7,6 152 tys. ocen
7,6 10 1 151761
6,5 47 krytyków
Miasto gniewu
powrót do forum filmu Miasto gniewu

Arcydzieło

ocenił(a) film na 9

Kiedy zaczynałem seans, nie przypuszczałem nawet, że właśnie wyrywa mi się w pamięci obraz jednego z najbardziej poruszających dramatów, jakie miałem przyjemność w życiu oglądać. Najlepszy film roku? Zdecydowanie... Jak widać, nie trzeba chwytać się homoseksualizmu, czy innych tabu, żeby stworzyć wiekopomne dzieło.
Szczególnie poruszyła mnie historia dziewczynki z niezniszczalną peleryną. Kiedy rozległ się strzał, łzy po prostu popłynęły...
Mimo wulgarnej obojętności, jaką żywię wobec Stanów Zjednoczonych, Los Angeles stało mi się przez moment bardzo bliskie... mimo, że wciąż pozostało obce. Dziwne uczucie...

PS. Miałem momentami ochotę rozerwać na strzępy tego durnego Persa.

ocenił(a) film na 8
Lorgan

popieram, film naprawde rewelacyjny, a ten moment z dziewczynka - widzialem film juz chyba jakies 3 lub 4 razy - za kazdym razem sciska za gardlo...
pozdro

ocenił(a) film na 9
Bradddock

mnie porządnie ścisneło w dwóch momentach,w momencie strzału w dziewczynke z niby niewidzialną pelerynką i moment gdy policjant ratował kobiete z palącego sie samochodu, tę samą którą wcześniej napastował,genialny film :):):)

ocenił(a) film na 4
Lorgan

Zabawne, jak niewiele niektórym trzeba, żeby się podjarali jakimś przeciętnym bądź co bądź filmidłem... Scena, nad którą się rozwodzicie to kicz do potęgi, podobnie jak około 3/4 całego tego filmu. Arcydzieło? Wolne żarty...

ocenił(a) film na 8
Dwight_

mylisz sie...
mi akurat trzeba bardzo wiele bym sie "podjaral" jak to nazwales jakims filmem...
a czy ta scena to kicz? to jest twoje zdanie, mnie w kazdym razie poruszala za kazdym razem gdy ogladalem ten film...
nie wiem czy ten film jest "arcydzielem", oceniam go na 10 i tyle...

Bradddock

Dwight_2 to wyobraź sobie że to mogło by się przytrafić każdemu ojcu i nawet Tobie <uwaga spoiler> tzn. córka wskakuje Ci na ręce w momencie strzału. Ten płacz ojca i matki był naprawdę wzruszający, drugi raz w życiu widziałem tak świetnie zagraną scenę pierwszy raz to było w Ojcu Chrzestnym 3 jak zastrzelili mu córkę <koniec spoilera>, a wież mi lub nie, ale rzadko jest mnie coś w stanie tak wzruszyć. Uważam że film jest świetny dlatego że wszystkie problemy w nim zawarte dotyczą zwykłych ludzi takimi jakimi my sami jesteśmy i przytrafiają się one na co dzień setkom a może i tysiącom ludzi, to nie są jakieś wymyślone historyjki, scenariusz do tego filmu napisało samo życie. Polecam ten film, kto nie widział niech zobaczy.