PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7714}
7,5 33 tys. ocen
7,5 10 1 33170
7,3 20 krytyków
Midnight Express
powrót do forum filmu Midnight Express

Bez żadnego zastanowienia dam temu filmowi dziewiątkę i dodam go do listy moich ulubionych. Film jest naprawdę zabójczo realistyczny (a to bardzo cenię w filmach), posiada niezwykłą fabułę, okraszony jest niesamowicie precyzyjną reżyserią i bardzo dobrą grą aktorów. Przedewszystkim mamy spojrzenie na inną kulturę, inne prawo, i inne (często drastyczne) obyczaje. Film jest (według mnie) największym studium "zezwierzęcenia" człowieka. Można go odczytać na wiele sposobów, to jest pewne - od tradycyjnego już morału, że miłość i silna wola potrafią uczynić cuda, aż po głębokie egzystencjalne przemyślenia. Może dlatego mi się podoba, że jestem fanem "Mechanicznej Pomarańczy". Film niesamowicie mi przypominał Kubrickowskie arcydzieło. Według mnie nie dorównuje "Mechanicznej..." ale jest niesamowity. 9/10

POZDRAWIAM !!!

ocenił(a) film na 9
zdrojek

Zrobiłem dokładnie to samo (tzn. wystawiłem notę 9 i dodałem do ulubionych). Zachwycają mnie scenariusze filmowe Olivera Stone'a zwłaszcza te pierwsze jak "Człowiek z blizną", "Rok smoka" czy "Midnight Express". Są bardzo brutalne ale za to jakie prawdziwe. Zero efekciarstwa i zbędnego moralizatorstwa. Wspaniały film.