielbiam powieści Kinga i staram się przeczytać jego wszystkie powieści,zbiór opowiadań itd. Nie ukrywam ,że z niektórymi jest problem jak np. zdobycie książki z jego początków bodaj z 1977 r. zatytułowanej ''Rage'' (po naszemu ''Gniew'') . Napisał ją pod pseudonimem Richard Bachman i od kilkunastu lat jest niedostępna ponieważ została wycofana do wydawania na prośbę samego Stefcia z powodu ostrej,brutalnej treści i sytuacji podobnych do tych jakie miały miejsce w ostatnich latach w USA gdzie uczniowie szkół strzelali do rówieśników z broni palnej. ''Rage'' nie ukazał się nigdy w przekładzie polskim także jest to nie lada gratka dla czytelników Kinga. Ja zdobyłem ten tytuł w postaci e-booka w wersji oryginalnej tzn. w języku angielskim.

ocenił(a) film na 7
cebul_297

Jeśli chodzi o ekranizacje Kinga to polecam "The Mist", "Stand by Me" i "Sztorm Stulecia"