7,6 152 tys. ocen
7,6 10 1 151761
6,5 47 krytyków
Miasto gniewu
powrót do forum filmu Miasto gniewu

Wiec zaczne moze od faktu ze polacy dziwnie zinterpretowali tytul tego filmu. Moim zdaniem jest on blednie odczytany. Crash czyli dosc proste i czesto spotykane slowo slownika jezyka angielskiego. Z rzeczownikami tworzy zazwyczaj kombinajce okreslajaca wypadek danym obiektem itp itp .. Nie chodzi mi o fakt ze tytlu jest calkiem inny i odbiegajacym od tlumaczenia domyslnego. Bardziej denerwuje mnie to ,ze miasto geniewu nie ma zadnego sensownego powiazania z filmem, w ktorym pokazany jest wplyw roznych wypadkow na zycie roznych ludzi. A po drugie za bardzo kojarzy sie z Sin city .. Miasto grzechu ... No to wlasciwie jedyna wada filmu, nie wynikajaca w zaden sposob z niego samego.
Wiec jezeli chodzi o sam film, to moje wrazenia sa jak najbardziej na plus. Wspaniala muzyka, dobrze i ciekawie dobrani aktorzy ktorzy podolali postawionym im wyzwaniom. Genialny scenariusz oraz stworzony klimat w filmie. Jedyne co mnie denerwowalo to troszqe nudnawe elementy wstepu. Ale moze to bylo umyslne zalozenie, ktore kontrastowalo z gwaltownymi i pelnymi uczuc wypadkami.
Uwazam ze film warto obejrzec, z faktu ze mamy gwarantowane dobre kino oraz mozna sie bardziej wglebic w sens tego co mozliwe ze chcial nam przekazac scenarzysta albo rezyser :)....