7,6 152 tys. ocen
7,6 10 1 151761
6,5 47 krytyków
Miasto gniewu
powrót do forum filmu Miasto gniewu

Niesamowity film, ukazujący prawdziwy rasizm, jaki panuje wśród ludzi. Miejmy nadzieje, że kiedyś wszystkie uprzedzenia się skończą. Podobała mi się rola Terrence Howard'a i Matt Dillon'a. Świetnie zagrali.

10/10 + ulubiony :)

ocenił(a) film na 10
Ink1992

Rewelacyjny film, w którym reżyser Paul Haggis obala mit Stanów Zjednoczonych jako kraju otwartego na obce kultury, w którym wszyscy obywatele są równi. "Crash" na przykładzie Miasta Aniołów świetnie prezentuje wzajemne uprzedzenia i tłumiony gniew w pozornie zgranym, wielokulturowym amerykańskim społeczeństwie. Na każdym kroku obserwujemy głęboko zakorzenioną ksenofobię, skrywany rasizm i przede wszystkim ludzką tragedię. Obraz doskonale obrazuje wszechobecną niechęć do "obcych Amerykanów", która jest źródłem dramatów po każdej ze stron. Film jest bardzo inteligenty, prowokujący, niepatetyczny i co najważniejsze skłania do refleksji. Nie ma tu białych czy czarnych charakterów, są po prostu ludzie ze swoimi wadami i zaletami. Na szczególne uznanie zasługuje scenariusz, w którym poszczególne wątki wzajemnie się przenikają tworząc razem spójną całość.
"Miasto gniewu" pomimo poważnej tematyki pozbawione jest zbędnej dydaktyki przez co stanowi kawałek świetnego kina oglądanego z najwyższą przyjemnością. To obowiązkowa pozycja w filmotece każdego szanującego się kinomana. Polecam !

ocenił(a) film na 9
hekek

Właśnie obejrzałem "Miasto gniewu". Mnie szczególnie ujęła muzyka w filmie:D nadawała wspaniały klimat poszczególnym scenom, a 2 ostatnie utwory - rewelacja! (In The Deep - Song From Crash, Maybe Tomorrow - Stereophonics) Pozdrawiam xD